Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 3. 12:08

Piacon az AMD Phenom II X4 980

Apró sebességnövekedéssel búcsúzik a Phenom II generáció, a 3,7 gigahertzes példány 100 MHz-cel tud többet az eddig a négymagos kínálat csúcsán álló 975-ös társánál. A teljesítménykülönbség ennek megfelelően minimális, mivel a processzor és a platform többi része változatlan maradt.

Megtörte a hosszú processzorpiaci csendet az AMD, kiadta a Phenom II sorozat várhatóan legutolsó négymagos darabját. Miközben már mindenki a következő generációs Llano és Bulldozer kódnevű processzorokra vár, a gyártástechnológia fejlesztésének köszönhetően sikerült 100 megahertz-cel feljebb tornázni a legmagasabb órajelen járó Phenom II sebességét, amely így 3,7 gigahertzen ketyeg. A chip egyéb paraméterei változatlanok maradnak, így magonként 512 kilobájt másodszintű, és 6 megabájt egyesített harmadszintű gyorsítótár található a fedélzeten.

Az új Phenom II ára nagy tételben 195 dollár, ezzel a 3 gigahertzes hatmagos AMD Phenom II X6 1075T árával van egy szinten, míg az Intel kínálatából a négymagos, 3,3 gigahertzen futó Core i5-2400 áll hozzá legközelebb 184 dolláros árával. Az Anandtech tesztje szerint ez utóbbi számottevően gyorsabb a most bemutatkozó AMD processzornál, a mind a négy magot használó Photoshop Retouch Artists tesztben az Intel lapkája 48 százalékkal ért el jobb eredményt. A Phenom II mellett szólhat, hogy Black Edition formában érhető el, vagyis teljesen szabadon túlhajtható, míg az Intel a Sandy Bridge generációban teljesen letiltja az órajel állításának minden formáját - ezzel a funkcióval csak a K-jelű processzorok bírnak.

Mindig csak várni

Az AMD nehéz piaci helyzetén az új processzor sem segít, az eredetileg a Core 2 Duo sorozat ellen bemutatott Phenomok lassan két évesek. Az Intel időközben sebességet váltott, a négy hónapja bemutatkozott Sandy Bridge processzorok gyakorlatilag az összes laptopban és asztali gépben helyet követeltek maguknak - annak ellenére, hogy a Cougar point chipkészletben utólag felfedezett hiba nagyjából egy hónappal visszavetette a termékbevezetést.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az AMD azonban nem csak kudarcokkal bír mostanában, a GPU-piacon ugyanis óriási sikert tudott elérni egy jól kialakított stratégiával. Amíg az NVIDIA a régi rutint követve gigantikus szilíciumot tervezett (a Fermit), az AMD kisebb, könnyebben gyártható lapkával lépett piacra, majd az ebből derivált termékekkel foglalta el a felső kategóriát. A CPU-piaci stratégiát most hasonlóan tervezik a zöldek, elsőként a legnagyobb volument ígérő, még 40 nanométeren gyártott Bobcat-alapú processzorok kerültek piacra, ezt követi a középkategóriás Llano, majd a felső kategóriás Bulldozer.

A várakozások szerint a Bulldozer juttatja vissza az AMD-t a csúcs közelébe, a folyamatos csúszások következtében azonban az új processzoroknak nem az előző generációs Intel Core i3/i5/i7, hanem a Sandy Bridge sorozatú processzorokkal kell felvenniük a versenyt, a hatalmas AMD-s csend pedig nem túl biztató a gyártó rajongóinak. A Bulldozer legfontosabb újítása talán az új tervezési filozófia, a processzorokat a legjobb egyensúly elérésére tervezte az AMD - a kevéssé hasznos, ám területet és áramot fogyasztó funkciókat egyszerűen kivették. Az eredmény az Intel Hyper-Threading megoldásának fordítottja lett: míg a kékek a processzor számos elemét megduplázták, hogy a magokat folyamatosan feladatokkal tudják ellátni, az AMD megduplázta a magok számát, ezek pedig megosztják a funkcionális egységeket, amelyek a teljesítményhez jelentősen nem járulnak hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról