Szerző: Folyó Gergely

2012. március 22. 11:55

Hajszálvékony akkumulátort készített a NEC

Minden korábbi próbálkozásánál vékonyabb akkumulátorral rukkolt elő a japán NEC Corporation. A vállalat új fejlesztése alig 0,3 milliméter vastagságú, a tervek szerint 2013-tól alkalmaznák többek között az újgenerációs bankkártyákban is.

Az NEC Corporation több mint 10 éve kísérletezik a szerves polimerből készült akkumulátorokkal, az úgynevezett ORB-kkel (organic radical battery). A nehézfémeket nélkülöző technológia nemcsak környezetbarátabb más megoldásoknál, de az új akkuk megmunkálhatóságuk révén alkalmasak arra is, hogy minimális vastagsággal gyártsák őket. A vékony akkumulátorokat új generációs bankkártyákba, jegyekbe építhetik, RFID címkéket táplálhatnak, rugalmasságuk, hajlíthatóságuk révén e-papírba és szövetbe is könnyedén ültethetők.

A cég házon belüli rekordja eddig a 0,7 milliméter vastagságú akkumulátor volt, ami elismerésre méltó teljesítmény, de a tényleges alkalmazhatósághoz még mindig nem volt elég vékony. Az új, 0,3 milliméteres ORB előtt már nem állnak ilyen nehézségek: a NEC szerint az akkumulátor kiválóan megállja majd a helyét a jövő intelligens vonat- és buszjegyeiben, a hotelszoba ajtajának azonosítókártyájában, vagy az új generációs bankkártyákban, amikről beépített kijelzőjük révén ATM nélkül is leolvashatók pénzügyi információk például.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az akkumulátorok a felhasznált zselészerű, katódként alkalmazott polimer miatt ennyire vékonyak és ezzel együtt hajlíthatók, a gyártó egy speciális nyomtatási eljárással préseli össze az anyagot az áramkörökkel. A 0,3 milliméter vékonyság 3 mAh kapacitást tesz lehetővé, ami ezeken a felhasználási területeken bőven elegendő, négyzetcentiméterenként 1 mWh energiasűrűséget jelent, az akkumulátor maximális töltöttség mellett így durván kétezerszer képes frissíteni egy kisebb kijelzőt. A feltöltés az NEC megjelölése szerint mintegy 30 másodperc alatt megtörténik, és az akku strapabíróságát jelzi, hogy 500 töltés után is 75 százalékon tud teljesíteni.

Az NEC 2005-ben az ORB egy másik érdekes alkalmazhatóságát is prezentálta, a gyártó szerint az új akkumulátorok megfelelhetnek arra a célra is, hogy áramszünet esetén megakadályozzák az esetleges adatvesztést az informaikai berendezésekben. A bemutató során egy 4 milliméter vastagságú, alig 55x43 milliméter alapterületű négycellás ORB 140 watt teljesítményt tudott leadni egy 96 watt átlagfogyasztású irodai PC-nek, és ugyan mindez nem tartott tovább néhány 10 másodpercnél, ez az idő elég arra, hogy vészhelyzet esetén megtörténjen az adatmentés és a számítógép leállítása. Az új akku előnye, hogy nem foglal sok helyet, alig nyom 88 grammot a mérlegen, ráadásul a viszonylag kicsi kapacitás miatt gazdaságosabb is a használata ezen a téren.

A most bemutatott, 0,3 milliméter vastagságú fejlesztés elsősorban az említett intelligens kártyákhoz készült, a NEC szerint 2013-ban kezdődhet meg az ORB-kkel szerelt termékek forgalmazása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról