Szerző: Koi Tamás

2011. június 24. 14:23

Nem kértek mobilnetet, mégis számlázott a T-Mobile

Nem aktiválhatja a jövőben a T-Mobile minden előfizetője számára azt a havidíjmentes mobilnet-csomagot, mely miatt gyanútlan előfizetők több tízezer forintos számlázási csapdába kerülhettek - határozott nemrég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Határozatban tiltotta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom (T-Mobile) számára, hogy minden előfizetőjének automatikusan aktiválja a havidíjmentes, ugyanakkor használata során jelentős adatforgalmi költséggel járó mobilnet-csomagját. Bár a konkrét határozat ezúttal csak a T-Mobile-lal szemben fogalmaz meg kötelezettségeket, éppúgy érintett lehet az ügyben a szolgáltató két piaci versenytársa, a Telenor és a Vodafone.

Nem várt ajándék

Az NMHH által kiadott közlemény szerint a hatósághoz 2011-ben több olyan jellegű ügyfélpanasz is érkezett, melyek azt kifogásolták, hogy a T-Mobile tetemes összegű számlát állított ki olyan adatforgalmi szolgáltatás után, amit az előfizetők  - bizonyos esetekben tudtuk nélkül - igénybe vettek, de nem rendeltek meg. A panaszok zömében a T-Mobile kínálatában ma is elérhető Net Start mobilnet-csomag miatt keletkeztek, melynek havidíja ugyan nincsen, de az adatforgalmi díj jelentős: 13 forint 10 kilobájtonként.

A helyzetet a T-Mobile esetében súlyosbította, hogy a szolgáltató tavaly nyáron bevezette az ingyenesen elérhető Facebook Zero szolgáltatást, mellyel a közösségi oldal szöveges tartalmát egy adott linkről elérve ténylegesen ingyenesen használhatták az ügyfelek a szolgáltatást, de külső linkre kattintva aktív mobilnet-csomag hiányában már a Net Start díjszabás szerint számlázott nekik a szolgáltató. A hatóság szerint a beérkező panaszok egy része a T-Mobile ezen szolgáltatásának nem kellően körültekintő használatával állt összefüggésben.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az NMHH határozatában ezért arra kötelezte Magyar Telekomot, hogy a Net Start szolgáltatását automatikusan ne aktiválja, illetve a havidíjas mobilinternet csomagok lemondásakor automatikusan ne állítsa vissza a szolgáltatást. A hatóság a Magyar Telekomot arra is felhívta, hogy előfizetői szolgáltatásokat a jövőben csak az általános szerződési feltételeivel összhangban, előfizetői szerződés alapján nyújtson, azaz külön írásos megrendelés nélkül ne aktiváljon szolgáltatást, melyért az előfizetőnek számláz. Az NMHH hivatalból vizsgálja a Telenor és a Vodafone hasonló szolgáltatásait is.

A többiek is gyanúsak

A Vodafone a HWSW információi szerint jelenlegi is kínálja előfizetői számára az Internet Start opciót, melyet 2010. július 5-ig automatikusan aktivált minden havidíjas ügyfélnek (a forgalmi díj itt 12 forint 10 kilobájtonként), a Telenor Magyarországnál pedig Mobile Online Start néven szerepel ilyen ajánlat, ráadásul ez az opció ugyanannyi forgalmi díjjal kalkulál, mint a T-Mobile Net Start. Az nem egyértelmű, hogy ezt az opciót automatikusan bekapcsolja-e a szolgáltató minden ügyfelének, fontos különbség ugyanakkor, hogy a Telenornál nem érhető el a Facebook Zero szolgáltatás.

A Magyar Telekom PR-igazgatósága a hatóság döntésére reagálva elmondta, a cég álláspontja szerint a szerződési feltételek szövegezése megfelel a hatályos szabályozásnak, ugyanakkor a vállalat kész felülvizsgálni és a hatóság igényeinek megfelelően módosítani a szövegezést. Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője ma újságírók előtt közölte, az eset korábbi "károsultjainak" képviseletében a hatóság közérdekű kereset indítását fontolgatja a Magyar Telekommal szemben, bírságot ugyanakkor egyelőre nem szabott ki a szolgáltatóra - erre első fokon egyébként nincs is lehetősége.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról