Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Windowst tesz a mainframe-ekbe az IBM

Bodnár Ádám, 2011. április 22. 14:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az ügyfelektől beérkezett visszajelzésekre hivatkozva az IBM közölte, a negyedik negyedévtől Windowst futtató blade-ekkel is bővíthető lesz legújabb mainframe-je, a zEnterprise 196. A cél a szoros fizikai integráció mellett a többrétegű architektúrára épülő vállalati alkalmazások nagyobb biztonsága.

hirdetés

2011 negyedik negyedévétől a Windows is támogatott lesz az IBM zEnterprise mainframe gépein, derül ki a vállalat által nyilvánosságra hozott dokumentumból. Az elsőre hajmeresztőnek tűnő hír mögött az az elgondolás húzódik meg, hogy az ügyfelek így a nagy megbízhatóságot és rendelkezésre állást biztosító mainframe-et Windowst futtató x86-os blade-ekkel bővíthetik, amelyek kiszolgálhatják például az alkalmazás-réteg igényeit.

A tavaly nyáron bemutatott vadonatúj zEnterprise 196 mainframe egyik fontos újdonsága, hogy Power 7-alapú UNIX vagy x86-alapú Linux blade-ekkel bővíthető - a cél, hogy a nagy teljesítményű és rendelkezésre állású mainframe továbbra is a kritikus feladatok központja legyen, amelyet szorosan körbevehetnek a nem mainframe-en futó alkalmazások. Ennek a megközelítésnek az előnye az IBM szerint, hogy a többrétegű architektúrában a kommunikáció logikailag és fizikailag is végig a mainframe-en belül marad, nem lép ki a kevésbé biztonságos vállalati hálózatra.

IBM zEnterprise 196 mainframe és zBX bővítőszekrény

Így gyakorlatilag kizárt, hogy valaki kívülről, logikailag hozzáférhessen a mainframe-en belüli adatforgalomhoz és például az alkalmazáson keresztül támadja az adatbázis-szervert. Másrészt a szorosan integrált hibrid megközelítés előnye, hogy jóval olcsóbban üzemeltethető x86-os blade-ekre lehet migrálni olyan számítási feladatok egy részét, amelyeket eddig a maximális biztonság érdekében a mainframe-en futottak.

Az IBM a harmadik negyedévtől támogatja a Linuxot futtató blade-eket a mainframe-ben, majd a negyedik negyedévtől a windowsos rendszereket is - a Nagy Kék szerint az ügyfelek visszajelzései miatt lépte meg ezt, eredetileg nem is szerepelt a tervei között. A redundáns, leállítás nélkül cserélhető blade szerverek erőforrásainak kezelését a mainframe firmware, az úgynevezett Unified Resource Manager végzi, és a rendszergazda a mainframe részeként látja és kezeli azokat. Egy zEnterprise 196 mainframe legfeljebb egy zEnterprise BladeCenter Extension (zBX) kabinetet képes integrálni, ami összesen 112 blade szervert jelenthet 8 blade keretben.

A korábbi z10 generációs mainframe-ek nem kapják meg a Windows-támogatás - a zBX-ek azokon is működnek, de abba kizárólag Linuxot futtató 001-es sorozatú x86 blade-eket lehet építeni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.