Szerző: Koi Tamás

2011. április 29. 10:35

Nem engedélyköteles a mobilvásárlás - egyelőre

Vasárnaptól változatlan formában lehet igénybe venni hazánkban a különböző mobilvásárlási szolgáltatásokat, a kormány az utolsó pillanatban állást foglalt ugyanis abban a kérdésben, hogy például a mobilos parkolás- vagy autópályadíj-fizetés pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül-e, így nyújthatják-e egyáltalán mobilszolgáltatók.

Utolsó pillanatban

Tegnap, gyakorlatilag az utolsó pillanatban megszületett az a mobilvásárlási szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányzati, hatósági állásfoglalás, amire a hazai szolgáltatók több mint egy éve vártak. A tavalyelőtt felvetődött kérdés az volt, hogy a manapság igen népszerű mobilvásárlási megoldásokat (melyekkel többek közt autópályadíjat, vagy parkolást fizethetnek be az ügyfelek) egy 2007-ben hozott uniós irányelv értelmében nyújthatják-e egyáltalán önállóan a mobilszolgáltatók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnapi sajtóközleménye szerint az irányelvben meghatározott legvégső határidőtől, 2011. április 30-tól sem minősülnek engedélyköteles tevékenységnek a mobilvásárlási szolgáltatások - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) azután döntött így, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkárságának kérését figyelembe véve áttekintette a szolgáltatásokat nyújtó három hazai távközlési szolgáltató e tevékenységhez kötődő partnerszerződéseit, egyeztetett az érintett társaságokkal, a témában illetékes hatóságokkal, valamint konzultált más európai uniós tagországok felügyeleteivel és az Európai Bizottság illetékeseivel is.

Később még változhat

A vizsgálat eredményeként bár nem kell módosítani a szolgáltatásokat, nem kell pénzforgalmi intézményt (tehát bankot) bevonni a tranzakciós folyamatokba, az eredmény csak részben megnyugtató a társaságok számára. A vizsgálat és a megbeszélések eredményeként ugyanis a PSzÁF azt állapította meg, hogy a jelenleg ismert és nyújtott mobilvásárlási szolgáltatás pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, azonban a mobilszolgáltató társaságoknak a mobilvásárlási tevékenységükhöz nem szükséges a PSzÁF engedélyét kérniük, legalábbis egyelőre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy arról április elején beszámoltunk, a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone korábbi álláspontja szerint a mobilvásárlás nem pénzforgalmi szolgáltatás, ugyanis az operátorok hozzáadott értékes is kínálnak az eladott szolgáltatás mellé (ilyen például a parkolásnál alkalmazott start-stop rendszer), nem pusztán a fizetés lebonyolításában vesznek részt.

A mobilszolgáltatók lapunkhoz eljuttatott közös álláspontja szerint a hatóság ezután félévenként tájékoztatást kér majd a társaságoktól azzal kapcsolatban, hogy miként bővítik a mobilvásárlással elérhető termékek és szolgáltatások körét - a nyilatkozatból arra lehet következtetni, hogy addig, amíg a mobilvásárlási szolgáltatásokat továbbra is korlátozott termékkörrel nyújtják az operátorok, nem kell engedélyt kérniük a hatóságtól. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez a mobilvásárlási rendszerek jövőbeni terjedését (aminek az elősegítése éppen a vonatkozó EU-direktíva egyik legfőbb célja volt) hogyan befolyásolja majd.

A Vodafone, a T-Mobile és a Telenor egyaránt örömmel fogadta a hatósági állásfoglalást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról