Szerző: Koi Tamás

2011. április 14. 13:14

Nemzetközileg versenyképesek a magyar mobiltarifák

Több OECD-országgal összehasonlítva is kedvezőbb mobiltarifák mellett telefonálhatnak a magyarok, ráadásul a hálózat minősége is kiemelkedően jó hazánkban - állítja a Magyar Telekom.

A legnagyobb magyarországi távközlési multi álláspontja szerint a hazai mobiltelefonálás árszintje nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek mondható, mindez elsősorban a szolgáltatók közt dúló kiélezett versenynek köszönhető. Az IVSZ-ITB szakmai konferencia tegnapi plenáris előadásán Christopher Mattheisen, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, a kedvező árak mellé ráadásul jó minőségű szolgáltatás is társul.

Mattheisen a konferencia résztvevőinek bemutatta a különböző országok mobilpiacainak költségátlagát összehasonlító legújabb OECD-jelentést, mely szerint Magyarországon olcsóbb a mobilhasználat, mint Csehországban és a Szlovákiában, emellett számos nyugat-európai, illetve tengerentúli szolgáltató magasabb árszinten alkalmaz, mint a három magyar operátor. A felmérésben három használati szokás (fogyasztói kosár) alapján rangsorolták az országokat, ebből kettőben az OECD-átlag alatt, egyben pedig valamivel felette teljesítünk.


Átlagos éves költségek közepes használat mellett. Forrás: OECD

A jelentés a közepes mobilhasználati szokásoknál azt vizsgálta meg, hogy évente 780 hanghívás, 600 SMS és 8 MMS elküldése különböző időkben különböző hálózatokba átlagosan mekkora költséggel jár az előfizetők számára. 2009-ben, amikor a legutóbbi felmérés készült, Magyarországon adóval együtt 290 dollárra rúgott ennek a költsége, szemben a 380 dolláros OECD-átlaggal (vagyis egy előfizető a fenti szokásokat alapul véve havonta átlagosan 24 dollárt fizetett ki a szolgáltatójának). Ez alapján kijelenthető, hogy a közepes használati szokások mellett a tarifák kedvezőbbek nálunk, mint Csehországban, Szlovákiában, vagy éppen Nagy-Britanniában, Németországban vagy Franciaországban. Nálunk összesen kilenc ország szolgáltatói teljesítettek jobban.


Átlagos éves költségek alacsony használat mellett. Forrás: OECD

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem ennyire jó az ország helyzete a kisfogyasztók szokásai alapján összeállított kosárt elemezve: évi 360 hanghívás, 396 SMS és 8 MMS elküldése mellett egy magyar ügyfélnek évente átlagosan bruttó 204 dollárjába került mindez, vagyis a havi költség elérte a 17 dollárt. A statisztikában felsorolt országok közül tizennyolcban jobban jártak az előfizetők, mint nálunk. Valamivel jobb volt a helyzet a nagyfogyasztók esetében, itt 1680 hívás, 660 SMS és 12 MMS képezte az alapot, ekkora forgalomért Magyarországon évente bruttó 579 dollárt (vagyis havonta nagyjából 48 dollárt) kellett átlagosan fizetni 2009-ben - hazánkat itt 15 OECD-ország előzte meg.


Átlagos éves költségek magas használat mellett. Forrás: OECD

Az OECD rangsorában az élen olyan országokat találunk, mint Hollandia, Svédország, vagy Dánia. Ez azonban a Magyar Telekom szerint egyúttal azt is jelenti, hogy ezekben az államokban az mobiltelefonálás árszintje miatt a fajlagos áfa-bevételek elmaradnak a többi országhoz képest. Christopher Mattheisen a tegnapi előadáson leszögezte, a hazai mobilszolgáltatók amellett, hogy versenyképes áron kínálják szolgáltatásaikat, stabil és nemzetközi összehasonlításban is jó minőségű hálózatokkal rendelkeznek, igaz, ennek alátámasztására nem mutatott külön felmérést a vállalat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról