:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 27. 10:14

A PC-gyártás nem pénznyomda

Nyilvánosságra hozta márciusban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Lenovo. A cég továbbra is a piaci átlag felett növekszik, amit a feltörekvő piacoknak, valamint a vállalati vevők irányából éledő keresletnek köszönhet.

Az év első három hónapjában 4,88 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a világ negyedik legnagyobb PC-gyártója. A Lenovo éves összehasonlításban 13 százalékkal növelte bevételét, amely a 16 százalékkal bővülő termékértékesítésnek köszönhető. Az első naptári negyedévben a PC-piac a nagy elemzőcégek szerint 1-3 százalékos csökkenést mutatott, a Lenovo eladásai immár két éve nőnek a piaci átlag felett - az utóbbi másfél évben a Lenovo produkálta a legnagyobb növekedést az öt vezető PC-gyártó közül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat eladásainak közel kétharmadát a laptopok adják, amelyek forgalma 12 százalékkal nőtt egy év alatt, a leszállított termékek darabszáma pedig 15 százalékkal nőtt, miközben a piac enyhén csökkent. Még ennél is jobban, 13 százalékkal emelkedett a desktop PC-k értékesítéséből befolyó bevétel, miközben a leszállított gépek darabszáma 17 százalékkal múlta felül a tavalyit - a piac közel 4 százalékot esett vissza.

A PC-gyártás azonban nem a legjobban jövedelmező üzlet: a Lenovo üzemi szinten 50 százalékkal tudta növelni profitját, de az így is csak 69 millió dollárt tett ki, a bruttó eredményhányad pedig hiába nőtt 1,9 százalékponttal, mindössze 12,3 százalék volt. A Lenovo adózott eredménye egy év alatt háromszorosára nőtt, 60 millió dollárra, 42 milliós nettó profitja pedig 10 százalékkal felülmúlta az elemzői várakozásokat - a jó hírre a cég részvényeinek árfolyama 3,7 százalékkal erősödött  hongkongi tőzsdén.

A vállalat okostelefonok és tabletek bevezetésével szeretné feljebb tornázni nyereségességét, mondta el Rory Read operatív igazgató. A vállalat júniusban új tabletet mutat be a nemzetközi piacon, augusztusban pedig egy kimondottan vállalati felhasználókra szabott modellel rukkol elő.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.