Szerző: Koi Tamás

2011. július 11. 09:54

Mindenki új böngészőket tesztel

Múlt hétvégén több új béta verzió, és fejlesztőknek szánt tesztváltozat is napvilágot látott böngészőfronton: a Firefox és az Opera kurrens verziói alig pár hete jelentek meg, de máris tesztelhetők az újabb kiadások.

HIRDETÉS

A Firefox soron következő 6-os főverziójának első bétája a stabil, 5-ös változathoz képest több fontos újdonságot is bevezet, mind az egyéni felhasználók, mind a fejlesztők számára. Előbbieknek a 6-os verziótól nagyobb kontrollt ad a kezükbe a Mozilla a személyes adataikat illetően, így a felhasználók egy erre a célra létrehozott felületen akár oldalakra specializáltan, részletesebben szabályozhatják, hogy az adott webhely hogyan kezeli a sütiket, jelszavakat, vagy előzményeket.

A böngésző 6-os verziójában új lett a böngészőkiegészítők kompatibilitását vizsgáló rutin, illetve a hozzá tartozó felület is, valamint visszakerült a böngészőbe a tavaly biztonsági okokból eltávolított WebSocket protokoll 7-es verziója. A fejlesztők számára bevezetett újdonságok közé tartozik a Scratchpad ablak, melynek segítségével gyorsabban írhatnak és tesztelhetnek JavaScript-kódokat a böngészőn keresztül. Az új verzióba ezen felül új HTML5-parancsok és protokollok kezelése is bekerült.

Ha minden a tervek szerint halad, a Firefox 6 várhatóan augusztus 16-án jelenhet meg, nem egészen két hónappal a jelenleg is elérhető, 5-ös stabil változat megjelenését követően. A Firefox 6 béta megjelenésével egy időben a Mozilla elérhetővé tette a Firefox 7 első fejlesztői (Aurora) változatát, mely leginkább a memóriamenedzsment terén hozhat látványos újdonságokat: a fejlesztők szerint a várhatóan szeptemberben érkező 7-es Firefox alapesetben 30 százalékkal kevesebb memóriát foglal elődeinél, ráadásul a felhasználó az alkalmazás memóriafelhasználását saját igényei szerint szabhatja majd meg.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Mozilla mellett a norvég Opera Software programozói is lázas munkával töltik a nyarat: a szoftvercég múlt héten elérhetővé tette az Opera 12 böngésző pre-alfa verzióját a fejlesztőknek szánt "Next" csatornán. A Wahoo kódnévvel ellátott verzió újdonságairól egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni, a mostani tesztverzió elsősorban a kurrens, 11.50-es verzióban maradt hibák javítására koncentrál.

A Firefox új tesztverziói elérhetők a Mozilla weboldaláról, az Opera 12 pedig a szokásos helyen, az Opera Next aloldalon érhető el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 17:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.