:

Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 16:23

Az Ericsson újíthatja fel a T-Mobile hálózatát

Nem hivatalos információk szerint megnyerte az Ericsson a Magyar Telekom mobilhálózati infrastruktúrájának felújítására kiírt tendert. A Telekom nem kockáztat, cserébe vélhetően nagyobb összegeket kénytelen költeni a modernizációs folyamatra.

Lapunk birtokába jutott információk szerint megnyerte a Magyar Telekom rádiós hálózati infrastruktúrájának modernizációjára kiírt beszállítói tendert az Ericsson, így a cég megoldásai mind maghálózati oldalon, mind a rádiós elemeket tekintve megmaradnak a szolgáltató műszaki eszközállományában. A tavaly kiírt beszállítói tenderen az összes nagy piaci szereplő, így a két nagy kínai beszállító, a Huawei és a ZTE is elindult, a Magyar Telekom azzal, hogy a svédek javára döntött, minden kétséget kizáróan biztosra játszott.

A Magyar Telekom a Telenor Magyarországgal ellentétben tavaly csak a rádiós hálózati infrastruktúra modernizálására írt ki beszállítói tendert, a maghálózati infrastruktúrát korábban is, és ezután is az Ericsson biztosította, és biztosítja. A rádiós elemek cseréje különösen a mobiladat-szolgáltatások megjelenésével és rohamos terjedésével vált szükségessé a szolgáltatóknál, a beszállítók által jelenleg kínált berendezések ugyanis szélesebb szolgáltatáskínálatot és rugalmasabb frekvenciakezelést nyújtanak, nem utolsósorban üzemeltetésük is olcsóbb, mint az öt-tíz éves berendezéseké.

A szolgáltató részére szállított berendezések a modern eszközökkel szemben támasztott követelményeknek megfelelően már LTE-kompatibilisek lesznek, ilyen eszközöket szállít egyébként a két feltörekvő kínai gyártó a Telenornak (ZTE), illetve a Vodafone-nak (Huawei). Az Ericsson rádiós berendezései emellett éppúgy egyszerűbben, szoftveresen szabályozhatók mind a technológiai allokációt (2G, 3G, LTE), mind a frekvenciakiosztást illetően (ezek az úgynevezett SingleRAN eszközök), mint a konkurensek megoldásai.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HWSW nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a tendergyőztes kiléte múlt péntek óta ismert, a Magyar Telekom felsővezetői, Maradi István műszaki vezérigazgató-helyettes és Christopher Mattheisen, a cég vezérigazgatója azonban a mai IVSZ-ITB konferencián nem erősítették meg, de nem is cáfolták értesüléseinket. Úgy tudjuk, hogy a pályázattal kapcsolatos végső döntés a Magyar Telekom igazgatótanácsának kompetenciája, a szerződés aláírása csak ezután következhet, vélhetően heteken belül.

A döntéssel kapcsolatban mindenesetre elmondható, hogy a Magyar Telekom azzal, hogy megmaradt korábbi, kulcsfontosságú beszállítói partnerénél, a lehető legkevesebb kockázatot vállalta, a mobilhálózat felújítása így vélhetően simán, rövid időn belül végbemehet a legnagyobb magyar szolgáltatónál. A modernizáció költségei ezzel együtt magasabbak lehetnek, mintha a kínai beszállítók valamelyikével állapodott volna meg a telkó.

Megkerestük az Ericssont is a tender zárásával kapcsolatban, de lapunk kérdésére a cég magyarországi illetékese nem tudott felvilágosítást adni az eredményről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.