Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 4. 10:33

A cloudba menti az adatokat a Symantec

A Las Vegasban zajló Symantec Vision rendezvényen a szoftvervállalat bejelentette a Backup Exec.cloud és Enterprise Vault.cloud termékeit, amelyek közös jellemzője, hogy a Symantec által üzemeltetett cloudba mentik az adatokat.

Elsősorban olyan kisvállalatoknak agy fiókirodáknak szánja a termékeket a Symantec, amelyek nem rendelkeznek házon belüli informatikai szakértelemmel és nem tudnak vagy nem akarnak bonyolult adatmentési infrastruktúrát kialakítani és üzemeltetni. A nyáron érkező Backup Exec.cloud a Windowst futtató desktopokat és szervereket menti automatikusan a cloudba, ahonnan helyreállítani és képes azokat. Mentések készülhetnek előre beállított időközönként vagy akár bizonyos fájlok módosításakor is - katasztrófa esetén teljes rendszerek visszaállíthatók, de lehetőség van akár egyes fájlok visszatöltésére is. A Backup Exec.cloud előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe.

"Ez a mai értelemben vett adatmentésnek a teteje" - mondta Greg Muscarella, a Symantec termékmenedzsere. "A felhasználók egyszerűen beállítják és soha többé nem kell vele foglalkozniuk." A Symantec megoldása nem új a piacon, számos hasonló szolgáltatás létezik, például az EMC, immár VMware-féle Mozy, a Seagate i365, a Commvault vagy éppen az Amazon S3. A Backup Exec.cloud előnye ezekkel szemben leginkább a név: a Symantec terméke vitathatatlanul piacvezető mentési megoldás Windowson, részesedése egyes becslések szerint a 60 százalékot közelíti.

Az Enterprise Vault vállalati dokumentumarchívumot is kiterjesztette egy cloudban működő megoldással a Symantec, amelynek a neve Enterprise Vault.cloud. A Backup Exechez hasonlóan ez is a Symantec által üzemeltetett felhőbe menti az adatokat. Elrajtolt továbbá az Enterprise Vault 10, amely automatikus felderítési képességeket kapott és a közösségi szolgáltatásokban közzétett tartalmat (pl. blogok, Facebook, YouTube) is képes menteni. A termék automatikusan képes a különféle dokumentumokat a tartalmuk alapján titkosítási osztályokba sorolni - ezeket később egy DLP-projektben is fel lehet használni a házirendekben.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Vision rendezvény alkalmából frissült a Backup Exec 2010 is, amely a Backup Exec.cloudhoz hasonlóan már képes SSL titkosított kapcsolatot építeni a mentőszerver és az agent között, ami akkor lehet hasznos, ha a mentés elhagyja a védett vállalati hálózatot. Ennél fontosabb újdonság, a kiterjesztett virtualizációs támogatás, a hangzatos V-Ray technológia segítségével a felhasználók egy közös konzolról kezelhezik a fizikai és virtuális gépeket és ugyanazokat a mentési és visszaállítási műveleteket végezhetik el a virtuális gépeken mint a fizikai rendszereken, vagyis akár egy fájl is visszaállítható. Emellett a Vmware-hez készült Backup Exec plugin többé már nem különálló termék, hanem bekerült az agentbe.

Azok számára, akik szeretnék egyszerűsíteni a mentési rendszerüket, de az adataikat továbbra is inkább házon belül tartanák, hamarosan egy Backup Exec appliance-t, vagyis szoftverrel előre integrált hardvert, kvázi adatmentő készüléket kínál a Symantec. A célcsoportot itt is a kisvállalatok és a nagyvállalati fiókirodák jelentik elsősorban. Az appliance-ek az év második részében kerülnek piacra, és egy már meglevő környezetbe is integrálhatók.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról