Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Android-fejlesztőket csábít a Microsoft

Bodnár Ádám, 2011. június 10. 13:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Redmond mindent megtesz annak érdekében, hogy új fejlesztőket nyerjen meg okostelefonos platformjának. A Windows Phone alkalmazás-piacterén egyelőre tizedannyi program sincs mint az Android Marketen.

hirdetés

Android-támogatással egészítette ki az API Mapping Toolt a Microsoft. A vállalat célja, hogy az iPhone-ra fejlesztő programozók mellett az Androiddal foglalkozóknak is segítséget adjon ahhoz, hogy elkezdjék a munkát Windows Phone 7 platformra, például a már meglevő alkalmazásuk portolásával.

A Windows Phone API Mapping Tool egy olyan weboldal szoftverfejlesztők számára, amely szótárszerűen tartalmazza az iOS és most már az Android platform interfészeit, illetve a Windows Phone 7-en használható megfelelőjüket (osztályok, metódusok, értesítési események). Mivel a három platform nagyon eltérő architektúrára épül és a felhasználói interfészek is mások, nem lehet az API-kat egy-az-egyben megfeleltetni egymásnak, de a Mapping Tool jó kiindulási alap lehet. A fejlesztő rákereshet egy adott iOS vagy Android API-ra a szótárban és megtalálja a Windows Phone 7-es megfelelőjét dokumentációval és C# példakódokkal együtt.

Egyelőre a hálózattal, internettel, felhasználói felülettel és menedzsmenttel kapcsolatos API-kat építette be a "szótárba" a Microsoft, de a cég ígérete szerint folyamatosan bővíteni fogja a gyűjteményt - legközelebb az őszi Mango frissítéssel érkező API-k kerülnek be. A Microsoft emellett kiadott egy közel 90 oldalas dokumentumot is, amely 7 fejezeten keresztül taglalja, mit kell tudnia egy androidos fejlesztőnek a Windows Phone 7-hez akkor, ha alkalmazását portolni szeretné.

A redmondi vállalat emellett a korábbinál több közösségi támogatást kíván nyújtani a szoftverfejlesztőknek például a programozással kapcsolatos Stackoverflow fórumban - a cég erre a feladatra dedikált dolgozói folyamatosan olvassák a különféle fórumokat, ahol iOS és Android szoftverek Windows Phone 7-re portolása a téma és segítenek a kérdezőknek.

Az okostelefonos platformok versenyében kulcsfontosságú a fejlesztők megnyerése és az alkalmazás-támogatottság. A Windows Phone 7 piactere nemrég lépte át a 20 ezer regisztrált szoftvert, így jóval le van maradva az 500 ezer felett járó Apple App Store-tól és a 200 ezernél több programot felsorakoztató Android Markettől. A Windows Phone 7 azonban időarányosan jobban teljesít ezeknél: az App Store fél évvel az indulása után 10 ezer alkalmazást kínált, az Android Marketen pedig egy évvel az első készülék megjelenése után 16 ezer szoftver volt megtalálható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.