:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 19. 13:04

A nép fejezi be a Google Maps-et

A Google a világ legtöbb országában már rendelkezik jó térképekkel, de számtalan hiba és hiányosság zavarja a használatot. Bizonyos országokban, ahol nem áll rendelkezésre jó adatbázis, ott a térképeinek végleges pontosításában a felhasználókra számít a cég. A Map Maker segítségével az emberek javíthatják, pontosíthatják és kiegészíthetik az adatbázist.

A Map Maker már eddig is elérhető volt számos országban, főleg olyan helyeken, ahol a megvásárolható térképadatbázis nem volt megfelelően pontos. Ilyen példa a szomszédos Románia, ahol az internetellátottság kifejezetten jó, viszont a térképek klasszikusan gyenge minőségűek. Amikor a Google elindította a Map Maker szolgáltatást, hetek alatt eljutott az adatbázis arra a szintre, hogy navigálásra már alkalmassá vált, egy év alatt pedig gyakorlatilag teljesen elkészült a részletes román térkép. Hasonló története van az eszköznek Indiában is, most pedig az Egyesült Államokban is bevezetik.

Nincs jobb, mint a helyi

Az USA-ban ugyan egészen más szintről indul a finomítás, hiszen ott eddig is alapos térképek álltak rendelkezésre, viszont a Map Makerrel a felhasználók könnyedén hozzáadhatnak apró útvonalakat, parkok, komplexumok belső egységeit, vagy éppen pótolhatják az épületek neveit. A Google “élő, lélegző térképnek” hívja ezt, ami nem egyszerűen egy korábbi felmérés eredményeképp létrejövő statikus adathalmaz, hanem inkább olyan, mint egy festményvászon, amin az emberek élnek, ami folyamatosan változik. A 183 országból, ahol már használták a Map Makert, 150-ben aktívan integrálják az onnan jövő felhasználói tartalmat.

A felhasználók az utak, vasutak, folyók vagy egyéb földrajzi elem mellett jelezhetik, ha egy parkon belül van egy sportpálya, hozzáadhatnak egy kávézót vagy éttermet. Hogy a folyamat egyszerűbb legyen, a Map Maker webes alkalmazáson belül a felhasználó párhuzamosan láthatja a Street View képeket is, ezzel segítve a pontos szerkesztést. Ezen felül lehet listázni a különböző elemeket, például szűkíthetjük a keresést az összes postahivatalra egy városon belül, s ha ismerjük a területet, vagy van egy másik adatbázisunk, akkor azonnal feltűnik, hogy melyik elem hiányzik, illetve látszik, hogy melyiknek nincs részletesen kitöltve az adatlapja.

Végső állomás

A Google szerint a helyi információ a végső szint az online térképészetben, egy olyan területen, ami katonai és kereskedelmi vállalkozásként indult, de mostanra már a szolgáltatónak is nehezére esik, hogy az elvárt, kívánt részletességet és pontosságot megvalósítsa. A cél természetesen az, hogy a Google Maps pontosan azt adja vissza adatokban, amit a hely valójában nyújt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felhasználók által bevitt változtatási kérelmek értelemszerűen nem automatikusan kerülnek be az éles változatba, először egy algoritmus vizsgálja meg őket, kiszűrve a téves vagy félrevezető adatokat. Emellett, ha egy felhasználó minél több helyes változtatást tesz közzé, annál magasabb lesz a prioritása, s egy idő után a legjobbak mások változtatásait is visszavonhatják, felülbírálhatják, körülbelül úgy, ahogyan a Wikipedia is működik.

A vizualitást előnyben részesítők számára a Google a Map Maker Pulse verzióval kedveskedik, ami a térkép réteget egy Google Earth felületre húzza rá, ha a fotók frissek, akkor előfordulhat, hogy csak át kell rajzolni. Magyarországon ez az eszköz nem elérhető egyelőre, bár az amerikai bevezetés valószínűleg azt jelenti, hogy már nem csak a rendes térkép nélkül maradt országokban használná a Google a Map Makert, így lehetséges, hogy a szokásos 3-4 hónapos periódus alatt a top50 országban mindenhol megjelenik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.