Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 4. 14:35

Androidról is kényelmesen elérhető az Ubuntu online tárhelye

A két éve indult Ubuntu One online tárhely használatát könnyíti meg a most kiadott androidos kliens, amelyen keresztül okostelefonról közvetlenül is elérhetők az állományok.

HIRDETÉS

Megjelent az Android Marketen az ubuntu One Files névre hallgató alkalmazás, amely a Google platformját futtató okostelefonok számára teszi lehetővé a Canonical által üzemeltetett, az Ubunut Linux-disztribúciókhoz kínált online tárhely kényelmes, egyszerű használatát.

A 2009-ben elindult Ubuntu One-ban tetszőleges állományokat lehet tárolni, azokat szinkronizálni a kliensek között, meg lehet osztani őket más felhasználókkal, vagy egy URL-en keresztül  publikálni lehet őket, hogy bárki elérhesse. A szolgáltatás 2 gigabájt tárhelyet ad ingyen, amelyet felárért tovább lehet bővíteni. Az Ubuntu One bármilyen böngészőből használható, most azonban natív alkalmazás készült Androidra, amely jóval túlmutat egy böngészőben futó fájlkezelő képességein.

Az Ubuntu One automatikusan tudja szinkronizálni a fájlokat a kliensek között, az okostelefonos alkalmazásban ez a képesség azonban alapértelmezésként ki van kapcsolva, nehogy a megnövekedő adatforgalom hatalmas telefonszámlát generáljon vagy a letöltések teleírják a telefon asztali gépekhez képest szűkös háttértárát. Szerencsére a letöltést lehet olyan esetekre is korlátozni, amikor a mobil Wi-Fi hálózaton csatlakozik az internetre, illetve a fájlokat egyenként, kézzel is le lehet tölteni a cloudból a készülékre. A program kezelőfelületén szürke színnel jelennek meg azok a fájlok, amelyek csak a cloudban találhatók meg, feketével pedig azok, amelyeket az okostelefonra is szinkronizált a tulajdonos.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az Androidon futó Ubuntu One Files érdekessége még, hogy képes a telefonnal készített fotókat is automatikusan feltölteni az Ubuntu One cloudba. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek mint automatikus letöltéskor, a felhasználó beállíthatja, milyen időközönként történjen a feltöltés, illetve hogy csak akkor történjen meg a szinkronizálás, ha a telefon Wi-Fi hálózatra csatlakozik. Az Ubuntu One nem titkosítja az állományokat a felhőben, mert az lehetetlenné tenné például a megosztást másokkal vagy a streaminget, ugyanakkor a fel- és letöltés SSL-védett csatornán keresztül történik.

Az Ubuntu One Files alkalmazásról bővebben a Mogorva Mormota blogban és az Ubuntut fejlesztő Canonical saját blogján lehet olvasni, a program innen tölthető le, a forráskódja pedig itt érhető el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.