:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 5. 08:44

Tizedére csökkenhet az adatroaming ára az Unióban

A beszédroaminghoz hasonló szabályozást készít elő az adatroaming árának megregulázására Neelie Kroes uniós távközlési biztos. A tervezet szerint jövőre legfeljebb 90 eurocentet számlázhatnak a szolgáltatók 1 megabájt külföldi adatforgalom után, 2014-re ezt 50 centre kell csökkenteniük.

Neelie Kroes uniós távközlési biztos holnap bejelentheti, hogy a mobilszolgáltatók 2012 júliusától nem számlázhatnak 90 eurocentnél többet egy megabájt adatroaming után, értesült brüsszeli forrásaitól a Wall Street Journal. A külföldi adatkapcsolat költségeit töredékére csökkentő határozattervezetet először az Európai Parlamentnek, majd az Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az árak alig mutatnak összefüggést a költségekkel

"Az adtroaming piac még nem eléggé kompetitív, további hatósági beavatkozásra van szükség" - áll a tervezetben. Neelie Kroes tavaly ősszel hirdetett harcot a magas adatroaming-díjak ellen, "Azt hiszem mindannyian egyetértünk abban, hogy ezek az árak alig mutatnak összefüggést a szolgáltatás nyújtásának költségeivel. Azt szeretném, ha a belföldi és roaming árak közötti különbség eltűnne. Minél előbb, annál jobb" - mondta 2010 szeptemberében a távközlési biztos, aki korábban az Unió versenyügyi biztosaként számos informatikai vállalatot megizzasztott: az Intelre és a Microsoftra is több százmillió dolláros büntetést szabott ki, az Oracle és a Sun összeolvadását pedig hónapokkal késleltette a vizsgálata, több százmilliós bevételkiesést okozva..

Neelie Kroes: le kell csökkenteni az adatroaming árát

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kroesnak minden joga megvan arra, hogy megfossza a mobilszolgáltatókat az extraprofittól: az Európai Bíróság júniusi döntése értelmében a nemzetközösség törvényhozásának joga van ahhoz, hogy a nemzetállamokra kiterjedően, kötelező jellegű hatósági szabályozást alkosson a mobiltelefonok külföldi használatának költségeit illetően az egységes európai piac érdekeit szem előtt tartva. "Számomra egy igazi digitális piacon a verseny biztosítja, hogy a lakosok, ügyfelek és vállalatok nem szembesülnek alapvetően más szolgáltatással vagy árakkal amikor átlépik a határt" - mondta Kroes.

A tizedét fizetjük majd

Az adatroaming árát a külföldről indított vagy ott fogadott beszédhívásokhoz hasonlóan lépcsőzetesen csökkentené a tervezet. 2012 júliusától egy megabájt adatforgalomért legfeljebb 90 eurocentet (237 forintot) számlázhatnának ügyfeleiknek a szolgáltatók, 2013 júliusában a maximális tarifa 70 centre (184 forintra) csökkenne, 2014-től pedig legfeljebb 50 centet (131 forintot) kérhetnének 1 megabájt adatforgalomért az operátorok. A szabályozás egészen 2016-ig érvényben lenne.

Jelenleg az adatroamingnak csak a nagykereskedelmi árát szabályozza az EU, ennek értelmében 2009-ben a szolgáltatók legfeljebb 1 eurót számlázhattak egymásnak megabájtonként, 2010-ben ez 0,80 euróra csökkent, 2011. július 1. óta pedig 0,50 euróban lett maximálva 1 megabájt adat nagykereskedelmi ára. A kiskereskedelmi árak a magyar mobilszolgáltatók esetében ennek a tízszeresét is elérhetik azonban, egy Vodafone-ügyfél jelenleg például 1 megabájt adatroaming-forgalomért a normál tarifa szerint 1850-2340 forintot fizet.

A szolgáltatók - főként az Európai Unió egyre fenyegetőbb fellépés miatt - az utóbbi egy-két évben különféle tarifaopciókkal próbálták enyhíteni az előfizetők terheit, de a konstrukciók gyakran átláthatatlan kuszaságot képeznek, ráadásul egyik-másik komoly buktatókat tartalmaz. A költségenyhítő csomagok nagy részére elő kell fizetni, vagy legalábbis aktiválni kell őket, enélkül a szolgáltatás alapára még az egyébként legolcsóbbnak számító európai régióban is magas lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.