Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 9. 10:19

Bárhová befér a Samsung 1 terabájtos mobil merevlemeze

A Samsung bemutatta Spinpoint M8 merevlemezét, amely 1 terabájtos mérete ellenére 9,5 milliméter vékony mindössze, így bármilyen szabványos 2,5 hüvelykes meghajtó helyére befér.

Már 2009 óta elérhetők a piacon 1 terabájtos merevlemezek 2,5" kivitelben, a Samsungé azonban a megnövelt adatsűrűségnek köszönhetően nem három, hanem kettő tányért tartalmaz, így vékonyabb lehet és befér a 9,5 milliméteres diszkek számára kialakított bővítőhelyekre is. Főleg könnyű és vékony notebookokban jellemző, hogy kevés a merevlemez rendelkezésére álló hely és csak a 9,5 milliméter vastag meghajtók férnek el, a háromtányéros, 12,5 milliméteres egységek már nem. A Samsung szerint a kéttányéros felépítésnek köszönhetően a Spinpoint M8 kevesebb alkatrészt tartalmaz és így némileg könnyebb és halkabb, valamint kevesebbet is fogyaszt mint a hasonló kategóriás háromtányéros diszkek.

A Spinpoint M8 is "Advanced Format" meghajtó, vagyis 512 bájt helyett már a 4 kilobájtos szektorokat használ. Minden egyes adatszektorhoz külön vezérlőblokk (Synchronization Pattern/Data Address Mark, Sync/DAM) és hibajavító (ECC) blokk tartozik, melyek nem tárolnak valódi adatokat, ezért rengeteg az így "elpazarolt" tárolókapacitás. Nagyobb szektorméret esetén kevesebb SP/DAM és ECC blokk kell a diszkre, így a hasznos tárterület akár 10 százalékkal is több lehet.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Spinpoint M8 merevlemezt 3 GBps SATA felületen csatlakozóval látták el és 8 megabájtos cache-t tartalmaz. A vállalat új mobil diszkjéből sem maradt ki az EcoSeek és NoiseGuard, amelyek a működés közben keletkező zajt hivatottak csökkenteni. Az új meghajtó sorozatgyártása már folyik, vagyis hamarosan az üzletekben lehet. 1 terabájtos kivitelben 129 dolláros áron lesz kapható, Magyarországon ez 30 ezer forint körüli bolti árat jelent.

A Samsung idén áprilisban döntött úgy, hogy kivonul a merevlemezek gyártásából, mivel az folyamatosan veszteséges és rendkívül sok tőkét köt le, amit nagyobb növekedéssel kecsegtető területekre csoportosítana át a vállalat. A diszkgyártó üzletágat végül a Seagate vásárolta meg 1,375 milliárd dollárért, a vételárból 687 millió dollárt részvényben, a fennmaradó részt pedig készpénzben fizeti ki. A hatóságok hozzájárulása esetén az ügylet az év végére zárulhat le.

a címlapról