Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 29. 16:46

Felhős Postgres a VMware-től

Tovább bővíti felhő-alapú megoldásainak körét a VMware - a most bemutatott Data Director segítségével database-as-a-service szolgáltatások építhetőek. Az első támogatott adatbázis-kezelő a Postgres, a többi a későbbiekben érkezhet.

Teljes, szolgáltatásként igénybe vehető adatbázis-infrastruktúrát épített a VMware - jelentette be a vállalat a Las Vegasban most zajló VMworld konferencián. A vFabric Data Director nevű rendszer a VMware Cloud Application Platform kiterjesztéseként jelenik majd meg, célja a megfelelően csomagolt, virtualizált adatbázisok felügyelete. Az első támogatott adatbázis-rendszer a Postgres, a VMware ígérete szerint azonban a Data Director később több rendszerrel is együttműködik majd.

"A nagyvállalati ügyfeleink esetenként több száz nagy adatbázist használnak, sokszor felügyelet és biztonsági megfontolások nélkül" - nyilatkozta David McJannet, a VMware felhőalapú rendszerekért felelős vezetője. McJannet szerint a Data Director az ilyen vállalatok számára különösen hasznos lehet, ahogy virtuális környezetben egy platformra hozhatják és automatizáltan kezelhetik ezeket az adatbázisokat.

A vFabric Postgres nem más, mint a nyílt forráskódú PostgreSQL adatbázis-kezelő virtuális gépen futó, egyedi változata, amely azonban teljes mértékben kompatibilis a PostgreSQL más változataival. A VMware bejelentése szerint a szoftvert a vSphere környezethez optimalizálták, így képes kihasználni annak fejlett képességeit, mint a rugalmas memória- és teljesítményallokációt, amellyel a virtuális gép rendelkezésére álló erőforrások dinamikusan a terheléshez méretezhetőek.

Az igazi újdonságot a VMware saját menedzsmentfelülete adja, amely képes automatizáltan, személyre szabott házirendnek megfelelően kezelni akár több ezer adatbázist is, beleértve a biztonsági mentések és visszaállítások készítését, klónozást és megfigyelést is. Az eszközök segítségével az adminisztrátorok villámgyorsan konfigurálhatnak mintaadatbázisokat, amelyeket akár önkiszolgáló rendszerben kínálhatnak a felhasználóik számára. A szoftvercsomagot használva jelentősen lerövidül az adatbázisok VMware-alapú felhőkbe történő telepítése, ami csökkenti az ilyen rendszerek költségeit is - ígérte McJannet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A VMware bejelentése szerint a Data Director Postgres verziója a jövőben folyamatosan frissül majd, ahogy az adatbázis maga is fejlődik - az adatot a verziók között azonban a rendszer üzemeltetőinek kell majd migrálniuk. A későbbiekben további nyílt forráskódú adatbázis-kezelő rendszerekre épülő Data Director változatok is érkeznek, pontosabb információt azonban a vállalat nem adott ki. A Data Director pozitív iparági visszhangra lelt, mind a Sybase/SAP, mind az EMC Greenplum támogatásáról biztosította a rendszert.

A VMware Data Director menedzsment eszköztár virtuális gépenként 600 dolláros listaáron lesz elérhető, a Postgres modullal együtt pedig 1700 dollár fizetendő. Jó hír, hogy a rendszerért csak éles üzemben kell fizetni, a csupán kipróbálásra használt változatok ingyenesen hozzáférhetőek lesznek. A rendszer üzemeltetéséhez azonban vSphere 5.0 Enterprise vagy Enterprise Plus alapok kellenek és legalább egy vCenter Server 5.0 Foundation vagy Standard is szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról