:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 23. 15:47

Itt az új, HTML5-ös SkyDrive

A Microsoft felújítja a SkyDrive szolgáltatását, a HTML5 adta előnyöket és a böngészőkben elérhető hardveres gyorsítást kihasználva gyorsabb, praktikusabb és letisztultabb lesz a cloud tárhely. Ettől persze még nem lett szebb és a kezelőfelületen is lenne még mit csiszolni, illetve sok hiányzó megoldás továbbra is kimarad.

A szoftveróriással kapcsolatban gyakori kritika, hogy lassúak a megoldásai, de a SkyDrive esetében a Microsoftnak most sikerült felszámolnia ezt a képzetet. Az elemek megnyitása, belépés egy mappába vagy egy album kibontása a korábbi verzióban több akár 8-9 másodpercig is tarthatott, de a frissítésnek köszönhetően ezek az üresjáratok 1-3 tizedmásodpercre csökkentek. A HTML5 képességek implementálásával pedig bekerült a kalapba a HTML5 natív videólejátszás, a CSS3 dizájn, illetve a kliensoldalon renderelt grafikai elemek.

A régi már nem jó

“A böngésző modernizáció valóban kinyitotta előttünk a lehetőséget, hogy újragondoljuk, újraalkossuk a weboldalunkat” - írta a hivatalos Windows Live blogban Omar Shahine, a SkyDrive csoport programmenedzsere. A SkyDrive 2007-ben indult, amikor a mostani, modernnek nevezett web még valójában nem is létezett, így kódolva volt, hogy a fejlődésben előbb-utóbb eljön egy olyan pont, amikor a rendszert apró módosításokkal már nem lehet előrébb lökni, illetve a folyamatos bővítés, fejlesztés olyan kompromisszumokkal jár, amiket nem lehet örökké halmozni.

Jelenleg körülbelül 100 millió SkyDrive-felhasználó van világszerte, s ezek közül igen sokan tárolják a fotóikat a Microsoft cloud szolgáltatásában. Ez volt az egyik kulcspont, amit mindenképp át kellett alakítani. Mostantól egy úgynevezett mozaik megjelenítésre tér át a SkyDrive webes felülete, ahol a felhasználó a képeket és a bélyegképeket, előnézeti képeket is eredeti képaránnyal láthatja. Ha az ablakot átméretezzük, akkor a CSS3 Transitions funkciónak köszönhetően mindig négyzet formára rendeződnek a galériák. Szerencsére eltűnik a lapozáskori új lapletöltés fogalma is, illetve a görgetést is végtelenítették.

Windows-hangulat a weben

A Microsoft a galéria mellett teljesen újraszabta a SkyDrive oldal navigációját is, a jövőben a fotók, dokumentumok és egyéb fájlok egy közös nézetből érhetőek el, nem külön szekciókban. Az elv az volt, hogy a fájlok elrendezése legyen hasonló a PC-ken is használt fájlrendszerekhez. Nyilván eddig is látták a fejlesztők, hogy így ideálisabb lenne, de a korábbi böngészők és HTML megoldások nem lettek volna erre képesek.

A fájlok megoszthatósága és a feltöltés folyamata is finomodott, immár feltölthetőek videók is a galériákba, illetve a fájlokat lehetséges e-mailen, sms-ben és azonnali üzenetküldőkön keresztül is megosztani. A korábbihoz képest is tovább erősödött a Hotmaillel való együttműködés, illetve a SkyDrive Groups közös megosztási funkció is jobb integrációt kapott.

A cloudban tárolt videók lejátszásához a HTML5-öt támogató böngésző elegendő, semmilyen plugint nem kell telepíteni ehhez, illetve a fotó slideshow is teljesen HTML5 alapon működik. A feltöltött fájlok maximális mérete 100 megabájtra nőt a korábbi 50-ről, ami sok esetben korlátozta eddig a felhasználókat. A fenti funkciók szép eredménynek számítanak egy verzióváltáshoz, de a Microsoft hangsúlyozta, hogy ez csak egy részleges ugrás és hamarosan újabb képességek landolnak az éles szolgáltatásban. Bár ennek mantrázása másfelől jelentheti azt is, hogy a Microsoft még mindig érzi, hogy vannak a szolgáltatásnak elavult és rossz logika mentén működő részei, amiket a konkurensek, akár a Google, akár a kisebb új szereplők, mint a Sugarsync vagy a Dropbox már megoldottak.

Problémák

HTML5 ide vagy oda, a SkyDrive használatához továbbra is szükség van a Silverlight kiegészítőre. Ez leginkább azért kínos, mert a Silverlight továbbra sem kompatibilis sem a Google Chrome Mac OS X verziójával, illetve hiába van már elég nagy penetrációja a platformnak, a weben nem túl gyakran használt. Sok felhasználó még mindig úgy érezheti, hogy csak az adott szolgáltatás miatt kell telepítenie a Silverlightot, amit például az Adobe Flash kapcsán biztosan nem gondol. Magyarországon is mindössze két jelentős szolgáltatás van, ami a redmondiak megoldását használja, az RTL Klub RTL Most on-demand szolgáltatása, illetve a Magyar Televízió online  videólejátszója.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy másik kritika is érheti ezen felül az újuló SkyDrive-ot, mégpedig az, hogy túl erős a webes fókusz, s amennyiben bármilyen eszközzel, akár PC-vel, akár okostelefonnal szeretnénk szinkronizálni, akkor egy másik szolgáltatást kell igénybe venni, a Windows Live Mesh-t. Kár, hogy a fejlődés nem jutott még el arra a szintre, hogy ezt a két nagyon is egybetartozó funkció egy termékben jelenjen meg.

Szintén érdekes, hogy hiába ad a SkyDrive 25 gigabájt tárhelyet, a Windows Live Mesh csak 5 gigabájtot képes szinkronizálni, ugyanezt pedig a Dropbox, a Box.net és a Sugarsync is megteszi szintén ingyen, havidíj ellenében pedig ennél akár jóval többet is. A Live Mesh viszont nem kínál előfizetéses konstrukciót, ami igazi öngyilkosság, hisz a felhasználók jelentős része hamar plafonba ütközhet már akkor is, ha csak a fényképeit, pár videót vagy zenét szeretne több számítógép között frissen tartani.

A SkyDrive-frissítés várhatóan a következő napokban, hetekben élesedik mindenkinek, a különbséget nem lesz nehéz észrevenni. Illetve ahogyan néhány napja megírtuk, a Windows Mobile felhasználók is jobb, ha elkezdenek ismerkedni a SkyDrive-val, augusztus után ugyanis nem tudnak majd szinkronizálni A My Phone szolgáltatáson keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.