Szerző: Koi Tamás

2011. június 30. 11:15

Új verziók érkeztek a mobilos Opera böngészőkből

Új verziókat adott ki az Opera Software két népszerű mobilos böngészőjéből, az Opera Miniből és az Opera Mobile-ból.

A cég párhuzamosan fejlesztett, eltérő architektúrára épülő böngészőinek legújabb változatai elsősorban azoknak az életét könnyíthetik meg, akik érintőkijelzős okostelefonnal használják a őket. Az Opera Mini 6.1 és Opera Mobile 11.1 a webcím-beírásnál és a keresésnél megújult automatikus kiegészítő-algoritmusokat kapott, így a felhasználónak végeredményben kevesebbet kell gépelnie.

A böngészők keresőmezője mostantól automatikusa szövegkiegészítő funkcióval gazdagodott, emellett a programok a domainvégződéseket is igyekeznek maguktól kitalálni a korábbi böngészési szokásokból kiindulva. Az Opera Mini 6.1 és az Opera Mobile 11.1 ezeken kívül nem tartalmaz sok érdemi változást, igaz, az utóbbiban használt Presto renderelőmotor is verziót lépett, a 2.8.149-es verzió több HTML5 és CSS parancsot jobban kezel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Opera Mini 6.1 és az Opera Mobile 11.1 közt továbbra is lényeges különbség, hogy a Mini az Opera Software proxyalapú elérését használja, így lényegében csak egy megjelenítőablakként szolgál az előre renderelt tartalom számára. Mivel a rendszer tömörített adatokat küld, ezért ideális választás lehet a kisebb, korlátos adatcsomagokat választó mobilozóknak, vagy azoknak, akik jellemzően olyan területen használják mobiljukat, ahol rossz a vezeték nélküli szélessáv-ellátottság. A Java-alapú program emellett a legtöbb mai telefonnal kompatibilis, beleértve a legolcsóbb készülékeket is.

A teljes funkciójú Opera Mobile 11 a kisebbik testvérrel szemben már az olyan, jövőbe mutató fejlesztéseket és technológiákat is támogatja, mint a HTML5, illetve ugyanazt a renderelőmotort (Presto) integrálja, mint a számítógépekhez fejlesztett változat. Az Opera Mini 6 J2ME-t ismerő készülékekre, androidos telefonokra, BlackBerrykre és Symbian/S60-as mobilokra érhető el, az Opera Mobile 11.1-nek egyelőre androidos és symbianes változata létezik.

Az új verziók letölthetők az m.opera.com weboldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról