Szerző: Koi Tamás

2011. július 11. 09:54

Mindenki új böngészőket tesztel

Múlt hétvégén több új béta verzió, és fejlesztőknek szánt tesztváltozat is napvilágot látott böngészőfronton: a Firefox és az Opera kurrens verziói alig pár hete jelentek meg, de máris tesztelhetők az újabb kiadások.

A Firefox soron következő 6-os főverziójának első bétája a stabil, 5-ös változathoz képest több fontos újdonságot is bevezet, mind az egyéni felhasználók, mind a fejlesztők számára. Előbbieknek a 6-os verziótól nagyobb kontrollt ad a kezükbe a Mozilla a személyes adataikat illetően, így a felhasználók egy erre a célra létrehozott felületen akár oldalakra specializáltan, részletesebben szabályozhatják, hogy az adott webhely hogyan kezeli a sütiket, jelszavakat, vagy előzményeket.

A böngésző 6-os verziójában új lett a böngészőkiegészítők kompatibilitását vizsgáló rutin, illetve a hozzá tartozó felület is, valamint visszakerült a böngészőbe a tavaly biztonsági okokból eltávolított WebSocket protokoll 7-es verziója. A fejlesztők számára bevezetett újdonságok közé tartozik a Scratchpad ablak, melynek segítségével gyorsabban írhatnak és tesztelhetnek JavaScript-kódokat a böngészőn keresztül. Az új verzióba ezen felül új HTML5-parancsok és protokollok kezelése is bekerült.

Ha minden a tervek szerint halad, a Firefox 6 várhatóan augusztus 16-án jelenhet meg, nem egészen két hónappal a jelenleg is elérhető, 5-ös stabil változat megjelenését követően. A Firefox 6 béta megjelenésével egy időben a Mozilla elérhetővé tette a Firefox 7 első fejlesztői (Aurora) változatát, mely leginkább a memóriamenedzsment terén hozhat látványos újdonságokat: a fejlesztők szerint a várhatóan szeptemberben érkező 7-es Firefox alapesetben 30 százalékkal kevesebb memóriát foglal elődeinél, ráadásul a felhasználó az alkalmazás memóriafelhasználását saját igényei szerint szabhatja majd meg.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Mozilla mellett a norvég Opera Software programozói is lázas munkával töltik a nyarat: a szoftvercég múlt héten elérhetővé tette az Opera 12 böngésző pre-alfa verzióját a fejlesztőknek szánt "Next" csatornán. A Wahoo kódnévvel ellátott verzió újdonságairól egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni, a mostani tesztverzió elsősorban a kurrens, 11.50-es verzióban maradt hibák javítására koncentrál.

A Firefox új tesztverziói elérhetők a Mozilla weboldaláról, az Opera 12 pedig a szokásos helyen, az Opera Next aloldalon érhető el.

a címlapról