Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egyesíti chip- és kijelzőgyártó részlegét a Samsung

Bodnár Ádám, 2011. július 05. 12:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Samsung Electronics egyesíti félvezetőgyártó és kijelzőgyártó részlegeit - egyes elemzők szerint a lépés a tevékenységek leválasztásának előkészítése.

Szét, aztán össze

Újra egy szervezeti egységbe tartozik a Samsung chipgyártási és kijelzőgyártási tevékenysége, amelyeket 2004-ben választott szét a cég, amikor a lapostévék és LCD-monitorok, valamint mobiltelefonok iránti kereslet meredek emelkedésnek indult és a gyártáson masszív profitot lehetett realizálni. Kezdetben az LCD-kijelzők gyártása hasonló volt a félvezetőkéhez, azonban ahogy a panelek mérete növekedett, a technológia egyre inkább eltért, így már semmi sem indokolta, hogy a két eltérő termékvonalat egy szervezeti egység állítsa elő.

Most is csak kényszerű üzleti okai vannak az egyesítésnek. A lépéstől azt várja a koreai elektronikai vállalat, hogy a szinergiák kiaknázásával költségeket takaríthat meg, és ezáltal javíthatja nyereségtermelő képességét és így piaci versenyképességét azáltal, hogy nagyobb mozgásteret alakít ki magának az árazásnál. A Samsung chipgyártását a memóriagyártás uralja - a memóriapiac és a laposkijelzők piaca egyaránt rendkívül turbulens, a bő évek és szűk évek ciklusokban követik egymást, mivel a gyártók nem tudnak elég gyorsan reagálni a kereslet változásaira. Jelenleg a memóriagyártás és a kijelzőgyártás szénája egyaránt rosszul áll, a túlkínálat miatt az árak alacsonyak, a gyártók önköltség közeli áron adnak túl termékeiken.

Egyszer fent, de most épp lent

Az idei első negyedévben a Samsung chipgyártó részlege az erős kereslet miatt 12 százalékkal növelte forgalmát. A DRAM- és NAND-piacon azonban az árak a túlkínálat miatt egyaránt csökkenőben vannak, a Samsung chipgyártó divíziójának profitja 6 százalékkal esett, üzemi eredményhányada pedig 23,8 százalékról 17,9-re zuhant, ami hosszú ideje a legalacsonyabb. Hasonlóak a problémái a panelgyártó részlegnek, a Samsung által leszállított, tévékbe, notebookokba, monitorokba szánt  megjelenítőpanelek darabszáma 10 százalékkal nőtt, de a részleg bevétele 5 százalékkal csökkent és üzemi szinten veszteséges volt.

A Samsung várakozásai szerint a két részleg egyesítésének célja szinergiák kiaknázása a technológiai fejlesztések, a gyártás, a beszerzés és az ügyfélmenedzsment terén, vagyis a méretgazdaságossági mutatók javítása révén a költségek lefaragása. Az összevont részleget Kwon Oh-hyun vezeti, aki eddig a Samsung chipgyártó üzletágát irányította, az LCD-üzletág igazgatója, Chang Won-kie a továbbiakban a Samsung elnök-vezérigazgatója, Choi Gee-sung jobbkezeként dolgozik tovább.

Elemzők várakozása szerint a második negyedévben még az elsőben elkönyvelt 230 milliárd wonnál (215 millió dollárnál) is nagyobb lesz a Samsung kijelzőgyártó divíziójának vesztesége és a memóriapiacon továbbra is tartó túltermelési válság miatt alighanem a chipgyártó üzletág nyereségessége is tovább romlik. A vállalat júliusban hozza nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.