Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 17. 07:53

Csak négy változat lesz a Windows 8-ból

Egy hétfő esti blogbejegyzésben a Microsoft hivatalosan is bejelentette, milyen változatokban lesz kapható új operációs rendszere, a Windows 8.

Windows 8 néven kerül piacra a Windows 8, az eddig fejlesztési kódként használt név tehát a kereskedelmi forgalomba kerüléssel sem szűnik meg - derül ki a Microsoft blogbejegyzéséből. Ennél talán sokkal fontosabb, hogy a vállalat végre elárulta, milyen változatokban lesz kapható a szoftver.

Nagy meglepetésre sokat egyszerűsödött a Windows 8 termékkínálat, vagy ahogy másképp mondani szokták, az SKU-k (Stock Keeping Unit) száma. Az operációs rendszer előző verzióiból, a Windows 7-ből, Vistából és XP-ből egyesek számára már követhetetlen mennyiségű különböző verzió volt hozzáférhető a megcélzott piaci szegmensek függvényében. Windows 7-ből például hat különféle változatot dobott piacra a Microsoft (Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate), Windows Vistából pedig öt SKU létezett.

Az új verziónál jelentően lecsökkentette a változatok számát a Microsoft: x86 processzorokon futó változatból mindössze kettő lesz, az otthoni felhasználásra szánt Windows 8 és a vállalati Windows 8 Pro. Ahogyan a HWSW korábban megjósolta, nem Windows 8 néven kerül piacra az ARM utasításkészlet-architektúrájú rendszereken futó változat, ez Windows RT-nek hívják. A nevet a WinRT (Windows Runtime) után kaphatta ez a verzió, és arra utal, hogy csak a WinRT API-ra írt alkalmazásokat futtatja. A blogbejegyzés alapján a Windows RT nem tartalmazza a Media Playert  és nem támogatja a több meghajtó összefűzését egy virtuális meghajtóvá (Storage Spaces), viszont gyárilag tartalmazni fogja az Office-t (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az egyes Windows 8 verziók közötti eltéréseket egy táblázat szemlélteti. Érdemes kiemelni, hogy a Windows 8-ra az otthoni Windows 7 változatokról lehet majd frissíteni (Starter, Home Basic, Home Premium), míg a Windows 8 Próra a Windows 7 Professionalt vagy Ultimate-et futtató felhasználók upgrade-elhetnek. Az otthoni és vállalati Windows 8 közötti legfontosabb különbség, hogy csak az utóbbi támogatja az olyan képességeket mint a Bitlocker, a VHD-ről bootolás, a tartományba léptetés, a csoportházirendből kezelés, a fájlrendszerszintű titkosítás és a Remote Desktop.

A blogbejegyzés alján a lábjegyzetből kiderül, hogy valójában lesz egy negyedik Windows 8 verzió is, kimondottan mennyiségi licencvásárló nagyvállalatok számára. A Windows 8 Enterprise változat a Windows 8 Pro összes képességét tartalmazza, valamint nem részletezett további funkciókat a PC-k menedzselésére, telepítésére, biztonságuk növelésére, virtualizációra, illetve mobil felhasználásra. A Windows 8 Enterprise változatról feltehetően később hoz nyilvánosságra további részleteket a Microsoft és a HWSW tippje szerint ebből a verzióból egy külön előzetest is ki fog adni a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról