Szerző: Koi Tamás

2011. június 03. 11:13:00

A Firefox verziószámozását követi a Thunderbird

A jelek szerint a Firefox webböngésző verziószámozásához fogja igazítani a Thunderbird levelezőkliens kiadásait a Mozilla: elérhető a program 5.0-s verziójának az első bétája.

A Thunderbird levelezőkliens jelenlegi legfrissebb, stabil főverziója a 3.1-es számozást viseli, a fejlesztők azonban innen a jelek szerint a 4-es kiadást átugorva egyből az 5.0-s változat készítésére koncentrálnak. A levelezőkliens és RSS-olvasó ezzel Firefox webböngésző - verziószámozást tekintve - felgyorsult fejlesztési tempóját veheti át.

A Mozilla a jövőben a Thunderbird esetében a verziószámozást a program alapjául szolgáló Gecko motor jelöléséhez fogja igazítani, így a Thunderbird 5-öt a Firefox 5-tel debütáló Gecko 5 fogja hajtani, a későbbi fejlesztések során pedig várhatóan egy egész jeggyel ugrik majd a verziószámozás, ami a levelezőkliens utóbbi időben lelassult fejlesztési ütemét jelentősen felpörgetheti - legalábbis látszatra.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

Az egykor szebb napokat látott Thunderbird aktuális főverziója tavaly júniusban látott napvilágot, azóta tíz kisebb hibajavítás érkezett a programhoz. Az 5-ös változat gyökeres újdonságot nem hoz, néhány ponton azonban megújul a program, így új kiterjesztés- és bővítménykezelő API kerül bele, a felhasználói interfész pedig több ponton is finomodik, így a tabek kezelése rugalmasabbá válik, valamint továbbfejlődik az e-mail fiókok integrálását elősegítő varázsló is.

A Mozilla április elején jelentette be, hogy a "megváltozott felhasználói szokásokra" reagálva megszünteti a Thunderbird projektért felelős Mozilla Messaging leányvállalatát. Az alapítvány akkor hangsúlyozta, hogy a Thunderbirdet nem kívánja levenni a palettáról, a felhasználók és a fejlesztők számára semmilyen hátrányt nem jelent a Mozilla Messaging megszűnése. A team a továbbiakban Mozilla Labs fejlesztőcsapatának részként, saját divízióban dolgozik tovább a levelezőprogramon.

A Thunderbird 5.0 első bétája elérhető a Mozilla Messaging weboldaláról.

a címlapról