Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Óriás felbontású kijelzők jönnek a tabletekbe

Dojcsák Dániel, 2011. május 13. 14:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nagyban játszik a Samsung, ez derül ki a SID Display Week 2011 International Symposium programját beharangozó hírekből is. A dél-koreai vállalat jövő héten egy 2560x1600 pixeles felbontású LCD kijelzőt mutat be, amit kifejezetten tabletekhez tervezett.

A 10,1 hüvelyk képátlójú és 2560x1600 pixel felbontású LCD 300 dpi pixelsűrűséget ér el, ami már felveszi a versenyt az Apple iPhone 4 Retina Display-jel is, ami 326 képpontot jelenít meg egy hüvelyken. A csalás talán csak annyi a kijelzővel kapcsolatban, hogy a fenti felbontás nem a teljes effektív érték, ugyanis a kijelző a korábbi AMOLED-ekből is ismert PenTile subpixel konfigurációt használja majd.

PenTile pixelrend

A PenTile elnevezés az alpixelek egy olyan megváltoztatott geometrikus elrendezésére utal, ami az eredeti változatban, a 90-es években, két vörös, két zöld alpixel mellett csak egy kéket használt. Ezt az emberi szem működésére alapozva osztották fel ilyen arányban, ugyanis a retina közel azonos mennyiségben tartalmaz L és M csapreceptorokat, amik a vörös és a zöld színérzékelésért felelnek, de szinte alig van bennük az S-csapokból, amik a kékért. Így a kék fényeket úgy lehet csökkenteni a kijelzőn, hogy az érdemben nem befolyásolja sem az észlelt fényességet, sem a képminőséget.

Időközben ez a technológia továbbfejlődött, s a Samsung több AMOLED kijelzőjét RGB helyett RGBG rendszerben építette fel, ahol a szokásos vörös, zöld, kék sor mellé még egy zöld szubpixel került, azaz minden vörös és kék alpixelt is egy-egy zöld követ. Mivel a szem a zöld színre a legérzékenyebb, ezért nagyobb fényerőt érzékel egy ilyen kijelzőt nézve, de a gyártó szerint az érzékelt felbontás azonos marad annak ellenére, hogy egyharmadával kevesebb alpixelből áll a kijelző.

A kevesebb alpixelből és a jobbnak érzékelt fényességből pedig következik, hogy azonos kijelzőtechnológia esetén is jelentős energiafelvételt lehet megspórolni. A Samsung RGBG kijelzői 40-50 százalékkal fogyasztanak kevesebbet mint az RGB-s LCD-k, igaz az alacsonyabb fogyasztásért nem csak a PenTile elrendezés, hanem az AMOLED és az LCD közti technológiai különbség is felel.

Apple - Samsung csata

Sokan a Samsung bejelentésére reagálva azonnal elkezdtek találgatni, hogy vajon az Apple átáll-e a következő iPad esetében a hatalmas felbontású megjelenítőkre, de ez ellen több érv is szól. A jövő héten bemutatandó 10,1 hüvelyk képátlójú kijelző biztosan nem kerül majd az iPad-be, mivel egyrészt valamivel nagyobb, és egészen más arányú form factort kíván, mint a jelenlegi 9,7 hüvelykes, 4:3 képaránnyal rendelkező iPad dizájn, másrészt a megjelenített képpontok száma több mint ötszöröse az iPadének, ami kompatibilitási problémákhoz és fragmentációhoz vezetne az egységesen tartott alkalmazáspiacon. Az óriási felbontású megjelenítőhöz a jelenleginél legalább egy nagyságrenddel gyorsabb grafikus rendszer is kellene, hogy az alkalmazások ugyanolyan folyamatosan fussanak mint eddig.

Az új panel azonban új versenyhelyzetet is jelent, amelyre az iPad 3-nak reagálnia kell majd. Aa Samsung a Galaxy Tab 10.1 második inkarnációját nem véletlenül tervezte úgy, hogy minden specifikációban egy kicsivel verje az iPadet - kicsit nagyobb kijelző, kicsit vékonyabb ház, kicsit több teljesítmény, kicsit alacsonyabb ár. Ha a következő generációra az Apple is beleugrik ebbe a játékba, akkor ott is a Retina Display pixelsűrűségét hozzák majd az eszközök, de ezzel fel kell adni a tablet jelenleg meglévő energiahatékonyságát, hiszen a nagyobb felbontású kijelző eleve többet fogyaszt, de több energiába kerül meghajtani a nagyobb felbontású grafikus elemeket is.

Ha valaki azt hitte, hogy még idén ősszel megérkezik az iPad 3, akkor most csalódnia kell, feltehetőleg 2012-ig csend lesz ezen a téren, s az Apple is egy jóval nagyobb felbontású megjelenítővel tér majd vissza jövőre, ami valószínűleg az LG műhelyéből kerül elő ismét. Elkésve persze nincs a cég, hiszen a Samsung bemutatója egyelőre csak magára a panelre szól, s semmilyen információ nincs arról, hogy mikor érkezhetnek Galaxy Tabok ezzel a hardverrel szerelve, és arról sem, hogy mely más gyártók vásárolják meg a Samsung kijelzőjét. Valószínűleg még a sorozatgyártás sem áll készen, de ha a dél-koreaiak összeszedik magukat, akkor év végén első alkalommal jelentős technológiai fölénybe kerülhetnek legfontosabbnak kijelölt riválisukkal szemben.

Az LG is készül

Az Apple egyébként az LG által kínált, hagyományos RGB-alapú “in-plane switching”, azaz IPS technológiát preferálja. Az LG a Samsunghoz hasonlóan a SID Display Week 2011-re nagy pixelsűrűségű kijelzőkkel készül, igaz ott még nem árultak el előre pontos részleteket. Egyelőre csak az biztos, hogy a következő napokban az LG bemutat egy egész termékcsaládot "ultra-magas felbontással", illetve a már ismert IPS technológiával. A Samsunggal ellentétben itt nem csak egy kijelzőméretről lesz szó, hanem 3,5, 4,5, 7, 9,7 hüvelykes variációk jönnek okostelefonokhoz és tabletekhez, illetve 55 és 84 hüvelykes panelek televíziókhoz.

A kisebb panelek esetében várható, hogy az iPhone 4-ben használt Retina Display sűrűségét meghaladja vagy eléri az új sorozat, a nagyobb kijelzőknél viszont csak annyit ígér a gyártó, hogy olyan felbontásra lesznek képesek a panelek, ami az adott méret tipikus távolságból, ahonnan nézni illik, nagyobb részletességet jelenítenek meg, mint amennyit az emberi szem felismerni képes.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.