Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 13:30

Súlyos sebet ütöttek hackerek a francia kalózvadászokon

Nem jut újabb információkhoz a torrentezőkről a francia államapparátus, mivel az internetforgalom figyelésével megbízott vállalkozáshoz betörtek.

HIRDETÉS

Áll a HADOPI

Hackerek törtek be a héten a francia Trident Media Guard nevű céghez, mely a kormányzat megbízásából figyelte a nagyobb torrentoldalak forgalmát, és adatokat gyűjtött a felhasználókról. A támadás miatt a kalózkodás felszámolásáért felelős, a nevét az őt létrehozó törvényről kapó HADOPI kormányzati intézmény ideiglenesen megszüntette az összeköttetést a céggel, ezzel lényegében határozatlan ideig teret engedve mindennemű p2p-tevékenységnek.

A Trident Media Guard (TMG) egyfajta kémszerepet vállalt a HADOPI részére, a cég szerverei gyűjtötték és rendezték adatbázisba az információkat azokról a felhasználókról, akik a francia törvények szerint illegális tevékenységet folytatva használják a letöltőszolgáltatásokat. Az adatgyűjtés elsősorban IP-címek begyűjtésére korlátozódott, melyeket a cég a HADOPI-nak adott át, hogy a szervezet ezután megtehesse a szükséges intézkedéseket a jogsértővel szemben.

Mindenkinek három dobása van

A hatályban lévő törvények szerint a HADOPI kérésére szolgáltatóknak kötelességük kiszolgáltatni az adott IP-címhez tartozó előfizető adatait, aki ezután háromlépcsős eljárásban számíthat figyelmeztetésre, illetve szankciókra. Az eljárássorozat első lépéseként a felhasználót e-mailben figyelmeztetik, majd ajánlott levelet küldenek a címére, és ha ezután sem hagy fel a jogellenes tevékenységgel, gyorsított bírósági eljárás keretében pénzbüntetésre ítélhetik, valamin egy évre megvonhatják tőle az internethasználati jogot.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az elfogadása és hatályba lépése során rendkívüli nagy port kavart "Création et Internet" (Alkotás és Internet) nevű törvény már kezdetektől fogva - elsősorban politikai jellegű - támadások célpontja volt, ám most fordult elő először, hogy hackerek gyakorlatilag működésképtelenné tették a rendszert. A TMG-től az IP-címeket tartalmazó adatbázis mellett különféle adminisztratív jellegű dokumentációkat is elloptak a támadók, azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer mikor állhat üzembe újra.

A törvény ellenzői mindettől függetlenül már korábban kifejtették: a nagyüzemi letöltőkkel szemben minden hasonló rendelkezés hatástalannak fog bizonyulni, a technológia ugyanis számos lehetőséget ad azok kezébe, akik az interneten el akarják rejteni identitásukat a hatóságok elől. A rendelkezés ugyanakkor várhatóan több nyugat-európai országban is megjelenhet, így például az Egyesült Királyságban is zajlik már a törvényalkotói folyamat a hasonló jogszabály létrehozása kapcsán, igaz, ott a tervezet szerint kevésbé szigorú intézkedések várnak majd a jogsértőkre.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.