Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 29. 15:55

Ingyen videotelefonálás Androidon

A Google tovább építgeti kommunikációs birodalmát, a Gingerbread natív VoIP-támogatása után újabb lehetőséget ad az online kapcsolatfelvételre. A mobilos Gtalk mostantól támogatja a videochat funkciót, igaz csak Android 2.3 vagy újabb verzión.

Első körben a Google Nexus S felhasználói kapják meg az új funkcionalitást, amivel a jövőben a mobiljukon is képesek lesznek a Gtalk videotelefonálás funkcióját elérni. Az természetesen mindegy, hogy a másik fél asztali gépnél vagy szintén mobil előtt van, ahogyan chat közben sem biztos, hogy feltűnik, hogy beszélgetőpartnerünk éppen egy villamoson ülve gépel a telefonján, vagy otthon az asztali géptől.

Mivel a Gtalk még nem lett különválasztva az Androidtól, nem külön kliensként töltjük le, mint a Gmailt vagy a Google Mapset, ezért sajnos nem érheti el mindenki egyből a klienst, aki rendelkezik megfelelő készülékkel. Minden modellnél meg kell várni a következő szoftverfrissítést, amit kiad a gyártó, legalábbis addig, amíg a Google külön nem választja az operációs rendszertől a Gtalkon, ahogy azt a Gmaillel is tette. A Gtalk videochat funkcióból azok is ki vannak zárva, akik régebbi olyan androidos mobillal rendelkeznek, amiben még nincs előlapi kamera.

Csak a kiválasztottaknak

A két fenti ok miatt a hír egyelőre csak egy érdekesség, s jó ideig valószínű, hogy körülbelül annyi hatása lesz a valós használatban, mint az iPhone esetében a Facetime-nak: semmi. A Google próbálkozása már a sokadik a piacon a mobilos videótelefonálásra, de eddig még egyetlen szolgáltatói, gyártói vagy épp szoftverfejlesztői megoldás sem lett sikeres. Az egyetlen VoIP- megoldás, ahol a videohívás kicsit jobban elterjedt, az a Skype, de értelemszerűen ott sem a mobilos verzióban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az androidos Gtalk minden videós és hangkommunikációs képességet megkap, amit az asztali kliensből ismerünk, a nevek mellett ezentúl egy kis kameraikon jelenik meg azoknál, akik tudnak videohívást is fogadni. Ha a képes csevegés közben szövegek is érkeznek, akkor azok a kép feletti rétegben a videóhívás ideje alatt is megjelennek. Feladatot is lehet hívás közben váltani, ilyenkor a hang továbbra is aktív marad, csak a kép kerül háttérbe.

A Google lehet az új telefonszolgáltató is

A Gtalk nem korlátozza azt sem, hogy milyen hálózaton keresztül lehessen használni, tehát a csak Wi-Fi-n használható Facetime-mal ellentétben a Gtalk videó 3G/4G adatkapcsolaton keresztül is működik majd. A hang- és videohívás beemelésével a Gtalk már gyakorlatilag versenyképes a Skype-pal is, leszámítva azt, hogy nem lehet még belőle telefonszámokra hívásokat kezdeményezni.

Arra ott van a Google Voice, ami Magyarországon sajnos nem elérhető, de az USA-ban számos használója van már most is. Egyes elképzelések szerint a mostani fejlesztés is csak egy eleme annak a folyamatnak, amivel a Google Voice lassan beolvad a Gtalkba, hogy egy masszív kommunikációs felületet jöjjön létre. A felhasználók ennek örülhetnek, a mobilszolgáltatók számára viszont ez egy újabb érvágás a hanghívás piac szempontjából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról