Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mindenhová bázisállomásokat rakatna a Vodafone

Koi Tamás, 2011. április 29. 15:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hazai szolgáltatók közül elsőként vezeti be a kínálatába a Vodafone a lokálisan az ügyfél igényei szerint elhelyezett, kis hatósugarú bázisállomásokat, vagyis a femtocellákat.

A Vodafone bevezeti termék- és szolgáltatáskínálatába a femtocella-technológiát, mely jellemzően olyan területek 3G-s lefedésére használható, ahol technikai, vagy anyagi okokból a hagyományos bázisállomásokkal nem megoldható az ellátás. A femtocellák hazai megjelenése előtt technikai akadály eddig sem volt, a szolgáltatók azonban korábban a magas frekvenciadíjak miatt nem tudták volna gazdaságosan forgalmazni az otthoni/irodai bázisállomásokat.

Mik azok a femtocellák?

A kezdetben az üzleti felhasználók számára kínált, leginkább egy otthoni, kisirodai routerhez hasonlító femtocella a telefon vagy a terminál számára éppúgy viselkedik, mint egy hagyományos, tornyon vagy éppen háztetőn elhelyezett mobilos bázisállomás. Lényeges különbség azonban, hogy az eszköz a Vodafone maghálózatával nem dedikált vonalon, hanem szélessávú vezetékes internetkapcsolaton keresztül áll összeköttetésben.

A femtocellák működéséhez éppen ezért elengedhetetlen, hogy a telepítés helyszínén legyen egy legalább 1 Mbps letöltési és 256 kbps feltöltési sebességet biztosító vezetékes internetkapcsolat, a mobilszolgáltatás minősége, valamint a mobil adatkapcsolattal elérhető maximális sávszélesség alapvetően a vezetékes hálózat képességeitől függ. A Vodafone által forgalmazott Alcatel-Lucent femtocellák eleinte 7,2 Mbps maximáis sávszélességű adatkapcsolat létesítésére lesznek képesek, de a Vodafone illetékesei szerint ősszel érkezik egy olyan szoftverfrissítés az eszközhöz, amivel akár 21 Mbps sávszélesség is kiosztható a csatlakozó kliensek közt.

Mennyibe kerül?

Ezek száma egyébként korlátozott a femtocellák esetében: a Vodafone két eszközt, márkanevén "Mini Bázist" hoz forgalomba, az egyik egyszerre legfeljebb négy, a másik nyolc végberendezést (telefon, modem) tud kezelni, emellett a két típus esetében a hatótávolság is különbözik. A vállalati megoldásnak szánt Mini Bázis hatósugara elérheti a 80-100 métert, míg a kisebb cégeknek ajánlott berendezés 30-40 méteres hatósugárban biztosít mobil térerőt.

A nagyobb kapacitású Mini Bázis egység 116 ezer forintba, a kisebbik 30 ezer forintba kerül, mindkettő mától kapható a Vodafone-nál. A szolgáltató idővel lakossági ügyfelek számára is elérhetővé kívánja tenni az eszközt, ám az üzembe helyezés jelenleg túl bonyolult lehet olyan helyszíneken, ahol a femtocella és egy szomszédos bázisállomás közti átlépést (handover) biztosítani kell, ezért a Vodafone inkább lemondott a lakossági értékesítésről - mondta el a HWSW-nek Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Döbrössy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztató során elmondta, a femtocellák megjelenését az április 1-től élő új frekvenciarendelet tette lehetővé - a régi díjfizetési módszer mellett minden kihelyezett femtocella után havonta 20 ezer forint frekvenciadíjat kellett volna fizetni, pontosan annyit, mint egy átlagos adótorony után.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.