Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 26. 16:30

Lerohanja a vállalatirányítási szoftverek piacát a Microsoft

Decemberben jött ki a Dynamics NAV 2009 R2, majd januárban bejelentették a CRM online változatát és a CRM 2011-es verzióját, áprilisban pedig a Dynamics AX 2012 nyilvános betája jelent meg, amelyet még a nyáron követ a végleges változat.

Komolyan veszi a vállalatirányítási szoftverek piacát a Microsoft, a redmondi óriás szinte összes szoftvere megújult - mindössze néhány hónapon belül. A letámadás nem véletlenszerű, a Microsoft aktívan törekszik ezen a piacon a minél magasabb részesedés elérésére, ennek köszönhető a relatíve gyors frissítési frekvencia. A változatos újdonságok között könnyű elveszni, az új termékek legfontosabb közös jellemzője a felhőalapú rendszerekre fektetett hangsúly, és az ennek nyomán elérhető költséghatékonyság

Előretör a felhő

Január óta elérhető a CRM Online, amely a CRM 2011 on premise verziójának Microsoft-infrastruktúrán futó változata. A szolgáltatásként igénybe vehető szoftver havidíjas konstrukcióban használható, amely egyrészt leveszi a használó vállalkozás válláról a kezdeti beruházás költségeit, másrészt mivel nem kell hűségszerződést aláírni, a szükséges funkciók illetve a rendelkezésre álló sávszélesség az igényeknek (vagy az iparági szezonalitásnak) megfelelően folyamatosan változtatható.

A Microsoft vigyázott arra, hogy a "felhős", a hosztolt illetve az on premise szoftverek kódbázisa azonos legyen, így a platformok közötti költözésnél a már elkészített testreszabások is tudnak vándorolni. A teljes megoldás migrálható hosztolt formából a felhőbe, de akár a vállalkozás saját szervereire is, így mindig a cég igényeinek megfelelő formában érhető el. A CRM Online másik nagy újdonsága, hogy 2011-től magyar nyelven, magyar nyelvű támogatással is rendelkezik, így valódi alternatíva a hazai vállalkozások számára is.

Piac, bolt, árverés

További jelentős fejlemény, hogy beindult a Dynamics Marketplace, amely mind a fejlesztők, mind a vállalkozások számára hasznos lesz a jövőben: az elkészült, iparágspecifikus testreszabások feltölthetőek ide, ezzel a fejlesztők több felhasználót érhetnek el, a vásárlók pedig olcsóbban jutnak hozzá, mint ha egyéni megoldást vennének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft az Dynamics megoldások mellé egyedi online szolgáltatásokat is nyújt, így például kérhetünk bankkártya-azonosítás, beszállítókat versenyeztető aukciós, vagy online bolt funkciót is, amelyeket összekapcsolhatunk mind a felhőben, mind a máshol futó vállalatirányítási rendszereinkkel. A cég képviselői szerint a szolgáltatások legfontosabb hozadéka a költséghatékonyság, az általánosan felhasználható rendszerekkel a közepes és nagyvállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az egyedi fejlesztésű szoftverekkel szemben. A költséghatékonyság különösen a beszállítókat versenyeztető szolgáltatásra érvényes, amelynek segítségével a vállalat felhívhatja partnereit egy nyilvános, automatizált ajánlattételre.

A fejlesztési irány már egy ideje egyértelműen a felhő, a következő generációs szoftverek pedig standard módon az Azure platformra épülnek. Mint ismeretes, az Azure tulajdonképp a Microsoft felhős operációs rendszere, amelyre változatos szolgáltatásokat építenek mind ők, mind más, third party partnerek.

Dynamics AX 2012

A Microsoft különösen a közepes és nagyvállalatok vállalatirányítási piacán mozog fürgén. A Dynamics AX által megcélzott szegmensben a Microsoft számít a legfiatalabb versenyzőnek, amely ugyanakkor azt is jelenti, hogy a redmondiak rendelkeznek a legkorszerűbb szoftveres architektúrával. A fejlődés az elmúlt években mind belső, mind külső forrásokból táplálkozott, az AX áprilisban bemutatkozó, nyártól pedig megvásárolható verziójának legfontosabb újdonságát az öt nagy vállalatmodell jelenti, amelyekből a kereskedelmet, a gyártást és a szolgáltatásokat célzó üzletmenetek leképezését jelenti - ezeknek alapját egyaránt jelentette a Microsoft saját fejlesztése, és számos, felvásárlás révén szerzett know-how.

Az új fejlesztések eredménye, hogy az AX 2012-ben megújul a felhasználói felület, a bonyolult és követhetetlen UI helyét letisztult, szerepkör-alapú interfész veszi át. Ez azt jelenti, hogy beosztástól és feladattól függően a felhasználók a vállalati folyamatok egy részét látják csak, az őket érintő kérdésekről azonban az előzőeknél informatívabb jelentéseket kérhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról