Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 11. 13:29

Újra középpontban a videó a YouTube-on

A többi Google-termékhez hasonlóan a YouTube kinézete is hamarosan megújul. A videomegosztót azonban más elvek mentén rajzolták újra, mint a Calendart vagy a Gmailt, és érdekes módon a Google fekete felső sávja is kimaradt a szolgáltatásból.

HIRDETÉS

Egyszerűbb, modernebb, tisztább kinézetet kapott a YouTube - a Cosmic Panda kódnevű új designt azonban egyelőre manuálisan kell bekapcsolni. Az újrarajzolt felület a megosztott videókat állítja a középpontba, ennek megfelelően az évek során melléjük kerülő funkciók veszítenek a hangsúlyukból. Új elem, hogy a videókat ezentúl fekete háttér veszi körül, így a tipikusan sötét tónusú mozgóképek nem válnak el az oldaltól. A fehér alapon játszódó videók valóban kellemetlen látványt nyújtottak, valószínűleg a Google is látta, hogy a néhány másodpercnél hosszabb videóknál a felhasználók már inkább teljes képernyőre váltanak.

Maradj itt

A YouTube-on tipikusan rövid videók találhatóak, ennek következtében kialakult egy sajátos nézőközönség, amely azonban nem képes (és nem is akar) hosszabb videókban elmélyedni. A YouTube fejlesztése ennek megfelelően jóideje azt célozza, hogy a felhasználó minél tovább a megosztón maradjon. Az ajánló algoritmus fejlesztése mellett az ajánlott videók listázása is több iteráción ment át és a Cosmic Pandában is változott: a tartalmak nagyobb, szélesvásznú videókra optimalizált előnézeti képpel jelennek meg. A hozzászólásokat utálók számára jó hír, hogy a videók alatti részt teljesen átadhatjuk az ajánlásoknak, amennyiben nem akarjuk a többi felhasználó hozzászólásait olvasni.

Másik változás, hogy a jövőben szétválik a videó mérete és minősége, így ezek külön állíthatóak - előbbit az új, dedikált gombok segítségével, utóbbit a hagyományos módon, felugró listából választhatjuk ki. A lépés nem csak a felhasználó kényelmét szolgálja, azzal, hogy nem 'kényszeríti' a nagyobb méretet a jobb minőséggel, a Google több hirdetést is meg tud jeleníteni.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

További jelentős változás, hogy a felhasználók egyszerű sablonok segítségével szabhatják testre a kedvenc videóik is saját feltöltéseik megosztására szolgáló saját aloldalukat, a YouTube alapból négy sablont ajánl fel. Az üzleti felhasználókat célozza, hogy a profiloldal alaposabban testre szabható a Branding szolgáltatás segítségével, amellyel pillanatok alatt kicserélhető a háttér és az avatar is.

Nincs Google-erőszak

Meglepő, hogy míg a többi Google-szolgáltatás, a Readert, a Gmailt vagy a Calendart is beleértve megkapta a keresőóriás új, fekete menüsorát, a YouTube kimaradt ebből az egységesítő szándékból. Ugyan a Cosmic Panda még változhat a széleskörű élesítésig, a mostani állapot szerint még Google-azonosítónkkal belépve sem jelenik meg az egységes Google+ menüsor. A Google tehát továbbra sem vonja szorosan egybe a többi szolgáltatásával a videomegosztóját, így az elsősorban a Google+ felfuttatására szolgáló fekete csík is kimarad.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.