Szerző: Koi Tamás

2011. május 6. 13:17

Bemutatták az első hajlékony mobiltelefont

Ugyan nem papírból van, mégis PaperPhone-nak hívják megalkotói azt a hajlékony mobiltelefont, amivel a mai modern telefonok legtöbb funkciója elérhető.

A kanadai Kingstonban található Queen's University Human Media laboratóriumának professzora egy jövő heti konferencián mutatja be azt a mobiltelefon-prototípust, melyet a hajlékony alkatrészek, így elsősorban a kijelző okán PaperPhone-nak kereszteltek el. Roel Vertegaal professzor szerint tíz év múlva teljesen természetes lesz a koncepció, olyannyira, hogy addigra minden mobiltelefont lehet majd gyűrögetni, hajtogatni.

A hajlékony mobiltelefon-prototípus leginkább egy kis tárcában elhelyezett műanyagfóliára emlékeztet, a fólia azonban valójában az eszköz kijelzőjeként szolgál, a legtöbb áramköri elem pedig éppúgy flexibilis, mint maga a megjelenítő. Vertegaal a The Vancouver Sunnak elárulta, a mobil 95 milliméteres képátlójú kijelzője a manapság egyre divatosabb e-könyvolvasóknál is alkalmazott e-Ink megoldást használja, a telefonnal pedig éppúgy lehet hívásokat bonyolítani, vagy akár zenét hallgatni, mint a legtöbb modern mobillal.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A hajlékony kijelző sem öncélú technológiai fejlesztés, hanem az intuitív kezelési felületnek is része: a kijelzőn elhelyezett filmréteg képes érzékelni, hogyan hajlítja meg a felhasználó a panelt, és ennek megfelelően tud utasításokat adni a telefon szoftverének. A prototípusnál elég például függőlegesen tartva meghajlítani a kijelzőt a hívásindításhoz. Vertegaal szerint ráadásul ez még csak a kezdet, a későbbiekben csak a fejlesztők fantáziája szabhat határt a felhasználási lehetőségeknek.

Az egyetemi kutatóközpont által készített prototípus ugyanakkor egyelőre nagyon távol áll attól, hogy kereskedelmi termék váljon belőle. A professzor becslése szerint a kommersz piac meghódítása több százmilliós további fejlesztést és beruházást feltételez, ám Vertegaal ezzel együtt is úgy véli, a technológia előbb-utóbb meghódítja majd a világot: "Ez mindent megváltoztat majd. Tíz év múlva minden mobiltelefon így fog kinézni" - mondta a kanadai lapnak a professzor.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 00:47

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.