:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 30. 10:47

Öt évig még biztos fejlesztik a Symbiant

A Nokia vezetője, Stephen Elop kijelentette, a vállalata 2016-ig biztosan támogatni fogja a Symbian operációs rendszert, vagyis még öt évig érkeznek frissítések és fejlesztések.

Még öt év

A finn cég idén februárban jelentette be, hogy lecseréli a Symbiant és a Windows Phone-t telepíti okostelefonjaira, de az első windowsos Nokiák érkezéséig még további symbianes modellek megjelenése várható. "Ahogy végrehajtjuk az átmenetet az elsődleges okostelefonos operációs rendszerünk, a Windows Phone felé, látni fogjátok, hogy továbbra is fektetünk a Symbianba. Tudom hogy nagyon sok kérdés van azzal kapcsolatban, hogy ezt meddig folytatjuk, és most nagyon világosan kinyilvánítottuk, hogy a Symbian készülékekhez legalább 2016-ig lesznek szoftverfrissítések. Szóval még hosszú út áll a Symbian előtt" - jelentette ki Stephen Elop.

A Symbian következő fontos frissítése most, a második negyedévben esedékes, ekkorra ígéri a Nokia az E6 üzleti okostelefont és a multimédiára, játékra kihegyezett X7-et. Ezeken a mobilokon mutatkozik be a platform új verziója, az Anna. Az Annával nem csak teljesen megújul a Symbian kezelőfelülete, hanem a kód optimalizációjának köszönhetően gyorsabb is mint a Symbian^3 - ígéri a Nokia. A szoftverfrissítés az összes, Symbian^3 platformot futtató készülékre megjelenik, vagyis az N8-ra, E7-re, C6-ra és C7-re is.

A csúcsról a mélybe és vissza?

A Symbian az idei első negyedévben vesztette el piacvezető pozícióját az Androiddal szemben. Az okostelefonok területén éveken keresztül megingathatatlannak tűnt a Symbian uralma, részesedése még két évvel ezelőtt is 50 százalék felett volt, aztán az iPhone és főleg az Android villámgyors térnyerésének köszönhetően egyre olvadni kezdett. 2011 első negyedévében a Google operációs rendszerét futtató telefonok 36 százalékos részesedést értek el, a forgalmuk 5,2 millió darabról 36 millióra nőtt egy év alatt, miközben a Symbian részesedése 30 százalék alá került 28 millió eladott okostelefon mellett. A Nokia az idén még legalább 150 millió symbianos okostelefon eladásával számol, miközben gőzerővel folyik a felkészülés a Windows Phone 7-et futtató mobilok érkezésére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IDC előrejelzése szerint a Microsoft és a Nokia házassága is szerepet játszik abban, hogy a Windows Phone 7 2015-ben 20 százalék feletti részesedésével a második legnépszerűbb okostelefon-platform lesz a piac mintegy felét uraló Android mögött, megelőzve az Apple iOS-t és a BlackBerry OS-t is. Négy év múlva a Symbian az okostelefon-piacnak csak elenyésző részét adja majd, az IDC 0,2 százalékos részesedéssel kalkulál, ami feltehetően a még raktáron maradt mobulok kiárusításából jön össze.

A Nokia áprilisban bejelentette, a Symbiannal kapcsolatos tevékenységeket az Accenture-nek adja át, .amely ezt követően a szoftver fejlesztését és a kapcsolódó támogatási feladatokat végzi. A megállapodás keretében mintegy 3000 Nokia-alkalmazott is átkerül az Accenture-höz, ők kezdetben a Symbianon dolgoznak, de később átképzik és más feladatokra vezénylik őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.