Szerző: Koi Tamás

2011. május 31. 10:19

Újfajta bővítmények az Opera 11.50-ben

Ezúttal már nem a sebességre, hanem a funkciók bővítésére koncentrál az Opera webböngészőket fejlesztő norvég szoftvercég - a szoftver 11.50-es verziójának bétaváltozata most vált elérhetővé.

Az Opera 11.50 első bétája a korábbi változatokhoz képest ezúttal nem hoz számottevő sebességnövekedést, a Swordfirsh (Kardhal) névre keresztelt kiadás tulajdonképpen egyetlen lényeges újítással kecsegtet a felhasználóknak. Az Opera böngészőkben régóta jelen lévő gyorshívó (Speed Dial) funkció az új verzióval kiegészül speciális bővítményekkel, így a böngésző megnyitását követően például időjárás-widgetek, vagy más, elsősorban tájékoztatást szolgáló appok is bekerülhetnek a nyitóképernyőre a statikus linkek mellett vagy helyett.

A fejlesztők szerint a gyorshívó eszköztárhoz nem nehezebb bővítményeket fejleszteni, mint magához a böngészőhöz, az Opera az alapokkal egy külön erre a célra létrehozott fejlesztői weboldalon ismerteti meg az érdeklődőket. Az Opera egyelőre egy ilyen bővítményt kínál letöltésre, a Weather nevű app 2.4-es verziója már képes megjeleníteni az időjárás-információkat a gyroshívó-panelen.

01:35
 

Developers guide to Speed Dial extensions

Még több videó

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A Swordfish egy másik új funkciója immár lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az Opera Link szinkronizációs szolgáltatáson keresztül a webhelyeken elmentett jelszavak biztonságos szinkronizációját több számítógép között. Az Opera Link - más böngészők szinkronizációs szolgáltatásaihoz hasonlóan - a jelszavak mellett a könyvjelzőket, előzményeket, keresőbeállításokat hozza szinkronba több eszköz közt.

Az Opera 11.50 bétája az Opera Next kezdeményezés részeként érhető el - az Opera ezzel lehetőséget ad a fejlesztőknek, illetve tesztelőknek arra, hogy a mindig aktuális bétaváltozat mellett a legutolsó, stabil kiadást külön elérhessék számítógépükön.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról