Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Lerohanja a vállalatirányítási szoftverek piacát a Microsoft

Gálffy Csaba, 2011. április 26. 16:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Decemberben jött ki a Dynamics NAV 2009 R2, majd januárban bejelentették a CRM online változatát és a CRM 2011-es verzióját, áprilisban pedig a Dynamics AX 2012 nyilvános betája jelent meg, amelyet még a nyáron követ a végleges változat.

hirdetés

Komolyan veszi a vállalatirányítási szoftverek piacát a Microsoft, a redmondi óriás szinte összes szoftvere megújult - mindössze néhány hónapon belül. A letámadás nem véletlenszerű, a Microsoft aktívan törekszik ezen a piacon a minél magasabb részesedés elérésére, ennek köszönhető a relatíve gyors frissítési frekvencia. A változatos újdonságok között könnyű elveszni, az új termékek legfontosabb közös jellemzője a felhőalapú rendszerekre fektetett hangsúly, és az ennek nyomán elérhető költséghatékonyság

Előretör a felhő

Január óta elérhető a CRM Online, amely a CRM 2011 on premise verziójának Microsoft-infrastruktúrán futó változata. A szolgáltatásként igénybe vehető szoftver havidíjas konstrukcióban használható, amely egyrészt leveszi a használó vállalkozás válláról a kezdeti beruházás költségeit, másrészt mivel nem kell hűségszerződést aláírni, a szükséges funkciók illetve a rendelkezésre álló sávszélesség az igényeknek (vagy az iparági szezonalitásnak) megfelelően folyamatosan változtatható.

A Microsoft vigyázott arra, hogy a "felhős", a hosztolt illetve az on premise szoftverek kódbázisa azonos legyen, így a platformok közötti költözésnél a már elkészített testreszabások is tudnak vándorolni. A teljes megoldás migrálható hosztolt formából a felhőbe, de akár a vállalkozás saját szervereire is, így mindig a cég igényeinek megfelelő formában érhető el. A CRM Online másik nagy újdonsága, hogy 2011-től magyar nyelven, magyar nyelvű támogatással is rendelkezik, így valódi alternatíva a hazai vállalkozások számára is.

Piac, bolt, árverés

További jelentős fejlemény, hogy beindult a Dynamics Marketplace, amely mind a fejlesztők, mind a vállalkozások számára hasznos lesz a jövőben: az elkészült, iparágspecifikus testreszabások feltölthetőek ide, ezzel a fejlesztők több felhasználót érhetnek el, a vásárlók pedig olcsóbban jutnak hozzá, mint ha egyéni megoldást vennének.

A Microsoft az Dynamics megoldások mellé egyedi online szolgáltatásokat is nyújt, így például kérhetünk bankkártya-azonosítás, beszállítókat versenyeztető aukciós, vagy online bolt funkciót is, amelyeket összekapcsolhatunk mind a felhőben, mind a máshol futó vállalatirányítási rendszereinkkel. A cég képviselői szerint a szolgáltatások legfontosabb hozadéka a költséghatékonyság, az általánosan felhasználható rendszerekkel a közepes és nagyvállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az egyedi fejlesztésű szoftverekkel szemben. A költséghatékonyság különösen a beszállítókat versenyeztető szolgáltatásra érvényes, amelynek segítségével a vállalat felhívhatja partnereit egy nyilvános, automatizált ajánlattételre.

A fejlesztési irány már egy ideje egyértelműen a felhő, a következő generációs szoftverek pedig standard módon az Azure platformra épülnek. Mint ismeretes, az Azure tulajdonképp a Microsoft felhős operációs rendszere, amelyre változatos szolgáltatásokat építenek mind ők, mind más, third party partnerek.

Dynamics AX 2012

A Microsoft különösen a közepes és nagyvállalatok vállalatirányítási piacán mozog fürgén. A Dynamics AX által megcélzott szegmensben a Microsoft számít a legfiatalabb versenyzőnek, amely ugyanakkor azt is jelenti, hogy a redmondiak rendelkeznek a legkorszerűbb szoftveres architektúrával. A fejlődés az elmúlt években mind belső, mind külső forrásokból táplálkozott, az AX áprilisban bemutatkozó, nyártól pedig megvásárolható verziójának legfontosabb újdonságát az öt nagy vállalatmodell jelenti, amelyekből a kereskedelmet, a gyártást és a szolgáltatásokat célzó üzletmenetek leképezését jelenti - ezeknek alapját egyaránt jelentette a Microsoft saját fejlesztése, és számos, felvásárlás révén szerzett know-how.

Az új fejlesztések eredménye, hogy az AX 2012-ben megújul a felhasználói felület, a bonyolult és követhetetlen UI helyét letisztult, szerepkör-alapú interfész veszi át. Ez azt jelenti, hogy beosztástól és feladattól függően a felhasználók a vállalati folyamatok egy részét látják csak, az őket érintő kérdésekről azonban az előzőeknél informatívabb jelentéseket kérhetnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.