Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 13:30

Súlyos sebet ütöttek hackerek a francia kalózvadászokon

Nem jut újabb információkhoz a torrentezőkről a francia államapparátus, mivel az internetforgalom figyelésével megbízott vállalkozáshoz betörtek.

Áll a HADOPI

Hackerek törtek be a héten a francia Trident Media Guard nevű céghez, mely a kormányzat megbízásából figyelte a nagyobb torrentoldalak forgalmát, és adatokat gyűjtött a felhasználókról. A támadás miatt a kalózkodás felszámolásáért felelős, a nevét az őt létrehozó törvényről kapó HADOPI kormányzati intézmény ideiglenesen megszüntette az összeköttetést a céggel, ezzel lényegében határozatlan ideig teret engedve mindennemű p2p-tevékenységnek.

A Trident Media Guard (TMG) egyfajta kémszerepet vállalt a HADOPI részére, a cég szerverei gyűjtötték és rendezték adatbázisba az információkat azokról a felhasználókról, akik a francia törvények szerint illegális tevékenységet folytatva használják a letöltőszolgáltatásokat. Az adatgyűjtés elsősorban IP-címek begyűjtésére korlátozódott, melyeket a cég a HADOPI-nak adott át, hogy a szervezet ezután megtehesse a szükséges intézkedéseket a jogsértővel szemben.

Mindenkinek három dobása van

A hatályban lévő törvények szerint a HADOPI kérésére szolgáltatóknak kötelességük kiszolgáltatni az adott IP-címhez tartozó előfizető adatait, aki ezután háromlépcsős eljárásban számíthat figyelmeztetésre, illetve szankciókra. Az eljárássorozat első lépéseként a felhasználót e-mailben figyelmeztetik, majd ajánlott levelet küldenek a címére, és ha ezután sem hagy fel a jogellenes tevékenységgel, gyorsított bírósági eljárás keretében pénzbüntetésre ítélhetik, valamin egy évre megvonhatják tőle az internethasználati jogot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az elfogadása és hatályba lépése során rendkívüli nagy port kavart "Création et Internet" (Alkotás és Internet) nevű törvény már kezdetektől fogva - elsősorban politikai jellegű - támadások célpontja volt, ám most fordult elő először, hogy hackerek gyakorlatilag működésképtelenné tették a rendszert. A TMG-től az IP-címeket tartalmazó adatbázis mellett különféle adminisztratív jellegű dokumentációkat is elloptak a támadók, azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer mikor állhat üzembe újra.

A törvény ellenzői mindettől függetlenül már korábban kifejtették: a nagyüzemi letöltőkkel szemben minden hasonló rendelkezés hatástalannak fog bizonyulni, a technológia ugyanis számos lehetőséget ad azok kezébe, akik az interneten el akarják rejteni identitásukat a hatóságok elől. A rendelkezés ugyanakkor várhatóan több nyugat-európai országban is megjelenhet, így például az Egyesült Királyságban is zajlik már a törvényalkotói folyamat a hasonló jogszabály létrehozása kapcsán, igaz, ott a tervezet szerint kevésbé szigorú intézkedések várnak majd a jogsértőkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról