Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 28. 14:08

Könnyű, vékony, mégis erős az új Sony VAIO Z

Bemutatta új VAIO Z noteszgépét a Sony, a 13,1 hüvelykes gép vékony és könnyű, de a hardvere nagyon erős. Több laptopgyártó is kísérletezett már olyan GPU-kkal, amelyek nem a gépházban kaptak helyet, növelve a méretet és a tömeget, hanem egy külön csatlakoztatható külső házban. Ilyen megoldást használ a Sony is az új VAIO Z noteszgépénél.

Könnyű és vékony a Sony új ultrahordozható VAIO Z noteszgépe, a 13,1 hüvelykes megjelenítővel felszerelt laptop tömege 1,2 kilogramm alatt marad és csak 16,5 milliméter vastag. Annak érdekében, hogy a szerkezet ne csak tetszetős, hanem kellően erős is legyen, a japán vállalat karbonszálas anyagból alakította ki a VAIO Z házát.

Hardver terén nem sok kompromisszumot kötöttek a mérnökök: a LED háttérvilágítású, tükröződéscsökkentő réteggel ellátott 13,1 hüvelykes megjelenítő felbontása a kategóriában kimagaslónak számító 1600x900 pixel, de felárért akár 1920x1080 képpontot tartalmazó panel is rendelhető. A VAIO Z-t akár 2,7 GHz-es Intel Core i7 processzor is hajthatja, a háttértár pedig természetesen SSD is lehet, amiből 256 gigabájtos verzió is kérhető. A gépben természetesen háttérvilágításos a billentyűzet, multitouch-támogatásos a touchpadje, az előlapi webkamera felbontása 1,3 megapixel és 3G-modemmel is rendelhető.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az új gép két érdekességet tartogat, ezek közül az egyik a Power Media Dock 2, amely a "Light Peak" kódnéven fejlesztett, később Thunderboltként a piacra bevezetett csatlakozón keresztül illeszthető a laptophoz. A dokkolóban található egy optikai meghajtó, ami akár Blu-ray is lehet, USB 3.0 szabványú portok, valamint egy 1 gigabájt dedikált memóriával rendelkező AMD Radeon HD 6650M grafikus vezérlő, amely akár négy monitort is képes meghajtani - ebből az egyik értelemszerűen a noteszgép kijelzője.

A noteszgép beépített lítiumion akkumulátora akár 7 órán át is bírja a strapát, ami figyelembe véve a gép teljesítményét, mindenképp elismerésre méltó adat. Akik azonban hosszabb ideig szeretnék a VAIO Z-t konnektortól távol használni, például egy nagyobb interkontinentális repülőút alkalmával, vehetnek a gép aljára külön csatlakoztatható második akkumulátort, amivel az üzemidő 14 órára növelhető.

Az új VAIO Z a nyáron kerül az üzletekbe, hivatalos árat a Sony eddig nem közölt, de a specifikációkból kiindulva valószínűleg borsos összeget kell majd a pénztárnál hagyni érte.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról