Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 02. 12:40:00

Hatalmas méretű és sebességű vállalati SSD-k az OCZ-től

Az extrém sebességekre optimalizált Z-Drive alá pozicionált, PCI Express csatolót használó SSD-ket jelentett be az OCZ. A VeloDrive névre keresztelt család valamivel lassabb, cserébe lényegesen olcsóbb a Z-Drive-nál, miközben a legfontosabb előnyöket megtartotta.

Fokozatosan egyre nagyobb figyelmet szentel az OCZ a vállalati felhasználóknak, a cég hagyományos piacának számító játékosokkal, otthoni felhasználókkal szemben. A legújabb vállalati termék is követi ezt a stratégiát, a vállalati szegmensbe szánt, nagy sebességű SSD-k kínálatát bővíti tovább a korábban megjelent Z-Drive-ok alatt.

A VeloDrive fantázianéven érkező új SSD-k a nagy testvérekhez hasonlóan PCI Express foglalatba illeszkednek, így megkerülik a SATA interfész korlátait. Erre szükség is van, az OCZ szerint az új termékek ideális esetben elérik az 1 gigabájtos másodpercenkénti írási és olvasási sebességet is, nem tömöríthető adatok esetében a csúcssebesség 600 MBps (olvasás) és 420 MBps (írás). Az OCZ specifikációi szerint a meghajtók képesek 130 ezer I/O műveletet végezni másodpercenként. Az MLC flash chipekre épülő termékek felhasználási modelljét az OCZ semmilyen módon nem korlátozza, így támogatja a hardveres és szoftveres RAID-tömböket is, a konkurens PCI Express alapú megoldásokhoz képest pedig jóval kevesebb CPU és memória-erőforrást igényel.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Bár az OCZ nemrég felvásárolta az SSD-kontrollerekben utazó Indilinxet, a VeloDrive a SandForce előző generációs SF-1565 lapkáit használja. A SandForce architektúrának köszönhetően az SSD-k teljesítménye tömöríthető adatok esetében a legmagasabb, míg a redundanciától már megszabadított adatok esetében átviteli sebességük valamivel alacsonyabb. A felhasznált vezérlő rendelkezik az SSD tartósságát javító wear leveling és intelligens blokkmenedzsment algoritmusokkal, valamint az adatok biztonságára ECC is vigyáz, az integrált kondenzátorok pedig áramkimaradás esetében védenek adatvesztéstől. A meghajtók támogatják a legújabb slágerfunkciót, a redundáns lapkákat is, így ha bármelyik flash chip kiesik, a meghajtó képes a kiesett adatokat rekonstruálni a többi lapkán szétszórt információkból és eredeti kapacitás mellett tovább működni.

Az SSD-k kapacitása is megfelel a vállalati követelményeknek, 300, 600 és 1200 gigabájtos tárhellyel rendelkező darabok is rendelhetőek, teljes magasságú és félmagasságú kivitelben is. Az elsősorban szerverekbe, munkaállomásokba és tárolókba szánt SSD-k árazásáról egyelőre nincsenek hírek, a termékportfólióban azonban valószínűleg jóval a Z-Drive-ok alá kerülnek.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 21:22

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.