Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 10. 11:27

3D-s kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban

A Múmiák testközelben című kiállítás része egy 3D-s vetítés is, amely bemutatja a Szépművészeti Múzeum négy múmiájának tudományos vizsgálatával nyert képanyagot.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött négy múmiát, valamint az azokon nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit mutatja be a június 9-én nyíló, különleges kiállítás. A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak halotti művészetét. Az egyik múmia koponyája alapján végzett számítógépes arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják: hogyan nézett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike.

Lábszárcsont a levegőben

A tárlat egyik különlegessége a hozzá kapcsolódó háromdimenziós rövidfilm, amely átfogó képet ad arról, hogyan és milyen módszerekkel vizsgálták a négy múmiát és milyen eredményeket értek el a kutatások során. A film szemléletesen bemutatja a múmiákat, belső szerkezetüket, valamint az abból levonható következtetéseket. A kutatás, a Budapest Múmia Projekt célja az volt, hogy megismerje a múzeum múmiáinak múltját, meghatározva az egyes mumifikált személyek biológiai jellegzetességeit: egykori vonásaikat (arcrekonstrukció), esetleges betegségeiket, haláluk idejét, okát valamint körülményeit, továbbá a testek mumifikálásának menetét és technikáját. A vizsgálatsorozatban természettudományos és orvos-diagnosztikai módszereket is alkalmaztak a mumifikált testek minél szélesebb körű megismerése céljából. A CT-vizsgálatokkal nyert képek adták magukat a 3D-s konverzióhoz, a vizsgálat lényege ugyanis a teljes test térbeli leképezése.  A tudományos kutatás a CT mellett szövettani és radiokarbon kormeghatározási vizsgálatokra, de a DNS kutatásokra is kiterjedt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kiállítás a négy múmiát az egyiptomi kultúra négy hozzájuk köthető aspektusában mutatja be: demográfia az ókori Egyiptomban: betegségek és halál, az egyiptomi mumifikálás technikája: a testek konzerválása; az egyiptomi múmiák külső díszei: felkészülés a túlvilágra; valamint ideál és portré: a személyiség ábrázolása az ókori egyiptomi művészetben. A kiállítás ezen részében a látogatók az arcrekonstrukciónak köszönhetően megismerhetik egy több, mint kétezer évvel ezelőtt élt egyiptomi ember, Hortesznaht valódi arcvonásait is. A négy tematikus egységen belül a kiállításon megjelennek a múmiák kutatásában alkalmazott vizsgálati módszerek és azok elsődleges eredményei, egy elkülönített térben pedig a módszerek eredményei háromdimenziós formában, egy virtuális térben elevenednek meg a látogatók számára.

Vetítenek

A múzeum szerint a vetítés megoldása azonban nem volt triviális, a magas látogatószám miatt az intézmény igényeinek ugyanis csak a komolyabb vetítőrendszerek feleltek meg, a tévés megoldás szóba sem jött. Szerencsére a Sharp illetékesei kaptak a kiváló marketing-lehetőségen és támogatás formájában a múzeum rendelkezésére bocsátottak egy XV-Z17000 típusú 3D-s vetítőgépet és a hozzá tartozó lejátszót, valamint a nézők számára az aktív shutter rendszerű szemüvegeket. A HWSW benyomásai alapján a magyar grafikusok kiváló munkát végeztek: a térhatású videó plasztikus, ám nem tolakodó, a számítógépes animáció pedig nagyon szépre sikerült. A kiállításhoz kapcsolódó, külön teremben megtekinthető 3D filmet az Umbrella Post Production és a Laboratory Ideas készítette, a Budapest Múmia Projekt vizsgálatsorozatát végigkísérő kisfilm Szalay Péter rendező és Nagy Ernő operatőr munkája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról