Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 10. 11:22

NAS-t csinál az EqualLogic iSCSI SAN-ból a Dell

Storage Forum rendezvényén a Dell bemutatta az EqualLogic FS7500 készüléket, amellyel az EqualLogic tárolók blokkok mellett fájlokat is ki tudnak ajánlani CIFS vagy NFS protokollon keresztül az Ethernet-hálózaton. Egy megosztás maximális mérete 510 terabájt lehet.

A fejlesztés az izraeli Exanet technológiáján alapul, amely hardverfüggetlen, többplatformos NAS szoftvert fejlesztett ExaStore néven. A 2003-ban alapított cég 2009-ben kifutott a tőkéből és a még javában tomboló hitelválság közepette nem tudott új forrásokat bevonni működésének biztosításához, a cég teljes szellemi tulajdonát végül 2010 tavaszán mindössze 12 millió dollárért vette meg a Dell. A vállalat már akkor közölte, hogy az Exanet technológiáját a teljes tárolóportfóliójába integrálja, az a PowerVault családdal kezdődött, most pedig az EqualLogic tárolókkal folytatódott. Feltehetően később a Compellent termékekkel is integrálni fogja a Dell Scalable File Systemre átnevezett ExaStore-t a Dell.

Az FS7500-at bármilyen EqualLogic PS sorozatú tároló elé be lehet kötni, akár egyedül, akár kettőt aktív-aktív clusterben: egy ilyen páros legfeljebb 8 EqualLogicot tud kiszolgálni - ezek akár mr korábban megvásárolt EqualLogic modellek lehetnek, de a NAS funkcióhoz szükséges a most kiadott, de csak a harmadik negyedévben megjelenő 5.1-es firmware telepítése, amihez a Dell Prosupport-ügyfelek újabb licenc vásárlása nélkül juthatnak hozzá. Maga az FS7500 eszköz 24 gigabájt cache-t tartalmaz amelynek tartalma akkumulátorral védett, a tápegységek és a ventilátorok pedig üzem közben cserélhetők és redundánsak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tárolópiacon az egyik meghatározó trend a SAN-ok és NAS-ok összeolvadása. Az EMC az év elején mutatta be a VNX platformot, amely a Clariion és Celerra termékvonal utóda, fájl- és blokkszintű adattárolásra egyaránt bevethető. Az FS7500 kapcsán is egységesített ("unified") adattárolásról beszél a Dell, azonban ez legfeljebb a menedzselés szintjén igaz: az FS7500 felhasználói azonos felületről kezelhetik az EqualLogic NAS- és SAN megosztásokat.

A Storage Forumon a Dell demózta a 16Gb Fibre Channel interfésszel ellátott Compellent tárolóit, amelyhez Brocade FC-switchet és fabric adaptert használt. A vállalat közleménye szerint idén ősszel érkezik a 16Gb FC-támogatás a kínálatába, feltehetően először a felső kategóriás Compellent vonalba. A kis- és középvállalatoknak szánt belépő kategóriás PowerVault termékcsaládban egyelőre a 8Gb Fibre Channel az újdonság, a Dell az MD3600f és MD3620f modellekkel váltja le az MD32x0 és 36x0 sorozatot. A hardver változatlan marad, az egyetlen újdonságot a 8G FC támogatása jelenti, illetve hogy az MD1200 és MD1220 diszktálcák révén 96 meghajtóval bővíthetők a tárolók, akár 3,5" és 2,5" SAS, NL-SAS diszkekkel és SSD-kkel vegyesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról