:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 9. 10:19

Bárhová befér a Samsung 1 terabájtos mobil merevlemeze

A Samsung bemutatta Spinpoint M8 merevlemezét, amely 1 terabájtos mérete ellenére 9,5 milliméter vékony mindössze, így bármilyen szabványos 2,5 hüvelykes meghajtó helyére befér.

Már 2009 óta elérhetők a piacon 1 terabájtos merevlemezek 2,5" kivitelben, a Samsungé azonban a megnövelt adatsűrűségnek köszönhetően nem három, hanem kettő tányért tartalmaz, így vékonyabb lehet és befér a 9,5 milliméteres diszkek számára kialakított bővítőhelyekre is. Főleg könnyű és vékony notebookokban jellemző, hogy kevés a merevlemez rendelkezésére álló hely és csak a 9,5 milliméter vastag meghajtók férnek el, a háromtányéros, 12,5 milliméteres egységek már nem. A Samsung szerint a kéttányéros felépítésnek köszönhetően a Spinpoint M8 kevesebb alkatrészt tartalmaz és így némileg könnyebb és halkabb, valamint kevesebbet is fogyaszt mint a hasonló kategóriás háromtányéros diszkek.

A Spinpoint M8 is "Advanced Format" meghajtó, vagyis 512 bájt helyett már a 4 kilobájtos szektorokat használ. Minden egyes adatszektorhoz külön vezérlőblokk (Synchronization Pattern/Data Address Mark, Sync/DAM) és hibajavító (ECC) blokk tartozik, melyek nem tárolnak valódi adatokat, ezért rengeteg az így "elpazarolt" tárolókapacitás. Nagyobb szektorméret esetén kevesebb SP/DAM és ECC blokk kell a diszkre, így a hasznos tárterület akár 10 százalékkal is több lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Spinpoint M8 merevlemezt 3 GBps SATA felületen csatlakozóval látták el és 8 megabájtos cache-t tartalmaz. A vállalat új mobil diszkjéből sem maradt ki az EcoSeek és NoiseGuard, amelyek a működés közben keletkező zajt hivatottak csökkenteni. Az új meghajtó sorozatgyártása már folyik, vagyis hamarosan az üzletekben lehet. 1 terabájtos kivitelben 129 dolláros áron lesz kapható, Magyarországon ez 30 ezer forint körüli bolti árat jelent.

A Samsung idén áprilisban döntött úgy, hogy kivonul a merevlemezek gyártásából, mivel az folyamatosan veszteséges és rendkívül sok tőkét köt le, amit nagyobb növekedéssel kecsegtető területekre csoportosítana át a vállalat. A diszkgyártó üzletágat végül a Seagate vásárolta meg 1,375 milliárd dollárért, a vételárból 687 millió dollárt részvényben, a fennmaradó részt pedig készpénzben fizeti ki. A hatóságok hozzájárulása esetén az ügylet az év végére zárulhat le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.