Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 27. 13:44

Megszabadul a Symbiantól a Nokia

Az Accenture veszi át a Nokiától az összes Symbiannal kapcsolatos tevékenységet, beleértve a fejlesztést és a támogatást. A megállapodás értelmében 3 ezer Nokia-dolgozó kerül át az Accenture-höz, további 4 ezret pedig leépít a finn cég.

Miután a Nokia februárban közölte, a jövőben a Windows Phone 7-et tekinti stratégiai okostelefon-platformnak, a Symbian lényegében feleslegessé vált a cég számára. A finn vállalat most teljesen megszabadul az egykor szebb napokat látott, sokáig toronymagasan piacvezető operációs rendszertől.

Egy mai közlemény szerint a Nokia átadja a Symbiannal kapcsolatos összes tevékenységet az Accenture-nek, amely ezt követően a szoftver fejlesztését és a kapcsolódó támogatási feladatokat végzi. A megállapodás keretében mintegy 3000 Nokia-alkalmazott is átkerül az Accenture-höz, ők kezdetben a Symbianon dolgoznak, de később átképzik és más feladatokra vezénylik őket. A Nokia és az Accenture kapcsolata nem új keletű: a két vállalat 1994 óta dolgozik együtt különféle területeken. Az Accenture 2009 októberében átvette a Nokiától a professzionális szolgáltatásokért felelős részleget, amely a Symbian opeációs rendszert használó mobilgyártók és mobilszolgáltatók számára biztosított támogatást és egyedi fejlesztéseket - ebből jött létre a Mobility üzletág, amely most újabb Nokia-alkalmazottakkal erősödik.

A mennyből a pokolba

Amint arra a HWSW olvasói is bizonyára emlékeznek rá, a Nokia 2008-ban 264 millió euróért vásárolta ki a Symbian többi tulajdonosát (pl. Motorola, Ericsson), létrehozta a Symbian Foundationt és megnyitotta a szoftver forrását. A finnek törekvései azonban kudarcot vallottak, a Symbiant korábban támogató gyártók (Samsung, Sony Ericsson, Motorola) a 2010 februárjára teljesen megnyitott forrású platform helyett a Google Android mögött sorakoztak fel, amely jóval vonzóbb alternatívát jelentett az Apple iPhone OS-szel szemben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Nokia egyedül maradt a Symbiannal, a többi vállalat kiszállása után a finnek saját kezükbe vették az irányítást, a fejlesztést házon belülre vitték és a forráskódot is bezárták. Két évvel ezelőtt a Symbian részesedése még a 70 százalékot közelítette az okostelefonok piacán, az idei első negyedévre ez 26 százalék volt. Az eladott készülékek számát tekintve a Nokia még vezet az okostelefon-piacon de valószínűleg még 2011-ben megelőzi az Apple, a Symbian pedig a harmadik lesz az Android és az iOS mögött.

Az IDC korábbi kutatása szerint 2015-re az Android lesz a legelterjedtebb okostelefon-platform, részesedése az eladásokból 45 százalék, a második helyen a Windows Phone 7 lesz 20 százalékkal, amiben valószínűleg nagy szerepe lesz a Nokiának is. A Symbian 2015-re gyakorlatilag eltűnik. A Nokia platformja iránti érdeklődés gyors csökkenését jól mutatja az az IDC és az Appcelerator által, 2700 mobilos fejlesztő bevonásával készített felmérés, amely szerint a mobil platformokra dolgozóknak mindössze 7 százaléka tervezi, hogy Symbianra is fejleszteni fog. Ezzel a Nokia okostelefonos platformja az utolsó a listán, egyedül a szintén Nokia-közeli MeeGót előzi meg.

Négyezer embernek mond fel a Nokia

Az okostelefon-piac toronymagas vezetőjéből villámgyorsan padlóra kerülő finn vállalat azt is közölte, az átalakulása több mint 4000 munkahely megszűnésével jár. 2012 végéig főleg a Nokia dán, finn, angol és amerikai létszámát vágják vissza, már meg is kezdődtek az egyeztetések az érintett munkavállalókkal. A cég közölte, akiket érint a leépítési hullám, azok is biztosan kapnak fizetést 2011 végéig. A vállalat emellett létesítmények bezárásával és központok átszervezésével szeretné elérni, hogy kiadásai évi 1 milliárd euróval csökkenjenek.

A vállalat a múlt héten hozta nyilvánosságra első negyedéves eredményeit. A készülékértékesítésből származó bevétel csupán 6 százalékkal nőtt 2010 első negyedévéhez képest és mindössze 7 milliárd eurót tett ki. A Nokia a három hónap alatt 108,5 millió készüléket értékesített, ami kevesebb mint 1 százalékos növekedés tavalyhoz képest, miközben a cég saját becslése szerint a mobilpiac 16 százalékkal bővült egy év alatt. Az okostelefonok szegmensében a finnek részesedése egy év alatt 41 százalékról 26-ra zuhant.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról