Szerző: Koi Tamás

2011. május 17. 10:41

Semmiféle kárpótlás nem jár a magyar PSN-felhasználóknak

Tegnap bejelentette Welcome Back nevű kárpótlási programjának részleteit a Sony Computer Entertainment. A cég a hétvégén véget ért, illetve részlegesen még most is tartó szolgáltatáskimaradás miatt kárpótolja vásárlóit, illetve azok egy részét. A magyarok hivatalosan semmit nem kapnak.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a hétvégétől újra elérhető a Sony játékkonzolok, illetve egyes szórakoztatóelektronikai berendezések által használt PlayStation Network hálózat, melyet április 20-án kellett leállítani egy átfogó hackertámadás miatt. A Sonynak hetekig tartott, míg megerősítette a biztonsági rendszert, így a jövőben vélhetően nagyobb biztonságban lehet a jelenleg mintegy 77 milliós felhasználói adatbázis. A cég már a folyamat során közölte, kompenzálni fogja az előfizetőket a kimaradás miatt, tegnap ennek részletei is ismertté váltak.

A Sony a Welcome Back program keretén belül két ingyen játékkal ajándékozza meg a kitartó felhasználókat. A vásárlók egy öt címből (LittleBig Planet, Infamous, Wipeout HD/Fury, Ratchet and Clank: Quest for Booty és Dead Nation) álló listából választhatják ki azt a két játékot, amit kárpótlásul szeretnének kapni - a játékokat ezután a PlayStation Store online piactérről érhetik el azok a felhasználók, akik olyan országban laknak, ahol a piactér hozzáférhető.

A vállalat a fenti ajánlat mellett minden felhasználóját megajándékozza egy 30 napos PlayStation Plus eléréssel is. A PlayStation Plus szolgáltatásért egyébként havi vagy éves díjat kell fizetni, a Sony ezért cserébe prémium vagy exkluzív tartalmakat kínál letöltésre, illetve adott esetben olcsóbban, vagy előbb megjelenik az adott játék vagy játékkiegészítő a PlayStation Plus előfizetőknek, mint a többi felhasználóknak. A PlayStation Plus rendszer szintén a PlayStation Store piactéren keresztül érhető el - mindkét ajánlat igénybevételére 30 nap áll rendelkezésre (a PlayStation Store piactér várhatóan a hónap végén nyithat meg újra).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a Sony azoknak a felhasználóknak semmilyen ajánlattal nem szolgál, akik olyan országokban élnek, ahol hivatalosan nem érhető el a PlayStation Store online piactér. Ilyen ország többek közt Magyarország is, ahol a Sony továbbra sem biztosít semmilyen fizetős online tartalmat, jóllehet más kelet-európai piacokon már jó ideje elérhető a piactér, ráadásul a rivális Microsoft is nyitott tavaly ősszel hazánk felé az Xbox Live fizetős tartalmakkal.

A kárpótlási programban így csak azok a magyarországi felhasználók vehetnek részt, akik valamelyik nyugat-európai ország, netán az Egyesült Államok PlayStation Store-jába is regisztráltak. Itthon egyébként nem hivatalos információk szerint nagyjából 30 ezer olyan PlayStation Network felhasználó van, mely lakóhelyeként Magyarországot jelölte meg.

A PlayStation Store magyar elérhetőségével kapcsolatban megkerestük a Sony Europe magyarországi illetékesét, Sándor Csabát, aki kérdésünkre nem tudott felvilágosítást adni arról, mikortól válik elérhetővé a magyar felhasználók számára is a piactér.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról