Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 15. 14:51

Budapesti nyári egyetem gridekről és cloudokról

A júliusi European DCI Summer School látogatói átfogó képet kaphatnak a legkorszerűbb és legfrissebb európai kutatási eredményekről.

Az MTA-SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriuma 2011. július 11-16. között Budapesten rendezi meg a Joint European DCI Summer Schoolt - tájékoztatta a HWSW-t Pintér Dániel Gergő, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutatóintézetének sajtóreferense. A nyári egyetem a jelenleg Európában futó hat legnagyobb grid- és cloud-témájú projekt képviselőinek meghívásával jött létre - az eseményre nem csak azokat várják, akik grid, cloud vagy desktop grid rendszerek üzemeltetésén gondolkoznak, hanem azokat is, akik alternatív IT-platformok költséghatékony kutatási és üzleti alkalmazására keresnek kivitelezhető alternatívákat.

Az egyik legnagyobb desktop grid

Az esemény nevében a DCI a "distributed computing infrastructure" rövidítése, mely a különböző típusú grid- és cloud-rendszerek összefoglaló elnevezése. Az egyik legfontosabb, európai együttműködéssel zajló ilyen fejlesztésbe kapcsolódott be a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, hogy elősegítse az önkéntesek által felajánlott számítógépek kapacitásának hasznosítását. Eddig mintegy 80 ezer magánhasználatú PC kapcsolódott be a SZTAKI Desktop Grid programba az Amerikai Egyesült Államoktól Kínáig szerte a világon.

"Az ilyen számítási hálózatok elsődleges célja nagy mennyiségű tárolási kapacitás koordinált módon történő összegyűjtése és felhasználása tudományos feladatok kivitelezésére. A nyári iskolában részt vevő projektek - EMI, IGE, EDGI, StratusLab, illetve EGI-InSPIRE és DEGISCO - közös célja, egy Európát átfogó elosztott számítási infrastruktúra kiépítése a legjelentősebb kutatóintézetekben, egyetemeken fellelhető grid erőforrásokra alapozva" - mondta Dr. Kovács József, a nyári egyetem főszervezője.

Kép forrás: www.gridcafe.org

Gridek, cloudok minden mennyiségben

A nyári egyetem során az EMI az Európában legelterjedtebb grid-szoftverek, a gLite, ARC és UNICORE, azaz a különböző köztesrétegek használatát mutatja be a diákoknak, az IGE projekt pedig a GLOBUS grid-rendszerekről tart átfogó ismertetőt a nyári iskola második napján. Az EDGI projekt egy olyan köztesréteget dolgoz ki, ami integrálja a fenti köztesrétegeken alapuló gridrendszereket az önkéntes, közösségi grid rendszerekkel, mint amilyen a SZTAKI Desktop Grid, a  BOINC és az XtremWeb. Ez lehetővé teszi, hogy a European Grid Initiative égisze alatt működő nemzeti gridek (NGI) felhasználói közösségei, akik különösen nagyszámú processzormagot igényelnek további nagyszámú erőforráshoz jussanak a közösségi grid rendszerek segítségével. A StratusLab projekt elsősorban a cloud-rendszerekről nyújt átfogó ismereteket az érdeklődőknek, a felvezetéstől egészen a projekt által fejlesztett eszközök használatáig.

A nyári iskolát két olyan projekt is erősíti, melyek elsődleges célja a felhasználók, üzemeltetők segítése, támogatása és a grid-ismeretek terjesztése. „A hagyományos, szolgáltatásalapú gridek, illetve cloudok témában az EGI-Inspire célja a nemzeti grid rendszerek összefogása, tevékenységük koordinálása, illetve igényeik kiszolgálása. E projekt az EU legnagyobb ilyen témájú programja és egyben zászlóshajója DCI témában. A másik a felhasználók és üzemeltetők támogatásra szakosodott, SZTAKI által vezetett DEGISCO projekt, mely a közösségi grid rendszerek használatát igyekszik elterjeszteni a kutató intézetek, egyetemek és cégek között, elsősorban a fejlődő országok piacán. A projekt tagjai között megtalálhatóak dél-amerikai, szovjet utódállamok, továbbá távol-keleti országok.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az esemény különlegessége, hogy az előadók között jelen lesz a Feltörekvő Technológiák Európai Konferenciájának (FET’11) díjnyertes csapata is, hogy bemutassa újonnan fejlesztett digitális vízjegy-alkalmazását, mely az adott internetes közösség erőforrás-felajánlásának és a magyar WEB2GRID projektnek köszönhetően lehetővé teszi az egyértelmű azonosítást a közösségi oldalakon.

A magyar résztvevők számára a Joint European DCI Summer School szervezői kedvezményes árú részvételi csomagot ajánlanak, aminek részleteit közvetlenül a szervezőktől tudhatják meg az érdeklődők. Az eseményről bővebben a Joint European DCI Summer School weboldalán lehet tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról