Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 17. 09:33

Elindult lefelé a lejtőn a Research In Motion

Nőtt a Research In Motion bevétele a most véget ért első pénzügyi negyedévben, de az okostelefon-piaci verseny miatt a profit már apadt. A vállalat visszavágta második negyedéves kilátásait és átszervezéseket, elbocsátásokat jelentett be - a részvényárfolyam összeomlott.

Nyomás alatt a BlackBerryk

A BlackBerryket gyártó Research In Motion sem bírja az Apple iOS és az Android felől rá nehezedő nyomást, a vállalat nyereségessége meredeken zuhan. A most véget ért első negyedévben 4,9 milliárd dolláros bevételt ért el a kanadai cég, ami 16 százalékos éves növekedésnek felel meg, de az üzemi eredménye 16 százalékkal 897 millió dollárra apadt, nettó profitja pedig 13 százalékkal 695 millió dollárra csökkent. A bruttó eredményhányad 43,9 százalékot tett ki, egy negyedévvel korábban még 44,2 százalék, egy éve pedig 45,4 százalék volt a mutató.

Három hónap alatt 13,2 millió BlackBerryt értékesített a RIM, ami csak 17 százalékkal több mint egy évvel korábban, miközben az okostelefonok piaca elemzői becslések szerint legalább 50 százalékkal bővül - a RIM tehát piacot veszít. Az értékesített BlackBerryk száma a megelőző negyedévhez képest csökkent, erre 2005 óta nem volt példa a vállalat történetében. Jó hír ugyanakkor, hogy a cég tabletjéből, a kizárólag Észak-Amerikában forgalmazott PlayBookból 500 ezer példány fogyott egy negyedév alatt - ez ugyan meg sem közelíti az iPad eladási statisztikáit, de az androidos tabletekkel összehasonlítva kimondottan jónak mondható. Az iPad-verőnek beharangozott Motorola Xoomból a bemutatását követő negyedévben 200 ezer darab kelt el.

Platformok részesedése az okostelefon-piacon

A fekete leves

A most kezdődött, augusztus végéig tartó második negyedévre rossz hírekkel szolgált a RIM: Jim Balsillie elnök-vezérigazgató szerint az új termékfejlesztések késnek, ezért a negyedéves eredmények rosszabbak lesznek a vártnál. A RIM vezére elmonda, a bevétel 4,2-4,8 milliárd dollár között várható, a bruttó eredményhányad pedig 38 százalék körül lesz mindössze. A teljes pénzügyi évre is jóval a korábbi előrejelzés alatti profitot vár már a RIM - a befektetőket valósággal sokkolta a hír, a bejelentést követően a RIM részvények árfolyama több mint 14 százalékot zuhant. A papírok 2011-ben eddig közel 50 százalékot vesztettek értékükből.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A megváltozott piaci körülményekre szervezeti változásokkal reagál a RIM vezetése: a tegnapi bejelentés szerint létszámcsökkentés várható, megszüntetik a redundáns pozíciókat és az erőforrásokat a legnagyobb növekedést ígérő területekre csoportosítják át. Az árszervezés a most is tartó második negyedévben kezdődik és a költségeit is erre a negyedévre könyveli majd el a RIM. Hogy milyen mértékű leépítés várható a világszerte 17500 főt foglalkoztató cégnél, arról nem esett szó. A vállalat azt is közölte, betegszabadságra megy Don Morrison operatív igazgató, illetve tanácsadóként visszatért a céghez Larry Conlee, aki 2010. január 1-ig elnök-vezérigazgatóként már vezette a vállalatot.

A RIM pénzügyi teljesítménye

Augusztusban jönnek az új BlackBerryk

Mike Lazaridis, a RIM társelnök-vezérigazgatója szerint augusztusban teljesen megújult hardvereket és hozzájuk új szoftvereket mutat be a RIM, ami újra növekedési pályára állíthatja a céget. Lazaridis minden bizonnyal a BlackBerry OS7-re és a rá épülő új mobilok érkezésére utalt, illetve talán a 10 hüvelykes kijelzővel ellátott PlayBookra, amelyet szintén 2011-re ígért a cég. "Meggyőződésünk, hogy a következő hónapokra tervezett új termékbejelentések és a költségek átcsoportosítása után a RIM erőteljes profitnövekedést lát a 2012-es pénzügyi év hátralevő részében" - mondta Jim Balsillie.

A RIM egy májusi konferencián leplezte le a BlackBerry-termékkínálat legújabb zászlóshajóját, a QWERTY-billentyűzettel ellátott, érintőkijelzős BlackBerry 9900-at, a cég a pletykák szerint ezen kívül még legalább három új, különböző árkategóriába tartozó, eltérő felépítésű okostelefont dob piacra még a nyáron. A BlackBerry 9800 utódjának, az új, teljes érintőkijelzős BlackBerrynek (ennek egyelőre nincs neve), valamint a Curve család legújabb tagjának a közös vonása, hogy erős hardvert kapnak (a csúcsmodellekben 1,2 GHz-es egymagos processzor lesz), egyes modellekbe pedig a legújabb divatnak megfelelően érintés nélküli fizetés (NFC) támogatás is kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.