Szerző: Koi Tamás

2011. május 5. 10:51

Őszre továbbfejleszti a PlayBookot a RIM

Alig két hete kapható csak a Research in Motion első táblagépe, de máris felütötték a fejüket az első pletykák arról, hogy a kanadaiak már javában dolgoznak egy új modellen, mely nagyobb kijelzővel kerül forgalomba.

HIRDETÉS

A BlackBerryket gyártó Research in Motion a nagyok közül utolsók közt lépett piacra tabletjével, a teljesen egyedi szoftverkörnyezettel ellátott PlayBookkal. Az elsősorban üzletembereknek, kormányzati alkalmazottaknak szánt kütyü ugyan képességeit tekintve több szempontból is elmarad riválisaitól, elsősorban az iPadtől, a kanadaiaknak még sincs sok okuk panaszra, hiszen az eszköz jól fogy - ettől függetlenül az a hír járja, hogy már dolgoznak az új modellen.

A PlayBook-család a ritkán tévedő Boy Genius Report értesülései szerint valamikor idén év végén egészülhet majd ki egy nagyobb, 10 hüvelykes taggal, a RIM tabletje ezzel lényegében ugyanazt a fejlődési utat járhatja be, mint a Samsung Galaxy Tab, mely először 7 hüvelykes kijelzővel került a boltokba, később azonban az iPadhez igazították a kijelző paramétereit.

Így is fogy

A RIM táblagépét ért kezdeti kritikák ugyan rendszerint kiemelték, hogy a PlayBook 7 hüvelykes kijelzője korlátozhatja a tablet használhatóságát, a BlackBerry márka rajongói a jelek szerint így is kellően nagy vásárlóerőt jelentenek a PlayBook számára. Egyes elemzői becslések szerint a tabletből május végéig nagyjából félmillió darab fogyhat, a RIM pedig állítólag kénytelen volt további gyártókapacitást rendelni, hogy a jövőbeni igényeket kiszolgálja.


A kép illusztráció! Forrás: Boy Genius Report

A PlayBook egyelőre csak a tengerentúlon kapható, három változatban, a 16, 32 és 64 gigabájt háttértárral felszerelt, kizárólag WLAN-kommunikációra képes eszközök közt a memória méretén kívül más különbség nincs. A RIM a nyár elejére ígérte az első termékfrissítést: a tengerentúli szolgáltatók ekkor kezdhetik meg forgalmazni a 4G-s hálózatokkal (WiMAX, HSPA+, LTE) kompatibilis PlayBookokat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A nagyobb méretű kijelzővel ellátott tabletek érkezését a RIM már az első változatok megjelenése előtt kilátásba helyezte, konkrétum azonban eddig nem hangzott el arról, hogy milyen ütemezés szerint kívánja megvalósítani a cég a modellfrissítést. Bár avállalat felsővezetői korábbi interjúikban többször is hangsúlyozták, hogy a PlayBook számára méretét tekintve ideális választás a 7 hüvelykes kijelző, nyilvánvaló, hogy a kommersz piacon hátrányból indul egy olyan eszköz, ami képméretét tekintve nem veszi fel a versenyt a konkurenciával.

Kommersz irány

A RIM a 10 hüvelykes PlayBook piacra dobásával alighanem valamelyest kénytelen lesz változtatni a jelenleg leginkább vállalati igáslónak beállított PlayBook koncepcióján. A gyártó a kommersz piacot láthatóan egyelőre nem tekinti célterületnek, a PlayBook marketingjére alig költ a vállalat, a megjelenés körüli felhajtás is gyakorlatilag teljesen elhanyagolható volt, összehasonlítva a konkurens termékek piacra kerülését övező professzionális marketingtevékenységgel.

Az új PlayBook ugyanakkor nem csak a nagyobb kijelző miatt lehet vonzóbb választás az egyéni ügyfelek számára: az év végére a QNX Neutrínó platformra épülő BlackBerry Tablet OS vélhetően kellően kiforrja magát, és a RIM addig pótol minden olyan hiányosságot, amire a kritikusok felhívták a figyelmet közvetlenül a tablet rajtja után. Az év végére ráadásul a jelenleg még meglehetősen szegényes alkalmazáskínálat is sokat javulhat, köszönhetően részben annak, hogy addigra már egyes androidos appokat is lehet majd futtatni a PlayBookon egy emulátor (Android App Player) segítségével.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.