Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 3. 14:38

A grafikuschip-gyártóknak is fáj a PC-piac csökkenése

Nyilvánosságra hozta a grafikus chipek első negyedéves piacára vonatkozó jelentését a Mercury Research. Az IDC és a Gartner elemzései korábban már megállapították, hogy a PC-piac enyhén zsugorodott az első negyedévben, ez a GPU-k piacán is érezhető volt.

HIRDETÉS

2011 első negyedévében világszerte 125 millió grafikus chip fogyott, hajszálra ugyanannyi mint egy évvel korábban - a Mercury Research szerint a piac 0,3 százalékkal bővült mindössze, ami gyakorlatilag elhanyagolható, mérési hibahatáron belül van.

Az AMD és az NVIDIA látszólag vérre menő harcot folytatnak egymással. Az NVIDIA az asztali GPU-k szegmensében áll jobban, míg az AMD a mobil területen erős leginkább, mivel saját processzoraihoz saját platformot tud kínálni - az NVIDIA nem rendelkezik ezzel a képességgel, mivel nem gyárthat az Intel új processzoraival (Nehalem, Sandy Bridge) kompatibilis chipkészletet és gyakorlatilag fel is adta ezt a tevékenységet. Ennek köszönhetően egy év alatt felcserélődtek a pozíciók, az NVIDIA GPU-eladásai negyedével 24,8 millió darabra csökkentek, miközben az AMD eladásai 23 százalékkal 31,2 millióra nőttek. Egy évvel korábban az NVIDIA 33 millió, az AMD 24,5 millió GPU-t szállított.

Forrás: Mercury Research

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

2010 nem az NVIDIA éve volt a desktop szegmensben sem: a vállalat 2010 elején bejelentett GF100 ("Fermi") generációs chipjei nem a grafikus, sokkal inkább a GPGPU feladatokat célozták, nagyok voltak és drágák, sokat is fogyasztottak. Hiába érkezett az év második felében a finomított, optimalizált GF110, a cég piaci részesedésének jó részét elvesztette és a lendület úgy látszik, az idei első negyedévben is tartott.

A Mercury Research adatai alapján a tavalyi első negyedévben a különálló desktop GPU-k szegmensében még 58 százalékos részesedést birtokolt az NVIDIA, 2011-re ez 50,8 százalékra olvadt, miközben az AMD 42 százalékról 49,2-re erősített. Az NVIDIA egyébként főleg a belépő kategóriás (100 dollárnál olcsóbb) és a felső kategóriában (200-300 dollár) erős, a középkategóriában (100-200 dollár) és a csúcskategóriában (300 dollár felett) az AMD áll jobban. A diszkrét mobil GPU-k szegmensében is hasonló változások voltak megfigyelhetők: egy éve az NVIDIA-é volt a piac több mint fele, mára a cég részesedése 42 százalékra olvadt, miközben az AMD 58 százalékra erősített. A szegmens egyébként 2,6 százalékot zsugorodott 2010 első negyedévéhez képest.

A grafikus piac vezetője továbbra is toronymagasan az Intel, a világ legnagyobb félvezetőgyártója ráadásul növelni tudta fölényét, ahogy a chipkészletbe integrált videovezérlők után hétköznapivá váltak a processzorba integrált GPU-k. Ennek megfelelően az Intel részesedése a tavalyi első negyedéves 52 százalékról 54,7 százalékra növekedett.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 19:14

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.