Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 14. 11:51

Megérkezett az IE10 első előzetese

Nem lassul a böngésző fejlesztése a Microsoftnál, néhány héttel a kilences verzió után máris bemutatták a 10-es előzetesét, a beta szeptemberben, a végleges verzió pedig valamikor 2012-ben érkezik majd, időben ahhoz, hogy a Windows 8 alapértelmezett böngészője legyen.

Nagy meglepetésre már a Las Vegas-i MIX11 fejlesztői konferencián demózta a következő generációs böngészőjét a Microsoft, mindössze hetekkel az előző verzió, az Internet Explorer 9 végleges kiadása után. Bár a böngészőháború egyre keményebb, a Microsoft nem tervezi a Chrome-hoz hasonló és a Mozilla által nemrég átvett feszített ütemterv bevezetését. Az IE10 fejlesztése így 8-12 hetente előzetesekkel, majd szeptemberben betával folytatódik, a végleges verzió pedig valamikor jövőre, várhatóan kora tavasszal jelenik meg.

Az Internet Explorer 10 korai demójánál nagyobb meglepetést csak a futtató platform okozott, a bemutatott IE10 (és a Windows) ugyanis ARM-alapokon működött, az NVIDIA később azt is közölte, hogy a hardveres alapokat egy egy gigahertzes Tegra 2 szolgáltatta. A Microsoft saját bevallása szerint az IE10-en csak néhány hete kezdtek el dolgozni, az azonban, hogy ennyi idő alatt sikerült egy ARM-alapú windowsos böngésző alapjait letenni, azt mutatja, hogy az ARM-os fejlesztőeszközök már nagyon érett stádiumban vannak a Microsoftnál.

Az Internet Explorer 10-ben bemutatkozó friss technológiákról sokat nem árult el a Microsoft, a támogatott standardok közé azonban bekerült a CSS3 számos eleme, közöttük a Multicolumn Layout, a Grid Layoit, a Flexible Box Layout, a szintés CSS3 alapú gradiensek kezelése és az ES5 Strict Mode. Az új funkciók kipróbálásához a Microsoft ezúttal is biztosít teszteket, ezek az Internet Explorer Test Drive oldalára már ki is kerültek.

Webes-natív jövő

A webes és a natív alkalmazások közötti éles határvonal elmosása lesz az Internet Explorer egyik legfontosabb célja - derült ki a böngésző bemutatásakor. Ennek érdekében a böngésző és az operációs rendszer, illetve a hardver közé csak minimális mennyiségű köztes réteg kerül, így a webes alkalmazások jó hatékonysággal használhatják ki például a grafikus alrendszer teljesítményét, de az alkalmazás és a hardver közelítésének pozitív hatása lehet például az akkus üzemidőre is. A Microsoft kommunikációjában a köztes rétegek emlegetése egyelőre a Firefoxra utal, amely windowsos és linuxos verzióit egységesen tartja, a hardveres gyorsításért pedig egy, a böngésző és az operációs rendszer közé illeszkedő, rendszerfüggő réteg felel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft azonban tovább megy a hardveres gyorsításnál, az operációs rendszer szintjén is törekszik a "Native HTML5" elvet megvalósítani, ennek első eleme volt az Internet Explorer 9-ben debütáló leszúrás, amellyel a tálcára helyezhettünk el egyes weboldalakat, felugró menüvel együtt. Az IE10 ezt a filozófiát viszi tovább, a Microsoft azonban még nem beszél arról, hogy pontosan milyen új eszközökkel.A szakértők találgatása szerint megjelenhet az intelligens helyi cache, amelynek segítségével internetkapcsolat nélkül is működnek majd az appok, de jöhet a fájltípusok hozzárendelése webes alkalmazásokhoz is.

A böngésző mellett a Microsoft a HTML5 Labs legújabb előnézeteit is bemutatta - itt olyan, még fejlesztés és pontosítás alatt lévő standardok próbálhatóak ki, amelyek szoftveres implementálása még (pontosan az elfogadás hiányában) kockázatos lenne. A WebSockets és az IndexedDB prototípusai már december óta elérhetőek, most pedig bekerült a W3C File API-jának prototípusa is, amelynek használatával egyes, megbízható webes alkalmazások hozzáférhetnek a számítógép fájlrendszeréhez. A Labs része lesz hamarosan a W3C Media Capture API-ja is, amely a webkamerákhoz és mikrofonokhoz biztosít majd standard-alapú hozzáférést - Silverlight vagy Flash használata nélkül.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.