Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Publikus felhőre költik az új IT-kiadások felét

Gálffy Csaba, 2011. június 23. 12:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IDC előrejelzése szerint gyorsan hatalmassá nő a felhő-számítástechnika, 2015-re 73 milliárd dollárosra teszi az elemzőcég ezt a piaci szegmenst. Ezzel a cloud az IT-kiadások növekedésének feléért lesz felelős - nyomában pedig a szektor alapvető átrendeződése is beindul majd.

Az IDC elemzése szerint 2015-ig öt szegmensben (alkalmazások, fejlesztői környezetek, rendszer és infrastruktúra-szoftverek, szerverek és tárolók) a nyílt felhő rendszerek az IT-költés növekedésének 46 százalékát hódítják el. A Saas (Software as a Service) ezen belül a költés mintegy háromnegyedét teszi majd ki, beleértve az alkalmazásokat, a fejlesztést és az infrastruktúrát is. A felhőmodellnek megfelelően a szervereket és tárolókat a felhő-infrastruktúra kiépítői fogják elsősorban vásárolni, ez a költés egynegyedét teheti ki.

Mintegy 28 százalékos éves átlagos növekedést jósol a felhőalapú számítási rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások szegmense számára az IDC. Az elemző cég szerint az idén még 21,5 milliárd dolláros piac 2015-re 73 milliárdosra nő, ezzel pedig az új IT-kiadások felét elviszi. A felhőrendszerek piacának beérése azonban nem egyedülálló folyamat, hanem egy, az egész iparágat átfogó átalakulás szerves része, amely hosszú időre meghatározza az üzleti informatika fejlődési irányát. A hagyományos, zárt struktúrájú és vállalati ellenőrzés alatt álló üzleti rendszerek fokozatosan kinyílnak, felhasználó-központúvá válnak és ezzel beköszönt a mainframe-ek és a PC-k utáni harmadik nagy növekedési hullám.

"A felhőalapú rendszerek összekapcsolódnak olyan más, a hagyományos megoldásokat felborító folyamatokkal, mint a mobileszközök okosodása és elterjedése, a nagy kapacitású adatanalitika és közösségi hálózatok, ezek együtt adják majd az IT-iparág harmadik nagy platformját. Az összefonódó technológiáknak köszönhetően a felhasználói bázis radikálisan kibővül majd, ahogy az informatika felhasználási modelljei is megszaporodnak"  - mondta Frank Gens, az IDC alelnöke és vezető elemzője.

A "harmadik platformként" aposztrofált új technológiák között kulcsfontosságú a felhőalapú rendszereké, állítja az IDC. Ezt jól illusztrálja, hogy ez a szegmens folyamatosan négyszer olyan gyorsan nő, mint a teljes ágazat. Az elemzőcég előrejelzése szerint a periódus végére a szoftverekre, szerverekre és tárolókra költött minden hetedik dollár már a felhős rendszerekhez lesz köthető.

Nem csoda tehát, hogy hatalmas tülekedés folyik az iparági szereplők között a torta felosztásáért. Az IDC szerint az új platformok Ciscójává vagy Microsoftjává válni hatalmas lehetőséget jelent, mind a fejlődés irányának meghatározását, mind az értékláncban való önpozicionálást illetően. Az új platform üzleti modelljei, illetve partneri kapcsolatai még kialakulóban vannak, egyelőre semmilyen kérdés nem dőlt el véglegesen.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.