Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nem támogatja többé az Asterisket a Skype

Bodnár Ádám, 2011. május 26. 12:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Néhány héttel azt követően, hogy a Microsoft bejelentette a Skype megvásárlását, a VoIP-szolgáltató közölte, nem újítja meg a Digiummal az együttműködési megállapodását, így a Skype többé nem lesz támogatott az Asterisk nevű nyílt forrású telefonközpont-szoftverben.

hirdetés

Az Aterisk az egyik első és legelterjedtebb nyílt forrású telefonközpont-szoftver, amelynek fejlesztése a Digium égisze alatt zajlik. A szoftver egy telefonközpont legtöbb képességét nyújtja, beleértve az üzenetrögzítőt, a konferenciahívások bonyolítását, valamint az interaktív hangos menüket, a szolgáltatások köre pedig scriptek segítségével bővíthető. A termék kettős licenceléssel érhető el, GPL alatt szabadon, illetve kereskedelmi licenccel. Utóbbi több tulajdonosi komponenst is tartalmaz és a Skype for Asterisk kiegészítővel lehetővé teszi például a Skype-hívások indítását és fogadását is.

Az Asterisket világszerte használják, többek között a Skype-integráció lehetősége miatt, ami által ingyenes vagy olcsó hívásokat bonyolíthatnak a cégek az egész világra a hagyományos telefonkészülékeik segítségével is, valamint el is érhetők Skype-on keresztül. A Skype azonban most úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Skype for Asterisk licencet, 2011. július 26. után új Asterisk-felhasználók már nem kapcsolódhatnak a Skype hálózatára.

Elsőre könnyű lenne azt gondolni, a Microsot máris kizárta a nyílt forrású Asterisket a Skype-ból, hogy hátrányba hozza saját üzleti kommunikációs termékével, a Lync-kel.Danny Windham, a Digium elnök-vezérigazgatója a Microsoft-Skype ügylet bejelentését követően a blogjában azt írta, "a történelmi példák azt mutatják, hogy a Microsoft vonzódása a zártságon alapuló taktikához le fogja lassítani a Skype mint üzleti eszköz fejlesztését. Vajon kizárja-e a Microsoft a Skype-ot a versenytárs termékekből teljesen? Vagy csak biztosítja, hogy a saját termékei sokkal jobban működnek vele? Az idő megmondja."

Úgy tűnik azonban, a Skype sosem volt igazán elkötelezett a Skype for Asterisk mellett és a viszonya a Digiummal sem volt felhőtlen. A termék nagyon lassan fejlődött, a bétából csak sokára lett végleges termék, ráadásul az is számos korlátozást tartalmazott, például csak üzleti Skype ID-val lehetett használni és a licenc egyáltalán nem engedélyezte a bevetését hosztolt környezetben. Másrészt a Skype szoftvere és protokollja sem nyílt forrású, tehát nem lehet arról beszélni, hogy a Microsoft támadást indított volna a nyílt szoftverek ellen, amely ráadásul még le sem zárta a tranzakciót.

A legvalósznűbb magyarázat, hogy a Skype saját Connect (korábban Skype for SIP) szolgáltatását szeretné népszerűsíteni, amely többféle SIP-et támogató telefonközponttal (pl. Cisco, Avaya) lehetővé teszi a Skype integrálását - igaz, nincs olyan szoros és mély szintű összekapcsolódás mint a Skype for Asterisk esetében. "Nagyobb üzleti lehetőség a Skype számára a Connectet kínálni több ügyféle számára mint külön fejleszteni egy terméket egyetlen gyártónak" - mondta az eWeeknek Steve Blood, a Gartner elemzője. "Szerintem a Skype for Asterisk nem volt elég vonzó és nem is termelt annyi bevételt hogy megérte volna fenntartani."

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.