Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 20. 12:53

Túlteljesítette a várakozásokat az IBM

Mintegy 10 százalékkal nőtt az IBM bevétele az év első negyedévében, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Minden üzletág jól húzott és földrajzi régiók közt sincsenek lemaradóak. A mainframe-ek különösen jól teljesítettek, a nagy vásárlók egyre nagyobb örömmel költenek.

Erős negyedévet zárt az IBM, miután minden üzletága sikeresen teljesített az elmúlt három hónapban - jelentette be tegnap a vállalat. A negyedév során a bevétel elérte a 24,6 milliárd dollárt, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest, a nettü eredmény pedig 2,9 milliárd dollár lett, a növekedés itt 10 százalék. A negyedév során az üzemi eredményhányadot is sikerült feljebb tornázni fél százalékponttal, 44,1 százalékra.

Szoftver, hardver, szolgáltatás

A szoftveres bevételek az árfolyamváltozás hatását kiszűrve 8 százalékkal emelkedtek (a termékéletciklus-kezelési megoldások leválasztását figyelmen kívül hagyva). A middleware termékek 3,3 milliárd dolláros forgalmat generáltak, amely 14 százalékos növekedést jelent, az operációs rendszerekből befolyó 542 millió dollár 7 százalékos emelkedést mutat. A WebSphere szoftvercsalád nagyot dobbantott, 51 százalékot nőtt 2010 hasonló időszakához képest - a legkisebb növekedést a Lotus termékek érték el, amelyek gyakorlatilag stagnáltak.

A vállalati hardvereket gyártó részleg forgalma jelentősen, 16 százalékkal 4 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, ezen belül a System z mainframe-ek vitték a prímet 41 százalékkal - az eladott összteljesítmény 34 százalékkal nőtt. A tárolókból származó bevételek 10 százalékkal, a Power-alapú szerverekből befolyó összeg pedig 19 százalékkal nőtt. A bolti terminálok 18, az OEM üzletág pedig 23 százalékos bővülést mutattak be. Jelentős növekedést könyvelt el azonban a felhő-alapú számítási megoldásokkal foglalkozó ágazat, 2010 első negyedévéhez képest több mint ötszörös bevételnövekedést érve el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szolgáltatások ágazata is viszonylag jól ment, 3 százalékot nőtt az elmúlt évben, ezt a számot hozta mind a műszaki, mind az üzleti tanácsadás bevételnövekedése. A többi ágazathoz képest alacsonyabb növekedés magyarázatát a sajátos bevételi struktúra adja, az előfizetéses modellben eladott szolgáltatások növekedése csak fokozatosan követi az új vásárlók megjelenését. A vállalat szolgáltatásai egyébként jó keresletnek örvendenek, a már megkötött szerződésállomány együttes értéke 142 milliárd dollár és folyamatosan növekszik.

Globálisan jó számok

A földrajzi régiók különbözően, de kivétel nélkül jól teljesítettek. A hazai területnek számító amerikai piacon keletkezett a bevétel jelentős része, 10,3 milliárd dollár, ez 8 százalékos növekedésnek felel meg.  Az IBM bejelentése szerint több mint 40 országban sikerült kétszámjegyű növekedést elérni, a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát jelentő BRIC-országokban 22 százalékkal emelkedtek a bevételek. Európa lassabban tápászkodik fel, az EMEA-régió 2 százalékkal tudott nőni, de Franciaország például már 10 százalék fölött teljesített. A japán piacon egyelőre még nem érződik a földrengés és az azt követő cunami hatása - az IBM bevételének 11 százaléka innen származik. A vállalat szerint azonban jelentős visszaesésre nem kell számítani, a legfontosabbnak számító szolgáltatásokat ugyanis csak nagyon kevéssé érinti a természeti katasztrófa.

Az IBM optimista az év további részével kapcsolatban is, a cég emelte az egész éves bevételi kilátásokat. Ennek ellenére a befektetők nem rohantak a vállalat részvényeit vásárolni, a tőzsde már láthatólag a karácsonyi szezon előtt beárazta a vállalati szektorban erős tech-cégek fellendülését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.