:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 3. 11:13

A Firefox verziószámozását követi a Thunderbird

A jelek szerint a Firefox webböngésző verziószámozásához fogja igazítani a Thunderbird levelezőkliens kiadásait a Mozilla: elérhető a program 5.0-s verziójának az első bétája.

A Thunderbird levelezőkliens jelenlegi legfrissebb, stabil főverziója a 3.1-es számozást viseli, a fejlesztők azonban innen a jelek szerint a 4-es kiadást átugorva egyből az 5.0-s változat készítésére koncentrálnak. A levelezőkliens és RSS-olvasó ezzel Firefox webböngésző - verziószámozást tekintve - felgyorsult fejlesztési tempóját veheti át.

A Mozilla a jövőben a Thunderbird esetében a verziószámozást a program alapjául szolgáló Gecko motor jelöléséhez fogja igazítani, így a Thunderbird 5-öt a Firefox 5-tel debütáló Gecko 5 fogja hajtani, a későbbi fejlesztések során pedig várhatóan egy egész jeggyel ugrik majd a verziószámozás, ami a levelezőkliens utóbbi időben lelassult fejlesztési ütemét jelentősen felpörgetheti - legalábbis látszatra.

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x) A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

Az egykor szebb napokat látott Thunderbird aktuális főverziója tavaly júniusban látott napvilágot, azóta tíz kisebb hibajavítás érkezett a programhoz. Az 5-ös változat gyökeres újdonságot nem hoz, néhány ponton azonban megújul a program, így új kiterjesztés- és bővítménykezelő API kerül bele, a felhasználói interfész pedig több ponton is finomodik, így a tabek kezelése rugalmasabbá válik, valamint továbbfejlődik az e-mail fiókok integrálását elősegítő varázsló is.

A Mozilla április elején jelentette be, hogy a "megváltozott felhasználói szokásokra" reagálva megszünteti a Thunderbird projektért felelős Mozilla Messaging leányvállalatát. Az alapítvány akkor hangsúlyozta, hogy a Thunderbirdet nem kívánja levenni a palettáról, a felhasználók és a fejlesztők számára semmilyen hátrányt nem jelent a Mozilla Messaging megszűnése. A team a továbbiakban Mozilla Labs fejlesztőcsapatának részként, saját divízióban dolgozik tovább a levelezőprogramon.

A Thunderbird 5.0 első bétája elérhető a Mozilla Messaging weboldaláról.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról