:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 19. 15:35

GPU-alapú szervereket mutatott be a HP és a Dell

A HP az NVIDIA-val, a Dell az AMD-vel közösen épített új szervereket, kifejezetten teljesítményigényes feladatokra. A GPGPU felhasználásától a gyártók adott teljesítményhez tartozó fogyasztás jelentős csökkenését várják.

Folytatódik a grafikus processzorok behatolása az adatközpontos környezetbe, természetesen nem grafikus, hanem számítási feladatokra. A Dell és a HP - egymástól függetlenül - olyan szervereket mutatott be, amelyek már a legújabb generációs grafikus magok köré épülnek. A gyártók várakozásai szerint az új, nagyobb teljesítményű feldolgozóegységek felhasználásával tovább csökken az egységnyi teljesítményre jutó felhasznált energia mennyisége - amely gyakorlatilag a mérnöki és tudományos feladatok megoldásának egyetlen korlátja.

HP+NVIDIA

A HP ProLiant szerverekben a Tesla M2090 GPU dolgozik, amely 512 CUDA-magot tartalmaz, 6 gigabájt GDDR5 szabványú, ECC-védett, 384 bites buszon elérhető memória társaságában. A kártya különlegessége a teljesen passzív hűtés, illetve hogy dupla pontosságú lebegőpontos műveletek alatt 665 GFLOPS teljesítményre képes. Az előző csúcskártya, az M2070 teljesítménye 515 GFLOPS volt, a nagyobb testvér azonban a GF100 mag összes feldolgozóegységét aktiválja, szemben a korábban bekapcsolt 448 futószalaggal. A 4U magas HP Proliant SL390 G7 szerverben nyolc ilyen kártya foglal majd helyet két Xeon processzor társaságában.

A kártya bemutatásához természetesen rekord is dukál, a négy kártyát és négy CPU-t tartalmazó tesztgép a molekuláris szimulációt végző AMBER 11 alkalmazásban 69 ns/nap teljesítményt ért el, vagyis naponta 69 nanoszekundumnyi molekulahajtogatást képes szimulálni. A zöldek szerint az új csúcs-Tesla a világ leggyorsabb feldolgozóegysége, a hagyományos processzorokhoz képest akár tízszeres gyorsulás is elérhető vele az optimalizált, magasan párhuzamosítható feladatok esetében.

A Tsubame 2.0 szelete

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A ProLiant SL390 G7 már feladatot is kapott, a világ negyedik leggyorsabb szuperszámítógépében, a Tsubame 2.0-ban 1408 ilyen csomópont dolgozik, és hasonló csúcsteljesítményt nyújt mint a Cray XT5 Jaguar rendszere, miközben energiafelhasználása hetede, szervereinek száma pedig tizenkettede annak. A HP szerint ez jól mutatja, hogy a GPGPU kiváló terepre talált a szuperszámítógépek között, az eddig jobbára CPU-kat használó iparág fokozatosan átáll a hibrid rendszerek használatára minden teljesítményponton - a Top500 lista élén tanyázó négy gép közül háromban találhatók GPU-k.

Dell+AMD

A Dell PowerEdge M610x blade szerverei az AMD FirePro V7800P gyorsítóit fogják munkára, a gyártó szerint ez a megoldás rendkívül magas teljesítménysűrűséget jelent a leendő felhasználóknak. Az AMD gyorsítókártyája az NVIDIA termékéhez hasonlóan passzív hűtésű, hatalmas hűtőbordái segítségével a szerver hűtőrendszerére bízza a levegőkeringetést.

A Dell a blade rendszerrel nem a HPC-piacot célozza elsősorban, az új termék egyaránt képes VDI (virtual desktop infrastructure) és professzionális grafikai feladatok elvégzésére. A virtualizált grafika széleskörű támogatásától az AMD és a Dell azt várja, hogy a felhasználó szervezetek majd rugalmasan fogják használni ezeket az eszközöket, az éppen aktuális igényeknek megfelelő szerepben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.