Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 27. 13:44

Megszabadul a Symbiantól a Nokia

Az Accenture veszi át a Nokiától az összes Symbiannal kapcsolatos tevékenységet, beleértve a fejlesztést és a támogatást. A megállapodás értelmében 3 ezer Nokia-dolgozó kerül át az Accenture-höz, további 4 ezret pedig leépít a finn cég.

Miután a Nokia februárban közölte, a jövőben a Windows Phone 7-et tekinti stratégiai okostelefon-platformnak, a Symbian lényegében feleslegessé vált a cég számára. A finn vállalat most teljesen megszabadul az egykor szebb napokat látott, sokáig toronymagasan piacvezető operációs rendszertől.

Egy mai közlemény szerint a Nokia átadja a Symbiannal kapcsolatos összes tevékenységet az Accenture-nek, amely ezt követően a szoftver fejlesztését és a kapcsolódó támogatási feladatokat végzi. A megállapodás keretében mintegy 3000 Nokia-alkalmazott is átkerül az Accenture-höz, ők kezdetben a Symbianon dolgoznak, de később átképzik és más feladatokra vezénylik őket. A Nokia és az Accenture kapcsolata nem új keletű: a két vállalat 1994 óta dolgozik együtt különféle területeken. Az Accenture 2009 októberében átvette a Nokiától a professzionális szolgáltatásokért felelős részleget, amely a Symbian opeációs rendszert használó mobilgyártók és mobilszolgáltatók számára biztosított támogatást és egyedi fejlesztéseket - ebből jött létre a Mobility üzletág, amely most újabb Nokia-alkalmazottakkal erősödik.

A mennyből a pokolba

Amint arra a HWSW olvasói is bizonyára emlékeznek rá, a Nokia 2008-ban 264 millió euróért vásárolta ki a Symbian többi tulajdonosát (pl. Motorola, Ericsson), létrehozta a Symbian Foundationt és megnyitotta a szoftver forrását. A finnek törekvései azonban kudarcot vallottak, a Symbiant korábban támogató gyártók (Samsung, Sony Ericsson, Motorola) a 2010 februárjára teljesen megnyitott forrású platform helyett a Google Android mögött sorakoztak fel, amely jóval vonzóbb alternatívát jelentett az Apple iPhone OS-szel szemben.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Nokia egyedül maradt a Symbiannal, a többi vállalat kiszállása után a finnek saját kezükbe vették az irányítást, a fejlesztést házon belülre vitték és a forráskódot is bezárták. Két évvel ezelőtt a Symbian részesedése még a 70 százalékot közelítette az okostelefonok piacán, az idei első negyedévre ez 26 százalék volt. Az eladott készülékek számát tekintve a Nokia még vezet az okostelefon-piacon de valószínűleg még 2011-ben megelőzi az Apple, a Symbian pedig a harmadik lesz az Android és az iOS mögött.

Az IDC korábbi kutatása szerint 2015-re az Android lesz a legelterjedtebb okostelefon-platform, részesedése az eladásokból 45 százalék, a második helyen a Windows Phone 7 lesz 20 százalékkal, amiben valószínűleg nagy szerepe lesz a Nokiának is. A Symbian 2015-re gyakorlatilag eltűnik. A Nokia platformja iránti érdeklődés gyors csökkenését jól mutatja az az IDC és az Appcelerator által, 2700 mobilos fejlesztő bevonásával készített felmérés, amely szerint a mobil platformokra dolgozóknak mindössze 7 százaléka tervezi, hogy Symbianra is fejleszteni fog. Ezzel a Nokia okostelefonos platformja az utolsó a listán, egyedül a szintén Nokia-közeli MeeGót előzi meg.

Négyezer embernek mond fel a Nokia

Az okostelefon-piac toronymagas vezetőjéből villámgyorsan padlóra kerülő finn vállalat azt is közölte, az átalakulása több mint 4000 munkahely megszűnésével jár. 2012 végéig főleg a Nokia dán, finn, angol és amerikai létszámát vágják vissza, már meg is kezdődtek az egyeztetések az érintett munkavállalókkal. A cég közölte, akiket érint a leépítési hullám, azok is biztosan kapnak fizetést 2011 végéig. A vállalat emellett létesítmények bezárásával és központok átszervezésével szeretné elérni, hogy kiadásai évi 1 milliárd euróval csökkenjenek.

A vállalat a múlt héten hozta nyilvánosságra első negyedéves eredményeit. A készülékértékesítésből származó bevétel csupán 6 százalékkal nőtt 2010 első negyedévéhez képest és mindössze 7 milliárd eurót tett ki. A Nokia a három hónap alatt 108,5 millió készüléket értékesített, ami kevesebb mint 1 százalékos növekedés tavalyhoz képest, miközben a cég saját becslése szerint a mobilpiac 16 százalékkal bővült egy év alatt. Az okostelefonok szegmensében a finnek részesedése egy év alatt 41 százalékról 26-ra zuhant.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról