Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 15. 13:46

Üzleti intelligencia kis- és középvállalatoknak az SAP-tól

Lefelé nyit az SAP a Business Objects és a Crystal Server legújabb változataival, amelyek így a kis- és közepes vállalatok számára is elérhetőek lesznek. A belépő szintű szoftverek természetesen korlátozásokat tartalmaznak, cserébe kevesebbe kerülnek.

Hamarosan megjelenik az SAP kis- és közepes vállatok számára kínált két üzletiintelligencia-szoftvere, a Crystal Server 2011 és a Business Objects Edge 4.0 - jelentette be a vállalat. Az egyetlen szerveren futtatható alkalmazások korlátozásokat tartalmaznak a felhasználók számát illetően és nem rendelkeznek a teljes változat minden funkciójával sem - a megcélzott vállalatok számára azonban ez várhatóan nem jelent túl nagy problémát.

A Crystal Server 2011 a korábbi Crystal Report Server új verziója. A névváltást az indokolja, hogy az SAP átpozicionálja a terméket belépő szintű BI-alkalmazássá, amely a jelentések készítésén kívül egyéb funkciókkal is rendelkezik. Az SAP portfóliójában egy lépéssel a Crystal fölött helyezkedik el a Business Objects Edge, olyan vállalatok számára, akik kinőtték a Crystal funkciókészletét és korlátozásait. Az Edge továbbra is csak egy szerveren futtatható, azonban már rendelkezik Web Intelligence, mobil BI és Oracle E-Business Suite integrációval. Vannak olyan Edge-kiadások is, amelyek beépítve tartalmaznak adatintegrációs- vagy adatmenedzsment eszközöket is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SAP reményei szerint a belépő szintű szoftverek segítségével teret nyerhet a kkv-szektorban. Ugyan ez a szegmens korántsem olyan jövedelmező mint a nagyvállalati megoldásoké, a növekvő vállalkozások a szoftvereket jó eséllyel bővített funkcionalitású szintén SAP rendszerekre cserélik. Ezt a logikát erősíti, hogy a belépő rendszerek erőfeszítés nélkül bővíthetőek a drágább megoldások felé, köszönhetően a teljes kompatibilitásnak, illetve az egységes kezelőfelületnek. Az SAP szerint így a "házon belül" maradó felhasználóknak nem kell drága migrációval foglalkozniuk és a személyzet átképzésére sincs szükség.

A Business Objects Edge induló ára 12 ezer dollár 10 nevesített felhasználó mellett, illetve 19 ezer dollár öt egyidejű hozzáférést engedélyező licencért. A Crystal Server 2011 lényegesen olcsóbb, 2500 dollárért 5 nevesített felhasználó, 7 ezer dollárért pedig öt egyidejű hozzáférést vásárolhatunk.

Új Business Objects

Az új megoldások július elején, a hosszú ideje várt Business Objects 4.0-val egy időben fognak megjelenni - ez változás a korábbi gyakorlathoz képest, eddig a belépő szintű rendszer a high-end után hat-nyolc héttel került piacra. A BO 4.0 jelentős előrelépés lesz az SAP üzletiintelligencia-platformja számára, az SAP illetékesei szerint a szoftver egyetlen eleme sem maradt változatlan. Az új verzió természetesen visszafelé kompatibilis az előző generációval, azonban az új funkciók maximális kihasználásához a meglévő rendszereket új formátumra kell konvertálni. Az SAP ígérete szerint a szoftver minden segítséget megad majd ehhez a konverzióhoz - bár automatikusan nem tudja teljesen portolni a meglévő rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról