Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 4. 14:35

Androidról is kényelmesen elérhető az Ubuntu online tárhelye

A két éve indult Ubuntu One online tárhely használatát könnyíti meg a most kiadott androidos kliens, amelyen keresztül okostelefonról közvetlenül is elérhetők az állományok.

Megjelent az Android Marketen az ubuntu One Files névre hallgató alkalmazás, amely a Google platformját futtató okostelefonok számára teszi lehetővé a Canonical által üzemeltetett, az Ubunut Linux-disztribúciókhoz kínált online tárhely kényelmes, egyszerű használatát.

A 2009-ben elindult Ubuntu One-ban tetszőleges állományokat lehet tárolni, azokat szinkronizálni a kliensek között, meg lehet osztani őket más felhasználókkal, vagy egy URL-en keresztül  publikálni lehet őket, hogy bárki elérhesse. A szolgáltatás 2 gigabájt tárhelyet ad ingyen, amelyet felárért tovább lehet bővíteni. Az Ubuntu One bármilyen böngészőből használható, most azonban natív alkalmazás készült Androidra, amely jóval túlmutat egy böngészőben futó fájlkezelő képességein.

Az Ubuntu One automatikusan tudja szinkronizálni a fájlokat a kliensek között, az okostelefonos alkalmazásban ez a képesség azonban alapértelmezésként ki van kapcsolva, nehogy a megnövekedő adatforgalom hatalmas telefonszámlát generáljon vagy a letöltések teleírják a telefon asztali gépekhez képest szűkös háttértárát. Szerencsére a letöltést lehet olyan esetekre is korlátozni, amikor a mobil Wi-Fi hálózaton csatlakozik az internetre, illetve a fájlokat egyenként, kézzel is le lehet tölteni a cloudból a készülékre. A program kezelőfelületén szürke színnel jelennek meg azok a fájlok, amelyek csak a cloudban találhatók meg, feketével pedig azok, amelyeket az okostelefonra is szinkronizált a tulajdonos.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Androidon futó Ubuntu One Files érdekessége még, hogy képes a telefonnal készített fotókat is automatikusan feltölteni az Ubuntu One cloudba. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek mint automatikus letöltéskor, a felhasználó beállíthatja, milyen időközönként történjen a feltöltés, illetve hogy csak akkor történjen meg a szinkronizálás, ha a telefon Wi-Fi hálózatra csatlakozik. Az Ubuntu One nem titkosítja az állományokat a felhőben, mert az lehetetlenné tenné például a megosztást másokkal vagy a streaminget, ugyanakkor a fel- és letöltés SSL-védett csatornán keresztül történik.

Az Ubuntu One Files alkalmazásról bővebben a Mogorva Mormota blogban és az Ubuntut fejlesztő Canonical saját blogján lehet olvasni, a program innen tölthető le, a forráskódja pedig itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról