Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 17. 09:09

Új céget alapított a Novelltől kiebrudalt Mono-csapat

Miguel de Icaza, a Mono projekt vezetője egy új vállalat, a Xamarin berkein belül folytatja a nyílt forrású .NET implementáció és az abból származtatott termékek fejlesztését, miután az Attachmate által felvásárolt Novelltől egész csapatával együtt távoznia kellett.

Blogjában de Icaza leírja, már egy éve tervezte, hogy elhagyja a Novellt és önállóan viszi tovább a Mono fejlesztését, de ez végül nem valósult meg - az okokról sejtelmesen hallgat. "Mindenki egyetértett, hogy a Monóra fényesebb jövő vár önálló cégként" - írja de Icaza. A Novell május elején tette ki a teljes Mono fejlesztőcsapatot, a leépítésnek amerikai, kanadai, európai, brazil és japán programozók estek áldozatául. Az elküldött dolgozók múlt pénteken, május 13-án voltak utoljára Novell-alkalmazottak.

A Novell égisze alatt fejlesztett Mono és Moonlight egyre inkább a mobilos, okostelefonos világra koncentrál: a cég áprilisban adta ki a Mono keretrendszer androidos verzióját, amely tartalmazza a Mono futtatási környezetet, amely összeköti a programokat a natív Android API-kkal, emellett megtalálható benne egy Visual Studio 2010 plugin és egy szoftverfejlesztői készlet, vagyis lényegében minden, ami ahhoz kell, hogy valaki .NET alkalmazást fejlesszen és futtasson Androidon. A vállalat azt is közölte, Androidra is elkészíti a Moonlightot, és ezzel lehetővé teszi Silverlight alkalmazások futtatását a Google mobil platformján.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A blogbejegyzés szerint a Xamarin célja, hogy egy kereskedelmi .NET megoldást fejlesszen ki iOS és Android platformra, illetve hogy továbbra is hozzájáruljon a Mono és a Silverlight nyílt forrású implementációjának, a Moonlightnak a fejlődéséhez. A startup vállalat emellett a Moonlightot is igyekszik elvinni a mobilos világba, valamint Macre, írja de Icaza. Amíg az első kereskedelmi termékek elkészülnek, a vállalat üzleti angyalok pénzéből, illetve néhány szerződésből él majd.

Az Attachmate tavaly ősszel jelentette be a Novell felvásárlását, de a tranzakciót az amerikai és európai hatóságok versenyügyi vizsgálata miatt csak idén hajtották végre. Az ügyletnek részét képezte egy szabadalmi megállapodás, amelynek keretében a Novell közel 900 szabadalmát adta el 450 millió dollár készpénzért a CPTN Holdings vállalatnak, amely a Microsoft, a Cisco, az EMC és az Apple tulajdonában van. A felvásárlás létrejöttét ez a megállapodás akasztotta meg, az amerikai Igazságügyi Minisztérium ugyanis hosszasan vizsgálta a Novell-CPTN szabadalmi megállapodást és végül jelentős változtatások mellett engedélyezte csak a felvásárlást.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.