Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 13. 10:52

A Tegra mentette meg az NVIDIA becsületét

Nyilvánosságra hozta a május 1-én véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA. A vállalat bevétele csökkent, nyeresége nagyjából szinten maradt az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A második negyedévben az NVIDIA 962 millió dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 4 százalékos csökkenést jelent, ehhez 135 milliós nettó profit tárult, ami csak kicsivel marad el a tavalyi 137 millió dollártól.Az eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat és a vég kilátásai is biztatóak a most zajló harmadik pénzügyi negyedévre, a részvények árfolyama a bejelentés nyomán mégis 3 százalékkal csökkent.

A negyedéves eredmények kapcsán tartott elemzői tájékoztatón elhangzott, hogy a márciusban bemutatott kétchipes GeForce GTX 590, illetve az alsó kategóriában induló GeForce 550 Ti segítségével a vállalat lassította részesedésének csökkenését a desktopon. Amint az ismert, az NVIDIA nem kapott licencet a legújabb Intel processzorokkal (Nehalem, Sandy Bridge) kompatibilis chipkészletek gyártására, a vállalat teljesen le is építi ezt a tevékenységet. A kieső bevételt azonban a negyedévben pótolni tudta a mobil GPU-k iránti kereslet növekedése, a Sandy Bridge-re épülő laptopok piacra kerülése lendületet adott az NVIDIA GeForce-ok eladásainak is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GeForce-okkal foglalkozó üzletág és a professzionális termékeket (Quadro, Tesla) gyártó divízió összességében stagnáló teljesítményt mutatott. A legnagyobb durranást természetesen a Tegra vonal szolgáltatta, amely 122 millió dolláros rekordbevételt termelt, 80 százalékkal többet mint a megelőző negyedévben. A piacon megjelentek az első, Tegra 2 alapú okostelefonok, például az LG Optimus 2X és a Motorola Atrix, valamint befutottak a Tegrára épülő tabletek is (Motorola Xoom, Acer Iconia A500, LG G-Slate). A vállalat bejelentése szerint a második naptári negyedévben további Tegra-alapú készülékek várhatók az Acertől, Motoroláról, Toshibától, Samsungtól.

Amint arról a HWSW is beszámolt, az NVIDIA a héten 367 millió dollárért megvásárolta a brit Icera vállalatot, amely szoftveres baseband-megoldást fejleszt. Ezzel a cég egy mobil eszköz két legfontosabb alkatrészét, az alkalmazás-processzort és a rádiós vezérlőt egy platformban tudja kínálni a gyártók számára. "Az Icera technológiáját a Tegrával kombinálva kiváló platformot kapunk, amelyre az ipar legjobb telefonjai és tabletjei épülhetnek" - mondta a bejelentés kapcsán Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató.

Az NVIDIA teljesítménye kapcsán mindenképp figyelemre méltó, hogy szekvenciálisan 8,5 százalékkal tudta növelni a bevételét és a most zajló harmadik negyedévben további javulásra számít, pedig a piac szezonalitása miatt a tavasz általában gyenge az IT-iparban. A harmadik pénzügyi negyedévre a GPU-üzletág és a professzionális üzletág stagnálása mellett a Tegráért felelős részleg erősödését várják az NVIDIA a chipkészlet-divízió további csökkenése mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról