Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nem hisznek a vásárlók az Oracle-nek

Bodnár Ádám, 2011. április 26. 13:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Oracle március végén bejelentette, nem fejleszt többé Itanium processzorokra, mert az nem stratégiai fontosságú az Intel számára. Az ügyfelek nem hiszik el, amit az Oracle állít és arra számítanak, később a többi hardvergyártó ellen is hasonló támadás indul.

hirdetés

A Sun Microsystems-et 2009-ben felvásárló és ezzel a szerverpiacra teljes erővel belépő Oracle lépése egyértelműen a HP és az Itanium-alapú Integrity szerverek ellen irányul, amelyeket leggyakrabban Oracle adatbázisok és szoftverek futtatására vásárolnak, ezáltal közvetlen konkurenciát jelentenek a rohamosan teret vesztő SPARC rendszereknek.

A Gabriel Consulting mintegy 450 nagyvállalati IT-vezető bevonásával végzett felmérése szerint az ügyfelek nem veszik be az Oracle meséjét. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az Oracle nem mond igazat, amikor azt állítja, az Intel az Itanium processzorcsalád visszavonultatását tervezi - ezt azóta az Intel is többször cáfolta és a HP is jelezte, az Integrity család helyzete stabil.

A válaszadók közel négyötöde szerint az Oracle lépése arra irányul, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a piacon a HP-t és az Integrity termékeket. Larry Ellison vállalata valószínűleg abban bízik, hogy az Integrity szerveren Oracle szoftvert futtató felhasználók később az Oracle saját SPARC rendszereire fognak áttérni. A képlet azonban távolról sem olyan egyértelmű, hogy kijelenthessük, az Integrity-vásárlók később biztosan SPARC-ügyféllé válnak, mivel a vásárlóknak minden téren van mozgástere - cserélhetnek platformot az Oracle alatt vagy akár válthatnak más adatbázisra, alkalmazásra is. A HP mint rendszerintegrátor és tanácsadó alighanem gőzerővel dolgozik azon, hogy ebbe az irányba terelje az ügyfeleket.

Richard Fichera, a Forrester Research elemzője egy blogbejegyzésben leírja, számos érintett ügyféllel egyeztetett az Oracle lépéséről, a vásárlóknak pedig egybehangzó véleménye, hogy valójában őket érte a támadás. Pánikra azonban nincs ok: a világon használt Oracle adatbázisok túlnyomó része nem a legújabb verzió, hanem korábbi 9i vagy 10g, amelyekről még van továbblépési lehetőség. Itaniumon az adatbázis 11gR2 verziója az utolsó, amely támogatott, vagyis a korábbi változatokat még frissíthetik az ügyfelek és támogatásban is részesülnek egészen 2018 elejéig anélkül, hogy a hardverplatformot le kellene cseréljék.

A kiutat kereső ügyfelek helyzetét megbonyolíthatja, ha az Oracle később más platformok támogatásával is felhagy vagy más módszerrel - például áremeléssel - próbálja meg előnybe hozni saját hardvereit. A Gabriel Consulting által megkérdezett IT-vezetők közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a mostani lépés csak az első azok sorában, amelyekkel a többi hardvergyártót hátrányba akarja hozni az Oracle, hogy ügyfeleit saját szerverei felé terelje és a jövőben további változások várhatók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.