Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 29. 16:46

Felhős Postgres a VMware-től

Tovább bővíti felhő-alapú megoldásainak körét a VMware - a most bemutatott Data Director segítségével database-as-a-service szolgáltatások építhetőek. Az első támogatott adatbázis-kezelő a Postgres, a többi a későbbiekben érkezhet.

Teljes, szolgáltatásként igénybe vehető adatbázis-infrastruktúrát épített a VMware - jelentette be a vállalat a Las Vegasban most zajló VMworld konferencián. A vFabric Data Director nevű rendszer a VMware Cloud Application Platform kiterjesztéseként jelenik majd meg, célja a megfelelően csomagolt, virtualizált adatbázisok felügyelete. Az első támogatott adatbázis-rendszer a Postgres, a VMware ígérete szerint azonban a Data Director később több rendszerrel is együttműködik majd.

"A nagyvállalati ügyfeleink esetenként több száz nagy adatbázist használnak, sokszor felügyelet és biztonsági megfontolások nélkül" - nyilatkozta David McJannet, a VMware felhőalapú rendszerekért felelős vezetője. McJannet szerint a Data Director az ilyen vállalatok számára különösen hasznos lehet, ahogy virtuális környezetben egy platformra hozhatják és automatizáltan kezelhetik ezeket az adatbázisokat.

A vFabric Postgres nem más, mint a nyílt forráskódú PostgreSQL adatbázis-kezelő virtuális gépen futó, egyedi változata, amely azonban teljes mértékben kompatibilis a PostgreSQL más változataival. A VMware bejelentése szerint a szoftvert a vSphere környezethez optimalizálták, így képes kihasználni annak fejlett képességeit, mint a rugalmas memória- és teljesítményallokációt, amellyel a virtuális gép rendelkezésére álló erőforrások dinamikusan a terheléshez méretezhetőek.

Az igazi újdonságot a VMware saját menedzsmentfelülete adja, amely képes automatizáltan, személyre szabott házirendnek megfelelően kezelni akár több ezer adatbázist is, beleértve a biztonsági mentések és visszaállítások készítését, klónozást és megfigyelést is. Az eszközök segítségével az adminisztrátorok villámgyorsan konfigurálhatnak mintaadatbázisokat, amelyeket akár önkiszolgáló rendszerben kínálhatnak a felhasználóik számára. A szoftvercsomagot használva jelentősen lerövidül az adatbázisok VMware-alapú felhőkbe történő telepítése, ami csökkenti az ilyen rendszerek költségeit is - ígérte McJannet.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A VMware bejelentése szerint a Data Director Postgres verziója a jövőben folyamatosan frissül majd, ahogy az adatbázis maga is fejlődik - az adatot a verziók között azonban a rendszer üzemeltetőinek kell majd migrálniuk. A későbbiekben további nyílt forráskódú adatbázis-kezelő rendszerekre épülő Data Director változatok is érkeznek, pontosabb információt azonban a vállalat nem adott ki. A Data Director pozitív iparági visszhangra lelt, mind a Sybase/SAP, mind az EMC Greenplum támogatásáról biztosította a rendszert.

A VMware Data Director menedzsment eszköztár virtuális gépenként 600 dolláros listaáron lesz elérhető, a Postgres modullal együtt pedig 1700 dollár fizetendő. Jó hír, hogy a rendszerért csak éles üzemben kell fizetni, a csupán kipróbálásra használt változatok ingyenesen hozzáférhetőek lesznek. A rendszer üzemeltetéséhez azonban vSphere 5.0 Enterprise vagy Enterprise Plus alapok kellenek és legalább egy vCenter Server 5.0 Foundation vagy Standard is szükséges.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.