Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 26. 12:27

Nem támogatja többé az Asterisket a Skype

Néhány héttel azt követően, hogy a Microsoft bejelentette a Skype megvásárlását, a VoIP-szolgáltató közölte, nem újítja meg a Digiummal az együttműködési megállapodását, így a Skype többé nem lesz támogatott az Asterisk nevű nyílt forrású telefonközpont-szoftverben.

HIRDETÉS

Az Aterisk az egyik első és legelterjedtebb nyílt forrású telefonközpont-szoftver, amelynek fejlesztése a Digium égisze alatt zajlik. A szoftver egy telefonközpont legtöbb képességét nyújtja, beleértve az üzenetrögzítőt, a konferenciahívások bonyolítását, valamint az interaktív hangos menüket, a szolgáltatások köre pedig scriptek segítségével bővíthető. A termék kettős licenceléssel érhető el, GPL alatt szabadon, illetve kereskedelmi licenccel. Utóbbi több tulajdonosi komponenst is tartalmaz és a Skype for Asterisk kiegészítővel lehetővé teszi például a Skype-hívások indítását és fogadását is.

Az Asterisket világszerte használják, többek között a Skype-integráció lehetősége miatt, ami által ingyenes vagy olcsó hívásokat bonyolíthatnak a cégek az egész világra a hagyományos telefonkészülékeik segítségével is, valamint el is érhetők Skype-on keresztül. A Skype azonban most úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Skype for Asterisk licencet, 2011. július 26. után új Asterisk-felhasználók már nem kapcsolódhatnak a Skype hálózatára.

Elsőre könnyű lenne azt gondolni, a Microsot máris kizárta a nyílt forrású Asterisket a Skype-ból, hogy hátrányba hozza saját üzleti kommunikációs termékével, a Lync-kel.Danny Windham, a Digium elnök-vezérigazgatója a Microsoft-Skype ügylet bejelentését követően a blogjában azt írta, "a történelmi példák azt mutatják, hogy a Microsoft vonzódása a zártságon alapuló taktikához le fogja lassítani a Skype mint üzleti eszköz fejlesztését. Vajon kizárja-e a Microsoft a Skype-ot a versenytárs termékekből teljesen? Vagy csak biztosítja, hogy a saját termékei sokkal jobban működnek vele? Az idő megmondja."

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Úgy tűnik azonban, a Skype sosem volt igazán elkötelezett a Skype for Asterisk mellett és a viszonya a Digiummal sem volt felhőtlen. A termék nagyon lassan fejlődött, a bétából csak sokára lett végleges termék, ráadásul az is számos korlátozást tartalmazott, például csak üzleti Skype ID-val lehetett használni és a licenc egyáltalán nem engedélyezte a bevetését hosztolt környezetben. Másrészt a Skype szoftvere és protokollja sem nyílt forrású, tehát nem lehet arról beszélni, hogy a Microsoft támadást indított volna a nyílt szoftverek ellen, amely ráadásul még le sem zárta a tranzakciót.

A legvalósznűbb magyarázat, hogy a Skype saját Connect (korábban Skype for SIP) szolgáltatását szeretné népszerűsíteni, amely többféle SIP-et támogató telefonközponttal (pl. Cisco, Avaya) lehetővé teszi a Skype integrálását - igaz, nincs olyan szoros és mély szintű összekapcsolódás mint a Skype for Asterisk esetében. "Nagyobb üzleti lehetőség a Skype számára a Connectet kínálni több ügyféle számára mint külön fejleszteni egy terméket egyetlen gyártónak" - mondta az eWeeknek Steve Blood, a Gartner elemzője. "Szerintem a Skype for Asterisk nem volt elég vonzó és nem is termelt annyi bevételt hogy megérte volna fenntartani."

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 18:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.