Szerző: Koi Tamás

2011. május 6. 10:15

Változatlan sebességgel robog a Magyar Telekom

A körülményekhez képest mondhatni jól teljesített az idei év első negyedévében Magyarország legnagyobb távközlési vállalata, a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom első negyedéves bevételei 3,3 százalékkal, 147,4 milliárd forintról 142.5 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben 2010 azonos időszakához képest, köszönhetően a vezetékes hang- és internetszolgáltatásokból származó bevételek csökkenésének - áll a társaság pénzügyi jelentésében. A cég pénzügyi mutatóiit ugyan továbbra is befolyásolta a távközlési vállalatokra tavaly kivetett válságadó, de immár korántsem olyan jelentős mértékben, mint az előző negyedévben.

A cég adózás, értékcsökkenés és kamatfizetés előtti eredménye (EBITDA) 7,7 százalékkal, 57,7 milliárd forintról 53,2 milliárd forintra csökkent, ebből 6,3 milliárd forintot az idei telekom-adó első negyedévben lekönyvelt része tett ki, a társaság emellett az átszervezésekkel járó leépítések során 1,5 milliárd forintnyi végkielégítést is kifizetett az elbocsátott dolgozóknak. A rendkívüli költségek nélkül az EBITDA 3,8 százalékkal, 61,5 milliárd forintra nőtt. Az időszakban tovább javult a cég nyereségességi mutatója is, a működéshez kapcsolódó EBITDA ráta 40,2 százalékról 43,1 százalékra nőtt, köszönhetően a költségcsökkentési intézkedéseknek, valamint az ingatlanértékesítéseknek.

A távközlési multi magyarországi vezetékes bevételei 7,1 százalékal 45 milliárd forintra mérséklődtek 2011 első negyedévben a hangalapú bevételek csökkenése miatt. A mobil helyettesítés valamint az IP-alapú szolgáltatások irányába történő migráció következtében ugyanis tovább csökkent az ügyfélállomány, valamint a kedvezőtlen hatással volt az átlagos árszintre és a forgalomra egyaránt. A szélessávú ügyfelek száma ugyan tovább nőtt (megközelítve a 818 ezret), az árak csökkenése és a kedvezőbb díjszabású csomagokra történő migráció következtében az internet bevételek 7,4 százalékkal csökkentek.

A tévészolgáltatások piacán eddig töretlen lendülettel előrehaladó vállalat az első negyedévben láthatóan megtorpant, három hónap alatt nem egészen háromezer új tévés ügyfél csatlakozott, így a teljes ügyfélbázis mérete éppen csak átlépte a 751 ezret. Jól teljesített az IPTV, az ügyfélbázis mérete itt már csaknem eléri a 150 ezret, az eddig szárnyaló műholdas tévé azonban csupán hétezerrel nőtt, ami a szolgáltatás eddigi fennállása óta a legkisebb növekedés. Feltűnő a kábeltévés szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek számának csökkenése: a szolgáltatónál három hónap alatt csaknem 27 ezer kábeltévés előfizetés szűnt meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az első negyedévben csökkentet a mobil bevételek is, 0,2 százalékkal 55,9 milliárd forintra. Az ügyfélszám kismértékű emelkedése, a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése ellensúlyozta az árszínvonal csökkenését - állítja a vállalat. A hangalapú nagykereskedelmi bevételekre kedvezőtlenül hatott a mobil végződtetési díjak 2010. decembertől hatályos 16 százalékos csökkentése. A nem hangalapú bevételek 13 százalékkal emelkedtek a mobil szélessávú előfizetések 48 százalékos növekedésének következtében, ami elősegítette a mobilinternet bevételek emelkedését.

A Magyar Telekom közben láthatóan egyre drágább mobilkészülékeket értékesít: éves szinten 19,3 százalékkal emelkedtek a készülékértékesítésből és aktiválásból származó bevételek, ami egyértelműen az okostelefonok iránti kereslet élénkülésével magyarázható. Ezeken a készülékeken ugyan a készüléktámogatás is magasabb, de a támogatás szintje összességében mérséklődött és az egy új előfizetőre jutó átlagos ügyfélmegszerzési költség 35,7 százalékkal csökkent.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról