Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 29. 15:55

Ingyen videotelefonálás Androidon

A Google tovább építgeti kommunikációs birodalmát, a Gingerbread natív VoIP-támogatása után újabb lehetőséget ad az online kapcsolatfelvételre. A mobilos Gtalk mostantól támogatja a videochat funkciót, igaz csak Android 2.3 vagy újabb verzión.

Első körben a Google Nexus S felhasználói kapják meg az új funkcionalitást, amivel a jövőben a mobiljukon is képesek lesznek a Gtalk videotelefonálás funkcióját elérni. Az természetesen mindegy, hogy a másik fél asztali gépnél vagy szintén mobil előtt van, ahogyan chat közben sem biztos, hogy feltűnik, hogy beszélgetőpartnerünk éppen egy villamoson ülve gépel a telefonján, vagy otthon az asztali géptől.

Mivel a Gtalk még nem lett különválasztva az Androidtól, nem külön kliensként töltjük le, mint a Gmailt vagy a Google Mapset, ezért sajnos nem érheti el mindenki egyből a klienst, aki rendelkezik megfelelő készülékkel. Minden modellnél meg kell várni a következő szoftverfrissítést, amit kiad a gyártó, legalábbis addig, amíg a Google külön nem választja az operációs rendszertől a Gtalkon, ahogy azt a Gmaillel is tette. A Gtalk videochat funkcióból azok is ki vannak zárva, akik régebbi olyan androidos mobillal rendelkeznek, amiben még nincs előlapi kamera.

Csak a kiválasztottaknak

A két fenti ok miatt a hír egyelőre csak egy érdekesség, s jó ideig valószínű, hogy körülbelül annyi hatása lesz a valós használatban, mint az iPhone esetében a Facetime-nak: semmi. A Google próbálkozása már a sokadik a piacon a mobilos videótelefonálásra, de eddig még egyetlen szolgáltatói, gyártói vagy épp szoftverfejlesztői megoldás sem lett sikeres. Az egyetlen VoIP- megoldás, ahol a videohívás kicsit jobban elterjedt, az a Skype, de értelemszerűen ott sem a mobilos verzióban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az androidos Gtalk minden videós és hangkommunikációs képességet megkap, amit az asztali kliensből ismerünk, a nevek mellett ezentúl egy kis kameraikon jelenik meg azoknál, akik tudnak videohívást is fogadni. Ha a képes csevegés közben szövegek is érkeznek, akkor azok a kép feletti rétegben a videóhívás ideje alatt is megjelennek. Feladatot is lehet hívás közben váltani, ilyenkor a hang továbbra is aktív marad, csak a kép kerül háttérbe.

A Google lehet az új telefonszolgáltató is

A Gtalk nem korlátozza azt sem, hogy milyen hálózaton keresztül lehessen használni, tehát a csak Wi-Fi-n használható Facetime-mal ellentétben a Gtalk videó 3G/4G adatkapcsolaton keresztül is működik majd. A hang- és videohívás beemelésével a Gtalk már gyakorlatilag versenyképes a Skype-pal is, leszámítva azt, hogy nem lehet még belőle telefonszámokra hívásokat kezdeményezni.

Arra ott van a Google Voice, ami Magyarországon sajnos nem elérhető, de az USA-ban számos használója van már most is. Egyes elképzelések szerint a mostani fejlesztés is csak egy eleme annak a folyamatnak, amivel a Google Voice lassan beolvad a Gtalkba, hogy egy masszív kommunikációs felületet jöjjön létre. A felhasználók ennek örülhetnek, a mobilszolgáltatók számára viszont ez egy újabb érvágás a hanghívás piac szempontjából.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról